Het is weer om lekker buiten te zijn, in het Kralingse Bos bijvoorbeeld. Een 'rondje Plas' maakt dat je een uurtje in de benen bent. Tijdens de wandeling kom je over de Plaszoom, en kan je dat uurtje buiten mooi verlengen met een bezoek aan restaurant De Tuin van de Vier Windstreken. Wij beklimmen de treden naar deze Rotterdamse klassieker om de naderende zomer voor te proeven.
Uitzicht op de stad

In het restaurant staan hoge tafels en dito stoelen, daarnaast is het eetgedeelte en helemaal achterin de zaak de serre met grote raampartijen. Met ramen van vloer tot plafond biedt de serre een geweldige panorama van de Kralingse Plas en de skyline van Rotterdam. Het geeft een zomers bezoek aan restaurant De Tuin van de Vier Windstreken een extraatje dat je elders in de stad niet aantreft. Je wordt hier ondergedompeld in een mix van smaakvolle gerechten, natuur en een magnifiek uitzicht.
Direct grenzend aan de serre van Restaurant De Tuin der Vier Windstreken ligt een prachtig terras. Dit betekent dat je zowel in het restaurant, de serre als buiten op het terras kan genieten van de uitzichten over de Kralingse Plas en de skyline van Rotterdam. Het terras vormt een naadloze overgang tussen de binnen- en buitenruimtes, waardoor je kunt kiezen waar je wilt zitten voor borrel of diner.
Pluim voor de bediening
We worden vriendelijk naar ons tafeltje gebracht in het eetgedeelte naast de bar gebracht. Met een Lagunita IPA bekijken we de kaart. We geven onze keuze door aan de jongeman die ons bedient. Hij schrijft alles wat wij hem vertellen over allergieën op. Pluim hiervoor. Hendrik van der Wijck, eigenaar van de De Tuin: “We koken hier met de seizoenen mee. De Tuin werkt met verse producten en de chefs maken vrijwel alles zelf. Leveranciers zijn lokale partijen. Brood en taart van Jordy’s Bakery, wijnen van Wines and Spirits, groenten van de Westlandse Tuin en vis van Schmidt Zeevis.”
Om te beginnen

We kiezen voor de tartelette met paddenstoelen en de tonijnburger. De tartelette is gevuld met gebakken paddenstoelen met een topping van een flink stuk burrata met balsamico en een takje waterkers. De bodem van de tartelette heeft een wat zoete smaak, wat verrassend is in combinatie met de aardse smaak van de zwammen. Het stuk burrata is flink en had wat ons betreft wat bescheidener gemogen voor iets meer balans. Het ligt koket scheef op de tartelette, wat een speelse touch geeft.
De tonijnburger wordt geserveerd op een briochebroodje. De kimchi geeft het gerecht een Aziatische toets, net zoals de koriandermayonaise waarmee de burger geserveerd wordt. De burger zelf is compact en een tikje aan de droge kant. De wat vochtige kimchi maakt het gerecht toch redelijk sappig.
En door

Om in een zonnige sfeer te komen, kiezen we maaltijdsalades als hoofdgerecht. Een salade met steak en een salade met tonijn. We krijgen er een flink stuk briochebrood bij op een apart bord. Beide salades hebben gemengde bladsla als basis. De tonijnsalade heeft plakjes rauwe tonijn. Niet alleen als blikvanger, ze geven de salade een mooie bite. De salade is verder opgebouwd met rode ui, olijven, zongedroogde tomaat, blokjes truffelaardappel, gekookt ei en flinke croutons. De dressing biedt een fris zuurtje.
Het stuk vlees op de steaksalade is heerlijk, zoals we het graag zien, saignant gegrild en in mooie plakjes getrancheerd. Haricots verts, cherrytomaatjes, pompoen, bosui en cashewnoten zijn de andere elementen in de salade. Een mosterddressing maakt de salade af.
Iets te drinken

Wij kiezen zelf de wijnen bij de gerechten uit. Bij het vooraf een verdejo en een Aix de Provence rosé. De verdejo is een frisse en fruitige witte wijn die uitstekend samengaat met de gerechten. De Aix de Provence is heerlijk licht en verfrissend, waardoor het een prima keuze is bij de tonijnburger. Het hoofd besprenkelden shiraz uit Sicilië en een rioja. De shiraz gaat met zijn smaken van rijpe bessen en kruidige tonen perfect samen met de tonijnsalade. De rioja combineert als Spaanse klassieker met zijn fruitige karakter en zachte tannines heel fijn bij de steaksalade.
Of het nu voor een speciale gelegenheid is, een zakelijke bijeenkomst of gewoon een ontspannen diner, het uitzicht over de Kralingse Plas en de skyline van Rotterdam maakt van Restaurant De Tuin der Vier Windstreken een bestemming waar gastronomie en natuur samenkomen.