Caribische Rotterdammers hoeven de smaken en geuren van de tropen nooit te missen. In Taberna Dushi op de Pannekoekstraat kunnen ze doorlopend worden geproefd en opgesnoven. Onze nieuwe Buik-medewerkster Sanne (bakra) komt er voor de Dushi-ballen, de spareribs en voor de altijd bijzondere sfeer: 'Het voelt hier net alsof je op vakantie bent.'
Alsof je bij Tante Es zelf aan tafel zit, dat is Taberna Dushi. De liefde voor de Caribische cultuur en het eten komt je er bij binnenkomst letterlijk aanwaaien. Je ruikt de vers gegrilde gamba's, de geur van gebakken banaan en zoete aardappel, en de huiselijke gezelligheid van het eethuis doet vervolgens de rest. Met een glaasje punchrum om mee te beginnen, waan je je onmiddellijk op vakantie in eigen stad. Of 'thuis' dus - want dat is Dushi voor Caribische en mediterrane Rotterdammers ook een beetje.
'Precies zoals mijn moeder het maakte'
Dushi (wat 'lekker' betekent) wordt sinds 2003 gerund door Erna en Henry Garces Colina (zelf van Arubaanse afkomst) op de Pannekoekstraat. Inspiratie voor hun zaak deden ze op tijdens hun vele reizen, onder andere door de tropen. De kaart die ze er voeren, weerspiegelt de vele keukens die ze er van nabij leerden kennen. De ene keer staat er een stoofpotje op het menu, een volgende maal zijn het varkensoren wat de pot schaft. Wekelijks zijn er wel Surinamers of Antillianen die extra worden verrast: 'Oooo, precies dat gerecht dat mijn moeder ook altijd maakte!'
Goede, trouwe vrienden hebben Erna en Henry dus volop onder hun gasten. In het eethuis worden nieuwkomers ook meteen in de 'huiskamer' opgenomen. 'Wij willen het mensen op meerdere manieren naar de zin maken en investeren daarom in écht contact met onze gasten', zegt Erna daarover. Diezelfde nieuwkomers hoeven wat betreft het eten ook geen hoge drempel te nemen: Erna en Henry zetten graag heel verschillende schotels op tafel om ze met het veelzijdige Caribische aanbod te laten kennismaken: delen en ontdekken maar!
Dushi-ballen en spareribs
Een paar toppers waarvoor ik de Hollandse bloemkool en de sperziebonen graag weer eens oversla zijn de Dushi-ballen (Antiliaanse kroketjes), de geroosterde pompoen en vooral de pittige spareribs uit de oven. Iedere kok in Taberna Dushi heeft zijn eigen specialiteiten, zoals de tostones van banaan van de chef met de Colombiaanse roots. Behalve hij en Arubaan Henry werkt er dan ook nog een Surinaamse collega, die het een en ander uit zíjn vaderlandse keuken in de Pannekoekstraat op tafel zet. Wil je zelf thuis ook eens proberen Caribisch te koken? Dat kan: op de website van Dushi staan eigen kookfilmpjes.
Vergeet ook niet om in de taberna het een en ander van de drankenkaart te nemen. Nog meer vakantiegevoel verzekerd als je de Dushi-cocktail aan je lippen zet, het Jamaicaanse Red Strip-bier of de orange pekoe-thee.
FOTO SANDRA ZEGARRA PATOW