La Stanza, al veertien jaar lekker eten

Restaurant La Stanza bestaat al 14 jaar. Een hele tijd. 'Klassiek', zeggen wij dan in Rotterdam. En dan bedoelen we: bewezen goed.

31 Jan 2014 Erik Gille

blogger Erik = Copy Culinair, de copywriter die schrijft met z'n smaakpapillen. Steekt voor De Buik zijn neus in smakelijke zaken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

La Stanza

Van Vollenhovenstraat 19, Rotterdam Maaltijd: DinerLunch Stadsdeel: Centrum Keuken: ItaliaansFrans Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

La Stanza, al veertien jaar lekker eten

Vrienden met kinderen zijn fijn. Ze hebben vaak minder tijd voor dingen, dus dan kan het voorkomen dat een van hen je een dinercadeaukaart geeft t.w.v. 100 euro omdat die dreigt te verlopen (de kaart, niet de vriend. Die trekt wel weer bij als de kleine groter is). Eén van de restaurants waar je met zo'n kaart terecht kunt, is La Stanza. 

Een oude bekende net naast het Westelijk Handelsterrein. Ik was er al zeker twee jaar niet geweest. Waarom niet? Tja, er zijn zoveel spannende plekken in Rotterdam als het om eten gaat, dus waarom wel?

Het restaurant heeft twee verdiepingen. In het souterrain vind ik het altijd wat gezelliger maar daar zat een groep. Dus boven. Iets minder sfeervol en iets te licht. Ach, dan kan ik mijn charmante tafelgenote tenminste goed bekijken. En m’n eten. 

Met een glas witte wijn en de kaart kunnen we aan de slag. Ook al klinkt gebakken zwezerik met romige schorseneren aanlokkelijk, ik ga toch voor vis. Het wordt de rouleaux van gerookte zalm en rivierkreeftstaartjes, zoetzure groenten en kreeftenmayonaise. 

Tegenover me neemt de gegrilde tonijn met avocadocrème, gemarineerde gamba’s en kerrievinaigrettte plaats. Keurig opgemaakte bordjes. Hoewel een tikje zout, is mijn gerecht verder wat je ervan mag verwachten. Klassieke en mooie ronde smaken, de zoetzure groenten een frisse toevoeging. De tonijn aan de overkant is ingetogen, maar ook mooi qua combinatie. We drinken de huiswijn, die prima past.

Alles wat je ervan verwacht

Bij het reserveren – je weet nooit, ook al is het maandagavond – hadden we netjes gemeld dat we zo’n cadeaukaart hadden en dat is grappig. Dan denken ze namelijk dat je niet zo vaak uit eten gaat. Als we klaar zijn met de eerste gang klinkt er vrolijk: 'Zo, jullie hebben netjes je best gedaan!' Eh, inderdaad. 

Overigens is de bediening verder uitermate correct. We kunnen er dus wel om lachen. Als hoofd nemen we beiden hetzelfde (ja, hartstikke stom, ik weet het): op de huid gebakken snoekbaars met tortellini van kreeft, petit legumes en schuimige kreeftensaus. Erbij een Zuid-Afrikaanse chardonnay, die volgens de ober ‘alles wat je van een chardonnay verwacht’ in zich heeft. Inderdaad, daar is geen woord van gelogen. Prima combinatie ook met het eten. Dat overigens nu wat zout mag hebben. Met de molentjes op tafel is dat gelukkig snel verholpen.

Het blijkt verder een keurig uitgevoerd gerecht. De vis prima, de saus mooi romig en de structuur van de brunoise gesneden groenten past uitstekend. Ik heb nog een beetje ruimte over, dus bestel een crème brûlée met kardemom en sorbet. Ook al zo netjes gedaan. We vragen hoelang het restaurant eigenlijk bestaat. Zo’n 14 jaar. 

In die tijd is culinair Rotterdam behoorlijk veranderd. En of de keuken van La Stanza rond 2000 net zo spannend was als nu de keukens van De Jong, Bird of het nieuwe Dertien weet ik niet. Feit is wel dat je er nog altijd lekker eet.

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Joke en Hans van Gruijthuijsen 2 Feb 2014, 10:53

Het is er gezellig, binnen, en zomers, buiten in de tuin, het eten is heerlijk en de mensen die er werken, gastvrij en vriendelijk

Lees ook deze verhalen
De herfst proeven bij Bertmans aan het Schouwburgplein

Het nieuwe menu van Bertmans biedt veel herfstige smaken om te delen: okonomiyaki, filet mignonballetjes en rode biet met knolselderijcréme en bramen.

De kerstlijst van 2025 met tips voor restaurants, restobars, ouderwetse gezelligheid en kerst thuis vieren

Onze grote kerstlijs is van een update voorzien, helemaal kersvers voor 2025: een mooie mix van wat de Rotterdamse restaurants te bieden hebben.

Rif010 laat zien dat het surfgevoel geen oceaan nodig heeft

Voor een goede wave hoef je niet ver te reizen. Rif010 biedt naast lekker eten ook surflessen aan, waardoor jij je als een vis in het water voelt.