Op de Oostzeedijk in Kralingen vind je een Thais restaurant met een niet-zo Thaise naam: De Kleine Ondeugd. Maar ze serveren er wel échte Thaise gerechten en dat is genieten.
Op de Oostzeedijk in Kralingen vind je een Thais restaurant met een niet-zo Thaise naam: De Kleine Ondeugd. Maar ze serveren er wel échte Thaise gerechten en dat is genieten.
Wanneer je in Thailand een menukaart opent, valt meteen de enorme hoeveelheid verschillende gerechten op. Heel vaak wordt Thais eten geassocieerd met pittig. Dat is slechts ten dele waar. De enorme variatie van smaken en ingrediënten is juist de reden waarom de Thaise keuken zo populair is. Zoet, zuur, zout, pittig en soms ook bitter, er is voor een ieder wat wils.
Deze gevarieerdheid is ontstaan door invloeden vanuit diverse windstreken rondom Thailand. Zo komen sojaproducten en noedels oorspronkelijk uit China, de zonder kokosroom bereide curry’s uit India en de met kokosroom bereide curry’s uit Sumatra en Cambodja. De basis van de Thaise keuken is rijst, in alle soorten en maten en op alle denkbare manieren bereid, gestoomd, gebakken, gekookt, in soep, als kleefrijst of bijvoorbeeld verwerkt tot noedels. Vrijwel alle ingrediënten zijn vers, er wordt weinig tot geen olie gebruikt en de maaltijden worden in korte tijd op hoog vuur bereid.
Allemaal redenen waarom de Thaise keuken over het algemeen als gezond wordt ervaren. Ondanks dat in veel Thaise gerechten kip, eend, varkensvlees, rundvlees, vis, garnalen of andere zeevruchten wordt verwerkt, is de Thaise keuken zeker ook geschikt voor vegetariërs. Door de samenstelling van de gerechten en de manier van bereiden, is het heel eenvoudig om de voor vegetariërs ongewenste ingrediënten weg te laten en te vervangen door andere producten.
Met dit alles in gedachten gaan we op een woensdagavond richting De Kleine Ondeugd op de Oostzeedijk, vol verwachting met in ons achterhoofd de voor ons zo bekende eettentjes in Hua Hin, Thailand. Goedkoop ingericht, simpel, keuken in het midden van de zaak, zodat je alles kan volgen wat er bereid wordt, moeders aan de potten en pannen. Hoe anders is dat bij De Kleine Ondeugd. We komen terecht in een pijpenla, waarvan ons eerste idee was; lijkt wel een Frans bistrootje, smal, tafels dicht op elkaar, qua inrichting een mix van allerlei stijlen die niet aan onze verwachting voldeed. We worden begroet door Joyce en we krijgen de voor ons zo bekende Thaise glimlach en het was goed. Zo willen we begroet worden in een restaurant, we voelde ons welkom.
Geen menukaart. Iedere dag, al 19 jaar lang, is het een verrassing wat er op tafel geserveerd wordt, het is eten wat de Thaise pot schaft! De avond werd geopend met een Yam wonton met mango als voorgerechtje, pittig maar niet hinderlijk, echt een binnenkomer want je lippen tintelen nog heerlijk een tijdje na.
Het Kaun Laun Kai soepje wat volgde, bracht ons weer in balans en als we onze ogen sloten was het net of we al in Thailand waren. Dit laatste vertelde we ook aan onze gastvrouw en zij speelde er gelijk op in door ons een Thaise zoete thee aan te bieden. Bij de eerste slok keken we elkaar met een vrolijke blik aan, nog maar 100 dagen en dan zitten we weer in Hua Hin.
Bij het horen van het woord “curry” – of dat nu groen of rood is – komt er toch een bepaalde angst naar boven: 'zou het niet te pittig zijn'? Want als je in Thailand over de markten loopt, waar al dat eten wordt bereidt, springen bij het voorbij lopen van een kraam de tranen soms al spontaan in je ogen. Maar Joyce verzekerde ons dat het echt goed te doen zou zijn.
De tafel wordt vol gezet met voor mij en mijn vrouw vier bakjes met verschillende gerechten. Groene curry met kalkoen, roergebakken rundvlees in oestersaus, vis in koriandersaus en Laab kai, een Thaise kipsalade. Het geheel werd compleet gemaakt met een bakje fried rice en Thaise noedels ofwel phad thai.
Na al dit lekkers een klein dessert ter afsluiting, verschillende soorten ijsbolletjes met verse stukjes aardbei. Niet op zijn Hollands een bakkie koffie na het dessert maar een blauwe vlindererwt thee. Het bijzondere aan deze blauwe thee is dat wanneer je er een paar druppeltjes citroensap bij doet, je na een paar seconden een paarse thee hebt. Na vanavond zijn we aan het aftellen, Thailand komt steeds dichterbij. Khop khun khrap (dankjewel) De Kleine Ondeugd.
Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!
Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.
Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.
Geniet van de volgende voordelen: