Golfcenter Seve, aan de Kleiweg, is geen doorsneesportclub. Verwacht in het restaurant ervan dan ook geen saté of koolhydraatrijke maaltijden, maar laat je er verrassen door de Spaanse keukenbrigade. Seve is door eigenaar Robin Bravenboer vernoemd naar de beroemde Spaanse topgolfer Severiano Ballesteros.
'Toen ik tien jaar geleden de Baja Beach Club en Crazy Piano's verkocht, ben ik een keer of vijf, zes in de week gaan golfen,' vertelt Bravenboer. 'Ik vind het een prachtige sport en toen ik de kans kreeg om deze zaak over te nemen, hoefde ik niet lang na te denken. Ik wist meteen hoe het moest worden. Sport verbindt en eten verbindt. Hoe mooi is het om dat samen te brengen.'
Inspiratie opgedaan in Barcelona: hout, warme kleuren
Inspiratie voor Seve werd opgedaan in Barcelona bij Tapasbar Tickets van Ferran Adrià (chefkok van het inmiddels gesloten elBulli***, indertijd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld). De architecten van Tickets gingen aan de slag en wisten in Seve een sfeer te creëren die meteen Spaans aanvoelt. Veel hout en warme kleuren. Geen poespas, maar laagdrempelig zodat iedereen zich er thuisvoelt.
Het restaurant is ingedeeld in twee gedeeltes. In de ruime serre zit je rustig en heb je goed uitzicht op de 9-holes-par-3-baan en de afslagplaatsen. Binnen zijn ook plekken om te zitten en zie je de chefs aan het werk in de open keuken. Seve heeft een breed publiek. Naast golfers ook veel Rotterdammers en businessgasten die voor lunch of diner komen en gezellig voor een borrel blijven.
Waar andere sportclubs vaak blijven hangen in een onbestemde kantinesfeer met bijpassende keuken, worden we hier aangenaam verrast. De keuken wordt gerund door topchefs, die afwisselend werken in de verschillende internationale horecazaken van de eigenaar, zoals het fusionrestaurant Ikibana in Barcelona (Ikibana is Japans voor bloemschikken) waar maandelijks ruim 25.000 mensen eten.
Robin en zijn team reizen veel en halen hun inspiratie uit de Spaanse en Japanse foodcultuur en dat zie je terug op de kaart. Er wordt 'vrouwelijk eten' geserveerd: kleine, mooie gerechten om met elkaar te delen. De wijnkaart telt ruim 150 topwijnen.
Om te beginnen delen we wat tapas: zalige '5 Js' Ibericoham met geroosterd tomatenbrood, tonijntartaar met avocado, gestoomde mosselen en gamba's pil-pil met – zoals we 't het liefst hebben – lekker veel knoflook. We kiezen Albariño, een witte wijn uit het Noordwesten van Spanje.
Perfect gegaarde wilde kabeljauw
Daarna laten we ons verrassen door de chef met een stuk perfect gegaarde wilde kabeljauw, geglaceerd met miso en geroosterde paprika. Als dessert een creatie van de chef met een soort mini-donuts, pure chocolade, aardbei en een vanille-crème.
In het afgelopen jaar hebben ze bij Seve veel opgestoken, legt Robin uit. 'Waar de wensen van onze gasten liggen, hoe de chefs het beste tot hun recht komen. Het hoogste wat we kunnen bereiken is voor mij dat onze gasten blij zijn.' Iets eten wat je ergens anders niet kunt eten. 'We willen iedere drie maanden van kaart wisselen en gaan ook meer buiten de kaart gaan koken.'
Seve heeft geen ambitie om sterren te koken maar wil wel naar een hoger niveau als het gaat om de beleving van eten, drinken en sport.
Los van Seve heeft Robin nog andere plannen. Hij noemt kort de stamppotbus die in november gaat rijden door Schiebroek en Hillegersberg en ook een nieuw uitgaansconcept.