Bij Urban Tapri is de streetfood kruidig en helemaal vega

Urban Tapri aan de Pompenburg brengt smaken van de Indiase straatkeuken naar Rotterdam met een volledig vegetarisch menu. De Buik ging langs om te proeven.

26 Feb 2025 Marciëlle van der Kraan

blogger Marciëlle een ‘foodie’ noemen is een understatement. Ze is erg nieuwsgierig en het liefst probeert ze dan ook nieuwe producten of gerechten die haar smaakpapillen nog niet eerder hebben mogen waarnemen.

Bij Urban Tapri is de streetfood kruidig en helemaal vega

Urban Tapri aan de Pompenburg brengt de smaken van de Indiase straatkeuken naar Rotterdam met een volledig vegetarisch menu. Van knapperige hapjes tot geurige curry’s, elk gerecht weerspiegelt de rijke smaken van de zeer diverse Indiase straatkeuken.

Van Mumbai naar Rotterdam

Aan de drukke Pompenburg, naast de Hofplein-fontein, vind je sinds een jaar het Indiase restaurant Urban Tapri. Met het gele interieur en de zachte klanken van Hindimuziek geeft deze plek je een opgewekt gevoel.

Een Indiase streetfoodkraam (tapri) middenin Rotterdam (urban), is wat Vivek Shah (31) miste toen hij vanuit Mumbai naar Rotterdam verhuisde. In zijn thuisstad kon je op elke straathoek, dag en nacht, genieten van de heerlijkste Mumbai-gerechten.

Met zijn Zuid-Indiase streetfood en Indo-Chinese fusiongerechten wil hij iets brengen in de havenstad wat volgens hem nog ontbreekt.

​Vegetarisch

Vivek combineert zijn liefde voor eten met een streven naar een duurzamere toekomst. Zo zoekt hij naar ingrediënten die zo min mogelijk water nodig hebben om te verbouwen en bijna ieder gerecht is vegan.

“Zelf heb ik in mijn leven nog nooit vlees gegeten en ik wil mensen laten proeven dat dat ook helemaal niet nodig is om lekker te eten.”

Zo staan er op het menu gerechten als masala dosa - een dunne rijstcrepe gevuld met gekruide aardappelen, kokoschutney en linzensoep - en chhola bhatura - een luchtig gebakken brood met kikkererwtencurry. Daarnaast kun je hier ook terecht voor een uitgebreide lunch. 

​Appeltje tussendoor

Zelf beginnen we met een populaire snack uit Mumbai: Vada Pav, een gekruide aardappelpureebeignet geserveerd in een zacht broodje. Door het witte bolletje denken wij even dat we een oer-Hollandse lunch geserveerd krijgen, maar Vivek weet ons te vertellen dat witte bolletjes in India ook heel populair zijn. En wat blijkt: het witte bolletje vormt de perfecte match met de smaken van mosterdzaad, komijn, knoflook en currybladeren.

Telkens als we een nieuw gerechtje proeven, eten we een stukje appel om onze smaak te neutraliseren. Dit zoete fruit reset je smaakpapillen, geen overbodige luxe na zoveel krachtige kruiden als kurkuma, komijn en koriander.

​Nachtelijke snacks

Wij waren er nog niet bekend mee, maar als je hier gaat eten moet je echt Dahi Puri bestellen. Deze kleine, knapperige deegballetjes zijn echt een smaakexplosie, omdat ze worden gevuld met kruidige aardappelen, linzen en een mix van zoete, pittige en hartige chutneys.

Over de balletjes wordt een romige, lichtzure yoghurt gegoten en het geheel wordt versierd met krokante sev - gefrituurde stukjes kikkererwtennoodles -, verse koriander en granaatappelpitjes. ‘Dit is een snack die mensen ‘s nachts na het uitgaan eten, maar het is natuurlijk altijd lekker.’ 

​Dosa, een Zuid-Indiase klassieker

Een ander gerecht dat er voor ons uitspringt is de Mysora Masala Dosa, een krokante Zuid-Indiase pannenkoek. De Mysore Masala Dosa is niet alleen vol van smaak, maar ook vrij vullend, waardoor we ‘m tot ons spijt niet op konden krijgen (hoeveel we er ook bij probeerden te proppen).

De pannenkoek is gevuld met pittige tomatenchutney en gekruide aardappelmasala, en wordt geserveerd met romige kokoschutney en een kruidige linzensoep die iets wegheeft van een Indiase goula. Wij begrijpen wel waarom dit een geliefde klassieker is uit de Indiase keuken.

​Zeer smaakvolle maaltijd

Ook Vivek kan met veel enthousiasme vertellen over alle smaken van zijn thuisland. “Ik heb verder geen culinaire opleiding, ik ben ingenieur, maar ik heb altijd van onze keuken gehouden. Zelfs de meest simpele gerechten bevatten veel ingrediënten en smaken. Er zitten zoveel verschillende elementen in een gerecht en ze complementeren elkaar allemaal tot een symfonie van smaken.”

Hoewel de smaken niets te wensen overlaten, geldt dat nog niet voor de presentatie. De ijzeren dienbladen, die in India veel gebruikt worden, geven een beetje het gevoel van een (zeer smaakvolle) ziekenhuismaaltijd. Wat ons betreft zouden de gerechten nog beter uitkomen op mooier servies, maar wie zijn wij om te tornen aan deze gewoonte.

We zijn blij om te zien dat er bij het inpakken van onze leftovers - die pannenkoek was veel te smaakvol om weg te gooien - geen plastic wordt gebruikt. “We proberen onze gasten te laten zien dat onze toekomst vlees- en plasticloos is. Dat is de droom.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen