Vis aan de Maas ligt verscholen in de Schiemond, diep in het westen van Rotterdam, en pal aan de Maas. Liefhebbers van verse kreeft, schaaldieren en surf & turf weten de zaak van Ron en Helena Meulman wel te vinden, want met zijn ruime keus aan seafood heeft het restaurant een naam op te houden. Zorg dat je er met stevige trek binnenloopt, want de porties zijn er overvloedig.
Vis aan de Maas bevindt zich op loopafstand van tram 8 en halte 75 van de watertaxi. Het terras biedt uitzicht op de rivier en de havens, en ook de zee is heel dichtbij: op een paar vleesgerechten en een kindermenu na is het vis voor en na op de kaart. Om te beginnen is er brood van Jordy, dat met een zeer straffe knoflook-aïoli wordt geserveerd. Ongevraagd wordt er een karaf water bij gebracht, die de hele tijd wordt bijgevuld. Fijn, weer eens normaal kraanwater!
Als eerste gang nemen we de 'proeverij Vis aan de Maas', een smakelijk palet van vis en schaaldieren à € 19,-, met onder andere sashimi-zalm met citroenmayo, een gefrituurd kabeljauwwangetje, dito spiering, kokkels, calamaris, gamba, een fris gemarineerde mossel (erg lekker!), tonijn, garnalen, zalm-maki en een oester. Voor het hoofdgerecht hoeven we ons vervolgens niet meer in het aanbod te verdiepen, want we zijn gekomen voor de kreeft. Hoewel: we besluiten ook de surf & turf (seafood gecombineerd met vlees; een Amerikaanse schotel) toch maar niet aan onze neus voorbij te laten gaan.
Een Canadees van ruim 650 gram
De kreeft (€46,-) is van Canadese zeebodem, en de pechvogel van de avond weegt ruim 650 gram, zo laten we ons vertellen. Hij wordt naturel, dus zonder poespas bereid, en met het juiste gereedschap kunnen we aan de slag. Het vlees is mooi roze en stevig. De smaak is zacht maar niet heel uitgesproken.
De surf & turf (€39,-) is een grotere uitdaging om op te eten, want aan de overvloedige kant. De optelsom van een fikse krabbenpoot, een filet mignon en drie langoustines is net iets te veel van het goede. Grote verrassing is de filet mignon. Medium- rare gebakken, heerlijk zacht en mals. Daar kunnen de langoustines en de iets te zoute krabbenpoot niet tegenop.
Voor het dessert bedanken we vriendelijk. Om de warme roes van het eten en de wijn nog even vast te houden, houden we het op een cortado (€2,25), de Zuid-Europese espressovariant met veel warme melk. We sluiten er een prettige avond in Vis aan de Maas mee af. Het restaurant is gezegend met leuke bediening, vriendelijk en snel, de gangen volgden er zich in een prettig tempo op, en als gezegd: de porties zijn er bepaald niet kinderachtig.