De Portugese keuken is met een paar restaurants in Rotterdam vertegenwoordigd. Net geopend is Bom Gosto op het Zwaanshals. Daarover natuurlijk snel meer op De Buik, maar hier nu eerst Café Lisboa. Alweer zo'n plek waar je je op wereldreis in je eigen stad (met 170 nationaliteiten!) weet.
Café Lisboa, zeg je. Doen we nu ook al cafés op De Buik? Ho, wacht even, niet meteen zo bijdehand. Lisboa is meer dan een café. Het is in de eerste plaats een huiskamer annex eethuis voor de vele Portugezen die voor korte of langere tijd in de Rotterdamse haven of elders in de stad aan de slag zijn. Lassers, pijpfitters, elektriciëns, bouwvakkers. Hebben we er uit dat land hier best een hoop van.
Huiskamer, ehm. Er zal dus vreemd worden opgekeken als je daar als niet-Portugees ineens binnenstapt? O nee, veel te kort door de bocht. Er komen in Lisboa eveneens heel veel portugeestaligen, zoals Angolezen, Kaapverdianen en Brazilianen. Maar dus ook Nederlanders met een voorliefde voor de Portugese keuken. Want behalve dat er in het café wordt geschonken en op twee tv's tegelijk naar (Portugese) tv wordt gekeken, koken ze er ook.
Een huiskamer met een daghap dus. Een dagmenu hebben ze er inderdaad. Ik at er de emp?dao de carne, puree met vlees en piri piri, de Portugese variant van de gestampte pot, en chourico assado: een forse chorizo die is gemarineerd in aguardiente en aan tafel wordt geflambeerd. Stevige kost. Voer voor havenwerkers. Lekker kanen, flesje Sagres cerveja erbij, en ondertussen op twee tv's naar twee verschillende Portugese voetbalwedstrijden kijken.
Zal mevrouw De Jong leuk vinden om tussen te zitten. Vrouwen en hele gezinnen genoeg hoor, in Lisboa. En ik had alleen nog maar over het dagmenu verteld. Er is ook een menukaart om uit te kiezen. Met onder andere bacalhau, zwaardvis, garnalen, steaks, pasteitjes en moelas, gestoofde stukjes kippenmaag. Verder zijn er home made Portugese specials in het weekend. Ik noem: de mao de vaca con brada, kalfspoot met pens en witte bonen, cabrito (jonge geit) uit de oven, kip in zijn eigen bloed gestoofd in rijst, bosta mirandesa (gegrild vlees) en speenvarken uit Coimbra.
Dat klinkt niet echt naar grotestadseten uit Lissabon. Klopt. Anders dan de naam wil, wordt in Café Lisboa gekookt volgens de noord-Portugese tradities. De beste koks en gerechten komen per slot van rekening uit de Tramontana, Braga en wijde omgeving .
Je klinkt nou ineens alsof je op de Portugese landskeuken bent afgestudeerd. O sorry, was niet de bedoeling, geen kapsones bij deze meneer. Nee, aan tafel krijg je desgewenst alles over die keuken uitgelegd door José da Silva-Mendes, de eigenaar van de zaak. Hij woont al sinds 1979 in Rotterdam. Oudere Rotterdammers zullen hem allicht nog kennen van voormalig restaurant Vasco da Gama op het Noordereiland. José werkte er jarenlang totdat hij veertien jaar geleden zijn eigen Café Lisboa opende.
Veertien jaar geleden! Een knap late ontdekking die je nu hebt gedaan. Ja, maar laat dat aan de ontdekking zelf vooral niets afdoen. Er zullen vanaf nu nog geen veertien weken meer overheen gaan voordat José me weer ziet in Café Lisboa.