Zoveel redenen om ergens te eten: je komt er vaker, je houdt van een specifieke keuken of je waant je weer even helemaal in je geliefde vakantieland. Voor iedereen die graag in Thailand of andere Zuidoost-Aziatische landen komt: Asian BBQ.
De Buik schoof aan bij een traditionele Thaise barbecue in Schiedam.
Elfde locatie van Asian BBQ

Je vindt Asian BBQ (ABBQ) op het terrein van De Glasfabriek, een industrieel woongebied in ontwikkeling waar nu ruimte is voor horeca, kunst en cultuur. Eigenaren Mischa en Miranda zijn al zestien jaar bezig en dit is hun elfde locatie. Je kan wel zeggen dat we restaurantnomaden zijn”, lacht Mischa.
“Maar onze vaste klanten zijn trouw en volgen ons, waar we ook zitten. Meestal in Rotterdam, nu dus hier.” Miranda en hij runnen de zaak samen en ja, dat is soms rennen. Ook vanavond zit het lekker vol.
Altijd tijdelijk

Sowieso is elke plek waar Asian BBQ neerstrijkt tijdelijk. Het restaurant draaien ze van juli tot en met december, daarna vertrekken ze weer naar Azië. Daar ontdekten ze 25 jaar geleden de Thaise barbecue.
“Die zie je daar nog steeds veel’, legt Mischa uit, ‘maar de kwaliteit gaat er wel achteruit, we vinden die van ons eigenlijk authentieker.”
Wegdromen naar verre oorden

Maar eerst: viskoekjes. En die zijn verslavend lekker. Goed gemaakt, fijne structuur, heerlijke smaak. De inrichting is rustiek - want pop-up - maar vrolijk aangekleed met Thaise en andere Aziatische attributen.
Het serviesgoed is van plastic en dat lijkt misschien vreemd of goedkoop, maar wie vaker in Zuidoost-Azië komt weet dat dit precies in het plaatje past. De muziek is er niet per se typisch Aziatisch, maar wel ‘laid back’ en prettig in volume. Wij dromen in ieder geval heerlijk weg naar verre oorden.
Hoe het werkt

Er staat hier meer dan de Thaise barbecue op de kaart maar als nieuwkomer is het leuk om dit zeker een keer te doen. De BBQ is een ronde bol met hete ‘kooltjes’ van kokosschaal eronder - ruikt niet, rookt niet - en een holle ring rondom aan de onderkant.
Daarin gaat eerst de soep, een op smaak gebrachte groentebouillon die je naar eigen inzicht bijvult. Mischa helpt ons op weg: eitje erbij, paksoi en glass noodles. Beetje pittige saus erin en klaar.
De andere ingrediënten voor de BBQ haal je bij het buffet, samen met verschillende huisgemaakte sausjes. Maak het zo pittig als je zelf wilt.
Twee soorten kip, rundvlees, verschillende soorten witvis en garnalen bereid je op de bovenkant. Blijft vanzelf plakken, en die kun je na het garen meteen opeten of nog even in de soep doen. De witvis wordt uitstekend gaar in de soep. Aan de slag!
Chang of Singha bier?

Dorst? Wij adviseren een Thais biertje: Beer Chang of Singha. De eerste is volgens Mischa een ‘arbeiderspils’, het tweede meer voor de rijkere klasse. We zijn hier in een historisch industriegebied, waar sinds eeuwen drank wordt gestookt en glas werd gemaakt, en Rotterdam ligt om de hoek.
Dus kiezen we voor Chang - ook omdat ie in Nederland minder makkelijk te vinden is en iets minder zoet smaakt. Een niet-alcoholisch en erg lekker alternatief is de pittige ginger-ale.
Barbecueën verbindt

Ineens roept Mischa heel hard door de zaak: ‘Hé! Wat leuk!’ Vrienden uit Thailand, legt hij ons uit. Het is hier een zoete inval. Bij de BBQ krijgen we een Burmese groenetheesalade. Wat een verrassend, heerlijk fris en knisperend gerecht. Het is een ontdekking van Miranda die ze ter plekke deed.
“Ik wilde lange tijd niet eens meer iets anders eten. Dit was in Nederland niet te vinden, dus besloten we om alle ingrediënten zelf hierheen te halen. En nu staat het hier op de kaart.” De salade is qua smaak en ingrediënten compleet anders dan de Thaise keuken, maar zeer veelzijdig, compleet en vernieuwend. Aanrader.
Samen genieten door samen bereiden

Misschien denk je: Ga ik uit eten, moet ik alsnog mijn eigen eten klaarmaken… Dat klopt voor een deel, maar het heeft zijn voordelen: je doet het met je tafelgeno(o)t(en), overlegt, werkt samen.
Je praat, verbindt, maakt contact, hebt echt even tijd om te praten. En dan zitten er gegarandeerd nog gezellige buren naast je ook! De regio Rotterdam laat van zich spreken.
Eclectisch Aziatisch

Nog ruimte over? Er is onder andere overheerlijk citroenijs met spekkoek en, heel traditioneel, sticky rice met mango. Dat laatste is een machtig, zoet nagerecht - voor de liefhebbers. Voor ons te veel van het goede.
Hoe dan ook, Asian BBQ biedt je een ontspannen melting pot van eclectisch Aziatisch in een industriële setting. Helemaal op zijn plek!