In een stad waar weinig poppodia het langer dan een paar jaar uitzingen, is Rotown al meer dan dertig jaar een vaste waarde. Een knappere prestatie dan menigeen zich waarschijnlijk realiseert. Podium en bar zijn in die jaren vrijwel onaangetast gebleven, maar aan het eetconcept wordt op gezette tijden gesleuteld. Dit jaar heropende het restaurant als Backstage Café.

Al bij binnenkomst raken we in de juiste vibe; er is een concert bezig, waardoor we via BAR3, een smalle gang en een paar backstagedeuren in het restaurant belanden. Dat heeft een flinke makeover gehad: een grote open haard vormt het middelpunt van de zaak, eromheen wat comfortabele rode banken. De rest van de ruimte staat vol tafeltjes met aan de muren nog een paar luie zitjes. Op de muren teksten, quotes en tekeningen van gasten, artiesten en toevallige passanten. Ook wij mogen ons vanavond onsterfelijk maken, verzekert gastvrouw Barbara ons, terwijl ze wat stiften aanreikt. Het is namelijk de bedoeling dat de muren uiteindelijk helemaal volgeklad worden.
Backstage Café

Met een biertje in de hand luisteren we naar Barbara, die het nieuwe concept uit de doeken doet. “We wilden meer verbinding tussen onze gasten en de artiesten die hier op het podium staan. Omdat we weinig ruimte hebben backstage, zitten artiesten hier vaak voor en na een optreden. Dat wilden we nog meer stimuleren. Restaurantbezoekers, concertganger en artiesten zitten hier nu allemaal bij elkaar, wat voor een hele leuke sfeer zorgt.”
Bar, restaurant en backstage area ineen, interessant. Wij zijn er voor een late maaltijd en zijn als eters daarom inmiddels in de minderheid. Over het café verspreid zitten groepjes gasten aan een drankje en aan een tafel in de hoek wordt de champagne vast klaargezet voor de band. Het zorgt voor een bijzondere sfeer: relaxt, een tikkeltje vuig, maar bovenal cool. Hier kom je om bier te drinken en stevige gesprekken te voeren, terwijl je doet alsof je niet merkt dat de band een tafeltje verderop zit.
De kaart

Eten in Rotown was altijd al simpel en doeltreffend; een combinatie van een aantal goede klassiekers, wat gedurfdere daghappen en van oudsher veel keus voor de vegetariër. Wat dat betreft is er weinig veranderd, al is de inhoud van de menukaart flink omgegooid. De Scooby Snacks staan het prominentst op de kaart: diverse borrelhappen aan de hand waarvan het goed drinken is. Tot laat verkrijgbaar en vol met smakelijke vegetarische opties. Het patatje met maakt ons nostalgisch. Verder een aantal classics (de burger, de ribs) een kleine avondkaart en een aantal wisselende specialiteiten van de chef. Overzichtelijk.
Het eten

Wij hebben stevige trek en kiezen na een mandje brood voor de ribe eye met chimichurri, seizoensgroenten en frieten en de daghap, dit keer lamsvlees met zoete-aardappelpuree, groene asperges en cherrytomaatjes. In deze culinaire hoogtijdagen is het makkelijk om je te verliezen in een wereld van schuimpjes, gelletjes en emulsies. We zagen er menig ambitieus eetcafé op stuklopen. Bij Rotown hebben ze zich gelukkig niet laten verleiden. Het eten is er goed, legt een bodem en laat zich uitstekend vergezellen door een ijskoud pilsje. Zo kunnen we gerust nog eens dertig jaar door.