In Rotterdam-Noord aan de Zaagmolenkade zit Spaans restaurant Destino. Na er jarenlang gewerkt te hebben als chef, heeft Reinbert Sneep de zaak in juni 2019 overgenomen. Samen met zijn team geniet hij er met volle teugen van om de gasten in zijn eigen zaak te verwelkomen. Het begint goed bij binnenkomst. Niet alleen vanwege het gastvrije welkom maar ook door de heerlijke geur die ons tegemoet komt vanuit de keuken. Dit maakt wij uitkijken naar het verdere verloop van de avond.
Viva España

De grote bar gevuld met mooie Spaanse wijnen en flessen gin staat centraal bij de entree. Diverse hoge tafels zijn hier rondom gepositioneerd. Moet je even wachten op een tafel, begin dan hier met een Spaans aperitief en een borrelhapje uit de vitrina. Het naastgelegen gedeelte bevat de open keuken en de tafeltjes waar plek is voor dertig gasten. De inrichting is modern. "Rotterdams met een Spaanse twist", zoals Reinbert het zelf noemt. De eyecatcher in het geheel is de lamp van vilt geïnspireerd op het Guggenheim-staal, die er eigenlijk opgehangen is als maatregel voor de akoestiek. Gastheer Michiel wijst ons naar een tafeltje met goed uitzicht op de keuken. Wat opvalt is dat de meeste tafels bezet zijn door grotere gezelschappen. Het geroezemoes, de geluiden uit de keuken en het gevlieg van de obers dragen bij aan het Spaanse gevoel. Een tafel waaraan acht gasten zitten te eten wordt ingeperkt, zodat er nog een tafeltje van zes kan worden ingekleed. Geen enkel probleem, mensen schikken gewoon in. De sfeer blijft gezellig, rumoerig en druk.
Tapas en pinxtos

Michiel brengt een mandje versgebakken brood, zachte olijfolie van Spaanse olijven en een karaf water. Voor € 0,50 per persoon, de opbrengsten gaan naar Stichting Jarige Job, wordt dit heel de avond aangevuld. Naast het lekkers uit de vitrine bevat de menukaart ruim twintig tapas, variërend van simpele Spaanse klassiekers, zoals zelfgemaakte croquetas of een tortilla del dia, tortilla van de dag. Ook kun je je ook laten verrassen met een 5-gangen tapasmenu. Een aantal gangen komt van de vaste menukaart en een aantal van de wisselende dagkaart. Een variatie van vlees, vis en groente. De gerechtjes zijn groot genoeg om te delen maar klein genoeg om zelf van te genieten. Wij laten ons graag verrassen. De tafel wordt om te beginnen vol gezet met zwarte olijfjes, kaas, Marcona amandelen en gemarineerde ansjovis. Daarnaast een goed gevulde Spaanse vleeswarenplank. De pinxto - tapas uit het noorden van Spanje - die volgt overtreft alle verwachtingen. Huisgerookte verse makreelfilet met tomaat en artisjok. De perfecte smaakcombinatie. We drinken er een glas cava bij.
Pairing

Niet alleen staat de kaart vol heerlijke Spaanse hapjes, ook de wijnen, gins en cocktails zijn in grote getale vertegenwoordigd. Twee glazen albarino vergezellen de zelfgemaakte croquetas, krokant van buiten met een smeuïge binnenkant van Ibericoham en kip. Een gemengde salade voor wat evenwicht waarna de mosselen volgen, op hoog vuur gebakken in sherry. Dit gerecht is geliefd. We zien de kok gedurende de avond meerdere malen de vlam in de pan blussen na het bakken. Een mooi tafereel om te aanschouwen en een plezier om te proeven. De gerechtjes beloven wat zwaarder te worden dus gaan we verder met een biologische witte rioja. Deze witte rioja heeft gerijpt in houten vaten en heeft een volle en rijke smaak. Het is een mooie pairing met de kabeljauwfilet, waar het mes als boter doorheen glijdt, gestoofd in een vissaus. Het buideltje gevuld met stoofvlees, gratin van pompoen en zoete aardappel wat hierna volgt, doet ons denken aan de herfst en combineren we met een glas tempranillo.
Gewaardeerde gasten

Elke gast komt met een ander idee naar Destino. De een wil een avond lang genieten van culinaire Spaanse shared dining, de ander wil even lekker snel lekker een Spaans hapje eten. In de zomer op het heerlijke terras aan de Rotte of zoals nu in de koude dagen in de gezellige rumoer van het restaurant binnen, bij Destino ben je op de goede plek. Reinbert en zijn team stellen de behoeften van de gasten voorop en het gevoel van belangrijkheid voor elke gast is het uitgangspunt.