De Buik ging langs bij Copper Branch op de Korte Hoogstraat, net naast de Koopgoot, en at dwars door het plantaardige menu heen. Ook spraken we met de ondernemer die achter de Nederlandse vestigingen zit van dit duurzame en prijswinnende restaurant.
De Buik ging langs bij Copper Branch op de Korte Hoogstraat, net naast de Koopgoot, en at dwars door het plantaardige menu heen. Ook spraken we met de ondernemer die achter de Nederlandse vestigingen zit van dit duurzame en prijswinnende restaurant.
In het steeds groenere culinaire landschap van Rotterdam ontsproot een nieuwe loot. Copper Branch is geopend in het voormalige Mockamore-pand nabij de Koopgoot, centraler kan bijna niet. Toch lopen er nog dagelijks mensen voorbij die verbaasd opkijken.
De zaak heeft een volledig plantaardig menu en een duidelijke missie: meer mensen, ook vleeseters, verleiden tot een lekkere, gezonde en duurzame maaltijd. Het menu spreekt tot de verbeelding: van voedzame bowls en bekroonde biologische broodjes gemaakt met verse ingrediënten tot snacks, smoothies en matcha latte.
We zien steeds vaker internationale ketens in Rotterdam neerstrijken. Recent nog Zhangliang Malatang, Hawaii Poke Bowl en Coco Tea. Bij de Buik kijken we altijd goed of een restaurant of eethuis past bij onze lezers en bij ketens kijken we nog een keertje extra.
Het Canadese concept telt wereldwijd al meer dan 50 vestigingen en groeit door met een eigen kijk op wat ‘fast-casual’ (betaalbaar en snel eten in een restaurant setting) kan betekenen als het groen is. Dat is namelijk niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor onze planeet.
Het idee is om een plek te maken waar je laagdrempelig, en als je wilt, snel, kunt genieten van gezond en diervrij eten zonder compromissen op smaak of gemak. Wij zijn benieuwd! We lopen het terras voorbij en gaan naar binnen. De inrichting is fris en modern en ademt een vriendelijke sfeer. Grote ramen laten het licht binnen, wat een ruim en open gevoel geeft.
Alhoewel je niet meteen denkt aan een keten, is dit al de derde Copper Branch-vestiging in Nederland, een teken van onze groeiende trek in plantaardig eten. De andere twee openden al eerder in 2021 in Utrecht en in 2023 in Almere.
Een gedreven ondernemer met een liefde voor gastvrijheid en duurzaam eten zit achter de expansie. In Frankrijk was hij eens met zijn vegetarische gezin op zoek naar een fijne plek om te eten en dat was nog niet zo gemakkelijk – tot hij tegen een lokale Copperbranch aanliep. Alle kinderen stonden op de banken en zo ging het balletje rollen.
Dat er hier serieus over smaak wordt gedacht, blijkt uit prijzen die in de wacht werden gesleept. De Copper Power sandwich mag zich het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland noemen en is een baguette met ratatouille spread, gemarineerde shiitake, tomaat, alfalfa kiem en bearnaisesaus.
Wij proeven onder andere de Grazie Mille burger, die op een horecavakbeurs de derde prijs won bij de vegan burgers, en terecht. Gemaakt met de heerlijke ‘ham’burgers van Redefine Meat, zacht focaccia brood, huisgemaakte pesto en ingelegde uitjes.
De andere burgers die we proeven zijn ook van grote klasse. Er is een ‘kip’-achtige burger met vegan ‘bacon’ en de Signature mag zeker niet onvermeld blijven. Die heeft vegan ‘cheddar’ en een augurkje om de smaak te verhogen. Erbij nemen we de mais en wow, wat is die heerlijk. Een soort zoete groentesnack!
Ook nemen we een bowl: rijk gedecoreerd met broccoli, gemarineerde shiitake die smaakt naar ‘pulled chicken’, ingelegde ui en avocado. Hier kunnen we weer een tijdje op door!
We spreken met Stephen, die de zaak in Rotterdam runt, maar ook verantwoordelijk is voor de andere zaken in Nederland. Meteen wordt duidelijk dat er ambitieuze plannen zijn voor Nederland. Of je nu een doorgewinterde veganist bent of gewoon nieuwsgierig bent naar wat je hier voor lekkers kunt krijgen na een dagje shoppen, Copper Branch wil vooral lekker en gemakkelijk ‘comfort food’ aanbieden, dat wel aan tafel wordt uitgeserveerd.
Ze doen er alleen al aan de achterkant alles aan om de duurzame missie te bereiken. Dat maakt dat wanneer er eens een wat mindere dag is door het weer, Stephen fijntjes kan opmerken: “Ach, de omzet kon misschien beter, maar we hebben wel weer het leven van een koe gered vandaag.” Chapeau!
De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.
In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.
Lemon's Deli heeft bekende favorieten zoals (huisgemaakte) pastrami, maar je kan er ook take-away maaltijden of culi-cadeaus halen
Geniet van de volgende voordelen: