De halve wereld op je bord in restaurant Fjord

Op de kop van Leuvehaven vind je Fjord, een Scandinavische viscuisine met Mediterraanse en Franse invloeden.

10 Nov 2013 Wim de Jong

blogger Wim is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

  • 10 Nov 2013

De halve wereld op je bord in restaurant Fjord

Ja, hartstikke Scandinavisch natuurlijk, die naam. En inderdaad: ook het feit dat Fjord op de kop van de Leuvehaven zit, doet vermoeden dat je hier toch echt met een visrestaurant te maken hebt. Maar zo gemakkelijk laat de pas geopende zaak van chef Shi (een volbloed Nederlander) en zijn zwager Jack Cheng (van Aziatische herkomst) aan de Blaak zich dus niet definiëren.

Vormen de massieve kok en zijn iele zakenpartner zelf al een apart duo, in hun bedrijfsformule zijn ze ten minste net zo a-typisch. Om het Jack na te zeggen: Fjord is geïnspireerd op de Noorse viskeuken, maar voert een Franse kaart, die op zijn beurt weer is beïnvloed door de mediterraanse cuisine.

Helemaal duidelijk. Maar hé, kijk er in het restaurant ook niet van als je op die Noors-Frans-mediterraans geörienteerde kaart tevens de beste Japanse soja en wasabi aantreft, alsmede de Ierse Black Angus en het Hollandse weiderund, dat speciaal voor Shi in Breda wordt vetgemest. Hun smakeljke overblijfselen hangen pontificaal te drogen in de rijpingskasten midden in het restaurant.

Open gerijpte entrecôte

Dat Jack en Shi (hij doet per se niet aan een achternaam) prima met al die verschillende producten uit de voeten kunnen, hoeft geen twijfel te lijden. De Gillardeau-oesters die ze in Fjord serveren, zijn uiteraard van zichzelf al top. Maar Shi’s meesterhand laat zich gelden als we de in zeven dagen ‘open gerijpte’ entrecôte op ons bordje krijgen. Juist ja. Die man kun je dus om een perfect bereid stukje vlees vragen.

En wat ook mooi is: het hoeft je als klant geen rib uit je eigen lijf te kosten. De entrecôte van Fjord kost slechts 15 euro, een côte de boeuf voor twee personen laat zich voor maar € 39,- op tafel toveren, een half dozijn Zeeuwse creuses mag weg voor niets meer dan een tientje, en voor drie of vier euro extra bestel je er een maiskolf, gepofte aubergine, tomaat of courgette bij. Kom daar in andere restaurants van dit niveau maar eens allemaal om.

Bij Fjord nemen ze de tijd. De lunch duurt er van 12 tot 22.00 uur, het diner kan al vanaf 16.00 uur worden genoten. En Jack wijst zonaanbidders er maar alvast op dat Fjord in de lente en zomer over een superterras beschikt, pal naast ‘Jan met de handjes’, het beroemde beeld van Zadkine. Komen we tegen die tijd zeker óók voor terug.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Eenheidsworst - Bemin het onbekende

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het over vergeten druivenrassen die volgens hem de komende tijd het verschil maken.

Uit ons magazine: mind the tourist traps: dit zijn de beste adresjes vlakbij toeristische hotspots

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over per stad de beste adressen in de buurt van toeristische hotspots.

Volgend jaar opent do. by Little V op de beroemde hoek van het Weena

In het voormalige Engels op de hoek van het Groot Handelsgebouw opent Tan Do 'do. by Little V', een Frans-Vietnamees restaurant dat de hele dag geopend is.