Pintxos aan de Rotte: Baskische tapas in Noord

Aan de Zaagmolenkade langs de Rotte in Rotterdam-Noord is het goed tapas of pintxos eten. Het lot brengt Juliëtte Helming steeds weer naar Destino.

14 Mrt 2014 Juliëtte Helming

blogger Juliëtte leest kookboeken voor het slapen gaan, verzint nieuwe gerechten en weet alles over gezonde voeding. Ze is dol op Rotterdam en woont hier nu 5 jaar. Ze schrijft ook voor haar eigen site Ms. Jules en diverse andere bedrijven.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Destino

Zaagmolenkade 37-38, Rotterdam Maaltijd: DinerLunch Stadsdeel: Noord Keuken: SpaansBaskisch Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Pintxos aan de Rotte: Baskische tapas in Noord

Destino ligt aan de Zaagmolenkade langs de Rotte in Rotterdam-Noord, net buiten het centrum van de stad. Ondanks de ligging wordt het restaurant goed gevonden. Ook op een doordeweekse avond zit het helemaal vol. De combinatie van lekker eten, goede wijnen en aardige bediening is aantrekkelijk en garandeert een heerlijk avondje uit.

El destino, het lot, bepaalt dat ook ik geregeld neerstrijk bij Destino. Deze keer krijgen we na binnenkomst meteen een mandje heerlijk, warm brood met olijfolie en een grote fles kraanwater van het huis. Daarna volgen wat kleine hapjes. Denk hierbij aan zelfgemaakte pitachips met een dip (dit keer van gele bieten), grote en kleine zwarte en groene olijven, ansjovis in het zuur, lekker pittige geitenkaas en pintxos met parelhoen en eekhoorntjesbrood.
Pintxos zijn de Noord-Spaanse of Baskische variant van tapas. Meestal bestaat een pintxo uit een snee brood die wordt belegd met de heerlijkste ingrediënten. Om de boel bij elkaar te houden gaat er een prikker door het belegde broodje: de pintxo of pincho. We drinken er een frisse Verdejo en een volle Tempranillo bij (beide € 3,85).

Ibéricoham en gin-tonic

Ook zijn er tapas buiten de kaart om en gerechten van de dag, zoals tortilla, schelpen en gefrituurde vis (dagprijs). De koks werken met dagverse seizoensproducten en de kaart wisselt maar liefst iedere vier weken. Wat er altijd op staat, zijn de zeer aan te raden croquetas met kip en ibéricoham (€1,60 per stuk), die lekker knapperig van buiten, maar smeuïg van binnen zijn. Ook de berenjenas (€ 4,60), beignets van aubergine met suikerriethoning, vind je altijd terug op de kaart. Naast diverse soorten vleeswaren, zoals serrano- en ibéricoham (€9,25 voor 50 gram) en kazen, zoals manchego en geitenkaas (3 soorten kaas voor € 10,25).
De inspiratie voor de bijzondere tapas krijgt men bij Destino tijdens culinaire reizen door heel Spanje en dat proef je echt terug in de gerechten. Net als in Spanje is bij Destino tegewoordig ook de gin-tonic in trek. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen aan zeven verschillende g&t's (€ 8,00 - €9,50).

Vitrine vol lekkers

Niet alleen de gerechten zijn smaakvol en een plaatje om te zien, ook het interieur ziet er prachtig uit. Glas, roestvrijstaal en zwart wisselen elkaar af en zorgen voor een strak, maar gezellig geheel met als eyecatcher een wel heel bijzondere lamp. De bar is met zijn vele wijnflessen erachter aan en in de muur een lust voor het oog. De grote vitrine stimuleert de smaakpapillen: de heerlijke hapjes kijken je aan vanaf het moment dat je Destino binnenstapt. Er is ook rekening gehouden met zonaanbidders: bij mooi weer kan je op het terras genieten van het zonnetje met uitzicht op de Rotte.

Ben je benieuwd geworden naar de pintxos? Destino organiseert speciale pintxos-avonden. Deze avonden worden onder andere op Facebook aangekondigd en zijn absoluut de moeite waard om een keer te bezoeken!

destino3

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Margriet Berkman 14 Mrt 2014, 13:24

Mijn favoriet!

Hubert Roth 14 Mrt 2014, 14:07

En van mij!

Lees ook deze verhalen
Ban Nok brengt de ziel van de Thaise keuken naar de Bergselaan

De Buik sprak met Kim en Rik (van Bistrot-Bar Frère) over de recent geopende Bistro Ban Kok, waar smaken en herinneringen uit Thailand generaties verbinden.

Wereldhavendagen 2025: ontdek wat er te doen is én waar je wilt eten

Van 5 tot en met 7 september 2025 viert Rotterdam de 48ste editie van de Wereldhavendagen. Lees hier wat er te beleven valt en waar je wilt eten.

De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.