Mari Trini neemt je deze week op haar culinaire wereldreis door Rotterdam mee naar de zonnige Antillen. De signature dish van de Antillen is Kabritu Stoba, een stoofschotel met geitenvlees. Dit heerlijke gerecht wordt daar gegeten op feesten en bruiloften en is te bestellen bij Taberna Dushi. Het gerecht is zoet, lichtpittig en ook voor Rotterdamse feestjes geschikt.
Vandaag brengt mijn culinaire wereldreis ons naar de zonnige Antillen. Nu de lente ontwaakt en de zomer binnenkort haar entree maakt, is het tijd om de Antilliaanse keuken te ontdekken. Daar midden in het centrum, in een van de gezelligste straatjes van Rotterdam, zit een kleurrijke eetgelegenheid, met de naam Taberna Dushi. Het lavendelblauw en terracotta nodigen je uit om binnen te stappen en in een paar tellen waan je je op de Antillen.

We kennen de Antillen als onderdeel van het Nederlandse koninkrijk. We denken aan strand, zee, cocktails en veel zon. En ze kennen hier een heel eigen eetcultuur. De Antilliaanse keuken is het resultaat van een samengaan van verschillende volkeren met verschillende culturen. Sinds de ontdekking van de nieuwe wereld door de Spanjaarden zijn deze eilanden door verschillende handen gegaan en hebben zij vele rassen zien komen, gaan en blijven. ‘Van elk der bezetters of bezitters is iets behouden’. Daardoor is de Antilliaanse keuken zeer divers en zijn de gerechten van de Antilliaanse keuken ook op andere Caribische eilanden terug te vinden. Mijn tafelgenote heeft drie jaar op de eilanden gewoond en voelde zich gelijk thuis.
80 nationaliteiten in één keuken
Indianen, Spanjaarden, Hollanders en de Afrikanen brachten allemaal hun eigen ingrediënten en recepten mee naar de Antillen. Op deze manier kon een unieke keuken ontstaan. De Antilliaanse samenleving telt nu meer dan 80 verschillende nationaliteiten uit alle windstreken en dat vertaalt zich ook in de lokale keuken. Cassave, Madame Jeanette-peper, tomaat, kaneel, foelie, rijst, ui, suikerriet, yamwortel, okraboontjes, bonen, knoflook en kokos zijn ingrediënten die ze veelvuldig in de keuken gebruiken. Maar ook kippen- en geitenvlees worden veel gebruikt. Deze dieren zijn talrijk aanwezig op het eiland. Verder vormt de Caribische Zee natuurlijk een enorme bron van heerlijke vis, week- en schelpdieren.
Kabritu Stoba

Op de foto: kabritu stoba
De hoofdmaaltijd, meestal 's middags gegeten, bestaat veelal uit funchi hasa ku keshi (een soort polenta met gesmolten kaas) of rijst met gestoofd of gebakken vlees. Vaak wordt hierbij gebakken banaan gegeten. Dat was ook ons menu voor deze avond, aangevuld met geroosterde pompoen met blauwe schimmelkaas en de signature dish Kabritu Stoba. Vooraf eten we de pittige Dushi balletjes, grote bitterballen waar de Hollandse erfenis in te proeven is. Kortom, op tafel staat een mix van typische Antilliaanse gerechten.
De kabritu Stoba is echte een aanrader voor iedereen die van stoofvlees houdt. Dit heerlijke gerecht wordt op de Antillen gegeten op feesten en bruiloften. Geitenvlees is misschien wat vreemd binnen de Nederlandse cultuur, maar het vlees is heerlijk. Het gerecht is zoet en lichtpittig, een combinatie van verse kruiden, tomatenpuree, peper, ketjap… eigenlijk allemaal ingrediënten die de historie van het gebied kenmerken. Tezamen met Polar Beer en aloë vera-sap waanden we ons aan die andere kant van het Nederlandse Koninkrijk.
Geitenvlees is ook in Nederland te koop, vaak bij Turkse en Marokkaanse slagers. Geitenvlees kent lage niveaus van verzadigd vet, cholesterol en weinig calorieën. Het is niet te vergelijken met lams- of schapenvlees. Het is milder, romiger en verfijnder. Zeker het proberen waard om dit typisch lokale gerecht te proeven. Mede door de gastvrijheid van Erna, Henry en het personeel hebben wij een heerlijke avond gehad bij deze taberna en mooie herinneringen opgehaald aan de Antillen.