Taberna Dushi: al 13 jaar het Caribische hart van Rotterdam

Taberna Dushi is al 13 jaar het Caribische hart van Rotterdam. Een zaak met een ziel waar je authentieke Creoolse gerechten eet, ook als vegetariër.

4 Feb 2016 Marianne Lock

blogger Marianne Lock is beeldmaker, Rotterdammer en dierenvriend, met een obsessie voor goed eten. Voor de Buik gebruikt ze deze combi in Mary's Meatfree Meals.

Taberna Dushi: al 13 jaar het Caribische hart van Rotterdam

Midden op de Pannekoekstraat zit al meer dan een decennium een kleurrijk en charmant eethuis, waar je bij binnenkomst warm onthaald wordt met een koud Caribisch biertje. Taberna Dushi is nog van vóór de Markthal, de gehypte Meent en het pastafabrieken-imperium. Een zaak met een ziel, een geschiedenis, en dat voel je meteen; tropische gastvrijheid en authentiek eten. Een Arubaanse vakantie in eigen stad!

Het Papiamentse woord ‘dushi’ kennen wij Rotterdammers natuurlijk allemaal als aanduiding van een knap meisje. Maar op onder andere Aruba betekent het ook ‘zoet’ of ‘lekker’ en deze taberna doet haar naam absoluut eer aan. Je eet hier, volgens het tapas-principe, authentiek Creoolse gerechten, maar ook Mediterraan geïnspireerde eigen creaties van chef Henry, die hoofdzakelijk vegetarisch zijn. Je doet het in ieder geval op z’n Caribisch: relaxed, ongedwongen en met een goed drankje.


Als ik op een stormachtige dinsdagavond de deur van de taberna opentrek, word ik overspoeld door warmte en vrolijkheid. De muren zijn zacht oranje met tropisch blauw, de bar is van mozaïek en hier en daar liggen grote schelpen en hangen andere eilandattributen. Salsamuziek vult de ruimte. De vrouw des huizes Erna heet ons van harte welkom en brengt de drankkaart, die vol staat met fijne tropische drankjes, zoals Fernandes en gingerbeer. Ze vertelt dat chef Henry, haar man, ons graag wil verrassen met verschillende vegetarische gerechten en dat dat tafeltje wel vol komt vanavond. Kom maar op!

Gingerbeer en exotische zuurkool


Ik neem een echte gingerbeer (met alcohol dus), mijn vriend een Venezolaans Polar biertje. Als eerste komen de tostones van banaan met appelchutney, een specialiteit van de Colombiaanse kok. Erna vertelt dat ze gemaakt zijn van platgeslagen, onrijpe bakbananen. Ze zijn inderdaad niet zoet, maar heerlijk hartig enkrokant. De appelchutney is geweldig; spicy en dushi.

Al snel staat inderdaad de hele tafel vol met een tropisch feestmaal; venkel uit de oven met salsa verde, geroosterde pompoen met blauwe kaas, aardappel-biet salade, zuurkoolsalade met fruit en avocadosalade met gazpacho dressing. De venkel is botermals, de pompoen zacht en pittig en de bietensalade fris en romig. Allemaal perfect bereidde groente, gecombineerd met goede Mediterrane ingrediënten zoals sterke kaas en frisse kruiden. De zuurkoolsalade blijkt een aangename verrassing, zelfs mijn kool-hatende vriend smult ervan. De combinatie met honing, verse munt en sappig fruit maakt het bijzonder exotisch.

Als we ons tonnetje rond hebben gegeten, schuift Henry aan. Hij vertelt dat hij voor zijn werk bij de Baroeg (een hardrock podium in Rotterdam Lombardijen) veel vegetarisch voor de bands en artiesten kookt en dat hem dat enorm inspireert. Hij kan zijn creativiteit goed kwijt in eigen, vegetarische creaties en dat hebben we geproefd!

Naast de gerechten van de wisselende menukaart, maakt Henry af en toe ook nog off-menu specialiteiten, zoals Arubaanse kroketjes, oftewel Dushi-ballen. De hele familie rukt uit om een gigantische lading te maken, maar ze zijn er niet altijd. Vraag er dus naar, als je die echte ervaring wilt.

De Dushi-familie


Henry zit vol met mooie verhalen en vertelt honderduit over zijn tijd als chef in Nederland en het ontstaan van de taberna. Hij is in 1994 vanuit Aruba naar Nederland gekomen, is Frans geschoold en ontmoette Erna tijdens zijn tijd als kok in een hotel, waar zij ook werkte. Ze zijn getrouwd en na ongeveer 6 jaar voor allerlei bazen te hebben gewerkt, besloten ze hun eigen ding te gaan doen: Taberna Dushi, terug naar de roots. De zaak is dus eigenlijk geboren uit liefde en dat merk je aan alles, van de gastvrijheid tot de gerechten.

Door de jaren heen is de Dushi familie flink uitgebreid, met vaste leveranciers, vast personeel en vaste klanten natuurlijk. Iedereen blijft terugkomen naar dit charmante stel in hun Caribische stek. (Henry’s verhaal deed ons denken aan de fantastische feelgood film ‘Chef’ van Jon Favreau).

Caribische ziel

Dat komt niet alleen door het lekkere eten, maar temeer door de sterke culturele achtergrond en geschiedenis. De vaste klantenkring bestaat uit warmhartige Rotterdammers in al hun verscheidenheid; Antillianen met heimwee, Hollanders die terugverlangen naar hun eilandvakantie, studenten, gepensioneerden, etc. Zoals Henry vertelt: hier zijn mensen geboren en gestorven. Zo was er eens een zwangere dame die na vlak na het eten van haar geliefde Arubaanse oestersoep (die de chef eens in de zoveel tijd maakt) is bevallen. En een oude heer wiens laatste wens het was om nog eens bij Taberna Dushi te eten… Zo veel prachtige verhalen en chef Henry vertelt ze met dezelfde liefde en passie waarmee hij het eten bereid.

Zon, rum en dushi-ballen

Binnenkort wordt de Pannekoekstraat onder handen genomen door de gemeente en komt er net zo’n brede stoep als nu op de Meent. Dat betekent: een groter terras voor Taberna Dushi! ’s Zomers is Henry pas echt in zijn element, als de schuifpui open gaat, de zon naar binnen schijnt en de mensen rum drinken op het terras. Naast allerlei exotische soorten rum, staan er zelfs een paar cocktails op de kaart. 

Ik weet wel waar ik zit als de zon weer gaat schijnen!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

deli cia 22 Mei 2016, 16:24

altijd verassend!

deli cia 22 Mei 2016, 16:24

altijd verassend!

Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.