Denk jij bij halal alleen aan döner kebab-zaakjes waar je midden in de nacht een shoarmarol gaat halen? Say no more! Sinds een jaar vind je in het verlengde van de bruisende West-Kruiskade het islamitische restaurant Madera House. Voor lekkere clubsandwiches en sappige steaks ben je hier aan het juiste adres.
'Als je halal wilt eten in Rotterdam kom je bijna altijd op hetzelfde aanbod uit', zegt Abderrahim Bouna, bedrijfsleider bij Madera House. 'Vaak zijn het Turkse restaurantjes met een traditionele kaart en een typisch interieur. Daar is op zich niks mis mee maar wij willen wat nieuws.' Met een uitgebreid aanbod richt het restaurant zich op een breed publiek. En vooral op de moderne moslimconsument die meer wil, reist en proeft en die meer te besteden heeft.
Keuze voor de locatie is heel bewust
Restaurant Madera House zit op Tiendplein, het pleintje tussen de Eerste Middellandstraat en de West-Kruiskade. Abderrahim: 'Het is een multicultureel gebied, waar we een grote groep mensen kunnen bereiken.' De keuze voor deze locatie is dus heel bewust. 'Om de islamitische consument anno nu tegemoet te komen is het handig om je in hun woon- en werkgebied te vestigen.'
Bij binnenkomst tref je een warm en modern interieur met veel hout en prettige oranje tinten. De Oosterse, koperkleurige lampen zijn een subtiele knipoog naar de herkomst van Ashraf Ballari en Hicham el Fakiri, de Marokkaanse oprichters van het restaurant. De grote wandschildering van de wereld staat symbool voor het mondiale karakter van de wijk, de kaart en de keuken.
Overal in het restaurant heb je direct zicht op een professionele open keuken. Abderrahim: 'We vinden het belangrijk om op een transparante manier te werken.'
Ideaal en sfeervol, want zo zie je door een glazen wand rechtstreeks hoe de chef je maaltijd bereidt met mooie, verse producten.
Alle producten honderd procent halal
'Alle producten die we hier gebruiken zijn honderd procent halal', zegt Abderrahim. Dit betekent onder meer dat dieren onder speciale voorschriften zijn geslacht. Maar volgens hem gaat de visie van Madera nog een stap verder: 'Uit respect voor het leven van het dier kiezen we waar mogelijk ook voor biologisch vlees. Hopelijk kunnen we in de toekomst ook een stap maken naar duurzame producten.'
Dat is bij Madera geen kwestie. Hier serveren ze bewust geen alcohol. Liefhebbers van een koud biertje of een rood wijntje zullen daarom na een smakelijke maaltijd moeten doorrollen naar de stad. Of moeten eens een avondje zonder vloeibare pret proberen. Is dat een beetje te pittig? Dan zou ik je aanraden om de sfeer een keer te proeven met een ontbijtje, lunch of high tea.
Naast de speciale aandacht voor het vlees, kiezen ze hier voor kwalitatief goede producten. Zo hebben ze onder andere brood van het Vlaamsch Broodhuys, jam van Rotterdamsche Confituur en gebak van Koekela. Abderrahim: 'Het voornaamste is dat de producten lekker en zuiver zijn. Daar kiezen wij ze op uit.'
Op koffiegebied behoort deze tent tot de meer vooruitstrevende restaurants in Rotterdam. Je kunt hier kiezen uit drie soorten Boccakoffie, vers bereid door een vaardige barista die er veel over weet te vertellen. Abderrahim: 'De koffie die je serveert moet niet alleen van goede kwaliteit zijn, maar ook goed worden gezet. Daar komen mensen voor terug.'
Nieuwe kaart in november
In november presenteert Madera zijn nieuwe menukaart. Abderrahim: 'Daarop staan verschillende soorten koffie, thee, desserts en lekkere combinaties van gerechten.' In de tussentijd blijft het restaurant bezig met vernieuwing en verbreding. 'We ontwikkelen een aanbod dat past bij onszelf en het publiek dat we willen bereiken.'
