Bom Gosto, een casa do pasto op het Zwaanshals

Een caso do pasto is een traditioneel Portugees 'oma'-restaurant. Op het Zwaanshals hebben we er in Rotterdam nu ook een.

24 Mrt 2014 Wim de Jong

blogger Wim is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Bom Gosto, een casa do pasto op het Zwaanshals

Zoals een trattoria in Italië niet hetzelfde is als een ristorante, zo wordt in een casa do pasto in Portugal ook op een veel traditionelere wijze gekookt dan in een restaurante. Het onlangs geopende Bom Gosto is met nadruk zo'n casa do pasto, zegt eigenaar José Fernandez. De Portugese-Rotterdamse chef (ex-Dudok) keert ermee terug naar zijn wortels. Zijn uit de hele stad toestromende gasten begrijpen hem en zijn landelijke keuken: 'Die mensen zijn zó blij.'

Een vroege zondagmiddag in het Zwaanshals. Op de kermis op het Noordplein zwieren de draaimolens al en ook botsautootjes doen er hun schadevrije ding, zoals er hier en daar op een caféterras ook gezellig tegen iets anders aan wordt gekopstoot. Maar verder is het nog vooral stil in deze vreemde, negentiende-eeuwse slinger in het Rotterdamse stratenplan. Nou ja, niet helemaal waar: als je maar goed genoeg door de ramen van Bom Gosto op nummer 275 tuurt, zie je dat aan die andere kant van het venster heus al lekker warm wordt gegeten. 

Tja, wat doe je op Buik-expeditie in zo'n geval? Je gaat naar binnen natuurlijk. Chef José en echtgenote Fernanda blijken nét een nieuwe 'sous' aan het inwerken. Er is - het zal niet waar zijn - nét Portugees voetbal op tv. En er moet bovendien nog eens muitos veel worden voorbereid om straks een aantal klassiek-Portugese zondagavondgerechten op tafel te zetten. Maar goed, praten over eten - néé, over Portugees eten -  dat wil José Fernandez desondanks altijd wel. 

Twee maanden open, nu al uitbreiding

Hij troont me door de keuken mee naar nummer 277 van het Zwaanshals, in welk belendend pand van Bom Gosto hij met ingang van half mei al een uitbreiding van zijn restaurant heeft voorzien. Want zo snel kan het dus gaan met een eethuis dat nog maar negen weken geleden startte en nu de toeloop vaak al niet meer aankan. 'Mijn gasten, en dan vooral landgenoten, staan al om twaalf uur op de stoep voor hun lunch. Daarna gaan ze werken, om dan 's avonds weer bij me terug te komen voor een maaltijd. Ik ken de Portugese gewoonten uiteraard, maar het is tegelijkertijd ook een enorme verrassing. Mensen zijn zó blij.'

In hun huidige casa do pasto hebben José en Fernanda slechts plaats voor een tiental vier- en tweepersoonstafels en een afhaalcounter voor allemaal rechtstreeks uit Portugal geïmporteerde kazen, worsten, salades en patisserie. Maar over ruim anderhalve maand komen daar in Bom Gosto nog eens vijftig stoelen bij, en kunnen ze uitpakken. Een ruimere kaart, nóg meer lekkere wijnen, tikkie sjieker en een nóg groter tv-beeld, zodat liefhebbers van het WK én van Portugese schotels niets meer tekort hoeven komen. Portugezen en voetbal, ze zijn er crazy van, dus wen er in een Rotterdamse restaurant van west-Iberische origine maar aan.

Het enige wat vaste gasten daarbovenop nog van José en Fernanda verwachten, is dat die twee er zelf wel altijd bij zijn als er gekookt en gemingeld gaat worden. Want niemand schijnt zo'n prettige en warme gastvrouw te zijn als Fernanda. En niemand anders in Rotterdam dan José kan zo voortreffelijk een arroz de sarrabulho (risotto van varkensorganen en bloedworst) of een cusido a portuguesa (een stoof van onder andere rundvlees, varken, kip, kool, wortelen en gekookte aardappelen) naar Portugees 'oma-recept' klaarmaken. José: 'Ik word rustig om tien uur 's avonds in het klaar in de keuken gebeld: O José, ik ben pas net klaar met werken, maar heb je nog wat te eten? Als ik dan antwoord dat ik eigenlijk al dicht ben, maar nog wat cusido kan maken - ooo nou, dan héb je ze.'

Zuid- en noord-Portugal op één kaart

Op de kaart van Bom Gosto staan dagelijks vier tot vijf vlees- en idem zo veel visschotels, in prijs variërend van ongeveer €12,50 tot €15,- Noord-Portugezen zullen het merendeel van de gerechten herkennen als afkomstig uit hun eigen streek, maar José komt met evenveel plezier tegemoet aan de smaak van zuiderlingen, die net weer wat anders is. 'Marineer ik een geit twee dagen lang om het iemand uit Alentejo naar de zin te maken. Ik wil iedereen tevreden heben.' 

José woont sinds 1984 in Rotterdam, waar hij op zijn negentiende als kok begon bij Vasco da Gama, toentertijd een portugees om você tegen te zeggen. Nadat dat restaurant door belastingperikelen en ruzie tussen de eigenaren helaas failliet ging, werkte hij onder andere vijftien jaar in Dudok en stond hij boven de pannen in El Rio op de Kleiweg, waar zowel de Spaanse als de Portugese cuisine in ere werd gehouden. Niet tof, vonden José's landgenoten in de Maasstad. Want waarom stond er zoiets als paëlla op het menu als het Portugese zuiglam, de Portugese gestoofde geit en de Portugese kip piri piri het gemakkelijk op eigen kracht moesten kunnen redden?

José heeft naar ze geluisterd en is nu dan toch echt zijn eigen casa do pasto begonnen. Zijn trouwe compagnon Rob de Leeuw (jawel, de broer van), met wie hij nog altijd buffetten catert en die ook zo'n beetje als een halve Portugees door het leven gaat, is mede-investeerder. Behalve dat Bom Gosto binnenkort ruimer wordt, komt er aan de voorkant op het Zwaanshals ook een terras bij en kunnen we speciale schaaldieravonden in de casa do pasto tegemoetzien. José en Fernanda hebben er alvast veel zin in.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

pedro amorim 24 Mrt 2014, 11:44

Echt lekker eten

Wilma en Ilonka 4 Apr 2014, 15:21

Wij zijn dolblij met deze aanwinst voor de wijk. Je kunt hier snel eten, maar ook uitgebreid tafelen, hebben we vandaag ervaren. Na 5 keer bellen toch maar even langsgelopen om te reserveren. Blijkt het telefoonnummer (tijdelijk?) niet te werken. Het eten was héérlijk! Sardientjes van de grill vooraf (waarbij we er zelfs eentje extra kregen, omdat we wilden delen en het er standaard 3 zijn), toen gegrilde octopus en geit in een verrukkelijke stoofsaus. Verse, zelfgemaakte patat erbij én rijst én aardappeltjes in de schil. (En natuurlijk ook groenten en een salade.) Eigenlijk best jammer dat het zo lekker was en zo veel, want de toetjes zagen er ook zalig uit maar daar hadden we echt geen plek meer voor.We hebben genoten van het eten, maar zeker ook van de echt Portugese hartelijkheid en zullen hier beslist vaker komen!

CK 21 Apr 2014, 15:18

Erg goed en authentiek.... Alsof je midden in Lissabon zit te eten!

Sidy 25 Jun 2014, 11:37

Gisteren voor de 2e keer bij Bom Gusto gegeten en dat smaakte net zo goed als de 1e keer.Wij komen terug!

Cameron 11 Aug 2014, 18:33

Heerlijk!!!! Mijn dochter, opa en ik zijn een groot fan van Porto.Dus bij Bom Gosto voelt het even alsof wij weer in een van de prachtige stadjes zijn van Noord Portugal.

Renata Konradi 12 Aug 2014, 17:57

Bom Gusto! Eindelijk een Portugees restaurant zoals het hoort: lekker eten, Vinho Verde per glas, informele sfeer, kleinschalig. Afhaal, snack of uitgebreid diner ... alles is mogelijk. Lekker voor een avondje vakantigevoel.

Carlos dos Santos 15 Sep 2014, 9:00

Voor de 2e keer geweest afgelopen zaterdag, ben nog niet klaar met menu kaart nog zoveel lekkers te ontdekken. Lang leven Bom Gosto.....

W.Bitter 13 Dec 2014, 15:25

Met 8 personen vrijdag 12 december gegeten bij bom gosto.Prijs-kwaliteit verhouding een 10 !Heel lekker,meer dan voldoende voor een zeer schappelijke prijs,waar vind je dat nog.Zeer prettige bediening.Ik hoop dat de opzet niet verandert.Wij komen absoluut terug.

Johanneke 13 Dec 2014, 19:34

Of we weer in Portugal waren...... Een feest van herkenning! Echt verrukkelijk alles, om je vingers bij af te likken. En dat om vier uur 's middags. Vanwege de kerstmarkt bij toeval langsgelopen en aan een tafeltje gaan zitten. Gastvrij en hartelijk ontvangen, ook op z'n Portugees. Hier komen we gauw weer terug, want er stond nog zoveel lekkers op 't menu, zoals gegrilde octopus, of lamsbout uit de oven. Uma bica y um pastel de nata toe...... Aiaiai, zo lekker op de tong....!!!! Bedankt en tot gauw!

Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.