Wie in Azië heeft gereisd en daar geproefd heeft van de verschillende keukens, kan in Rotterdam zijn/haar hart ophalen. Zo ook Moniek Kuipers die haar heimwee naar de vergezichten van Vietnam met succes bestrijdt in Little V aan het Grotekerkplein. Laat de Vietnamese nou ook één van de gezondste keukens ter wereld zijn!
Na mijn studie heb ik het geluk gehad voor langere tijd in Azië te kunnen backpacken. Mijn achtmaandse ontdekkingsreis bracht mij onder andere in Vietnam. Op motoren, fietsen en boten reisde ik van het bruisende Saigon naar het sprookjesachtige Hoi An tot aan het rustige, prachtige noorden. En de lokale gerechten deden niet onder aan veelzijdigheid. Vietnamees werd plotsklaps mijn favoriete Aziatische keuken. En dat zegt wat met concurrenten als Japan, India, Thailand en Indonesië.
Gelukkig hebben we in Rotterdam een klein Vietnam. Gelegen aan het Grotekerkplein met uitzicht op de indrukwekkende Laurenskerk kun je hier het hele jaar door genieten van één van de gezondste keukens ter wereld. De inrichting is exact wat je verwacht van een Aziatisch restaurant. Chopsticks, donker hout en rode lampionnen. Zowel kleine gezelschappen als grote groepen kunnen bij Little V terecht. Ook bij de Haagse locatie trouwens.
Eerlijk gezegd bestel ik altijd hetzelfde...
Om eerlijk te zijn bestel ik altijd hetzelfde. Ik start met een selectie van vier kleine voorgerechtjes. Denk aan een mini-loempia, summer roll en salade met papaja. Uiteraard dip je deze met uitstekende eetstokjes-skills in heerlijke sausjes. Een frisse en veelzijdige start.
Wat ik altijd enorm waardeer aan de Vietnamese keuken is dat er veel vegetarische en visopties zijn én dat alles zo gezond is. Er wordt niet te veel olie gebruikt en alle ingrediënten zijn vers. Een bezoekje aan Little V is dus eigenlijk erg verantwoord.
Dan het hoofdgerecht. De gekarameliseerde zeebaars en de roergebakken seizoensgroenten met tahoe. Ik zal je opbiechten dat ik af en toe alleen voor de roergebakken groenten langskom. Zó lekker vind ik die. De zeebaars is zacht, zoet en zout en is iedere keer weer perfect klaargemaakt. Vis moet zwemmen, dus drink gerust een glaasje van de wijnkaart of ga op de avontuurlijke tour en bestel een Vietnamees biertje.
... maar in een wilde bui ook wel eens gamba's
Heel soms, in een wilde bui, bestel ik in plaats van de zeebaars de roergebakken gamba's en st. jakobsschelpen in currysaus. Ook een winnaar. Voor de grotere eters zijn er nog bijgerechten als nasi en witte rijst te bestellen. Ook kun je kiezen voor een eenpansgerecht, verrassingsmenu of special. Voel je je creatief? Bestel dan het doe-het-zelf-menu. Hierbij krijg je alle ingrediënten om zelf rijstvelrolletjes te maken.
Tijdens het schrijven krijg ik direct weer heimwee naar Vietnams schitterende vergezichten, rijstvelden, Pho (klassieke Vietnamese soep), garnalenkoekjes en summer rolls. Binnenkort maar weer eens Little V voor wat troost.