“Bedankt voor de tip!”, “we hebben genoten van de rijsttafel”, “bedankt Steph, het eten was inderdaad lekker”. Een paar reacties die ik het afgelopen jaar heb ontvangen van tevreden kennissen, collega’s en vrienden. Meerdere mensen kloppen namelijk bij mij aan met de vraag waar ze nu echt goed Indonesisch kunnen eten. Ik antwoord vaak met twee woorden: Dewi Sri.
Hoewel je ‘Indonesisch eten’ (let op de aanhalingstekens) tegenwoordig bij genoeg fastfoodtentjes kunt scoren en zelfs kant-en-klaar in de lokale supermarkt kunt kopen, gaat er niets boven een restaurant met de authentieke geuren en smaken. Een restaurant zoals Dewi Sri waar je je in de échte Indonesische keuken op Bali waant. Gewoon in Hillegersberg.
Interieur
Al bij de entree van het restaurant komt de aangename geur van wierook me tegemoet. Wanneer je eerder op Bali bent geweest zal je deze geur hoogstwaarschijnlijk herkennen: daar staan op iedere hoek van de straat kleurrijke offers met dezelfde wierook. Heeft te maken met goden, demonen en harmonie, maar daar zal ik jullie verder niet mee vermoeien. Ook de wand met (hoogstwaarschijnlijk) familiefoto’s springt in het oog wanneer je binnenloopt. In het restaurant zelf blijft de link met Indonesië zichtbaar: van het houtsnijwerk tot aan de wajangpoppen en de kleur rood die de boventoon voert. Wat ik ook niet geheel onbelangrijk vind is dat het, ondanks dat alle tafels bezet zijn, niet te rumoerig is in het restaurant.
Klassieke gerechten in een modern jasje
Dewi Sri belooft de klassieke Indonesische keuken met het karakter van de moderne stad. Een belofte die de zaak geheel waarmaakt. Hoewel ik authentieke smaken proef, laat Dewi Sri met de opmaak zien dat de gerechten wel degelijk thuishoren in onze hippe stad. Vooral mijn voorgerecht springt eruit. De pangsit goreng (gebakken dumpling) is de beste versie van ‘food-on-a-stick’ die ik tot nu toe heb gegeten. Gepresenteerd op een mooi bord. Boomstam. Boomstam-bord. Voor de lezers met een kleine maag: let er wel op dat je hier al aardig vol van kan raken. Voor mij was het achteraf misschien niet de beste keuze, zeker niet met het oog op ons hoofdgerecht…
Rijsttafel Dewi Sri alstublieft
Voor het hoofdgerecht kun je kiezen tussen een gerecht van de kaart of één van de rijsttafels. Ik zou altijd aanraden, en zeker voor een groter gezelschap, om voor een rijsttafel te gaan. Zo heb je de mogelijkheid om alles te proeven en is er bovendien voor iedereen aan tafel wat wils. Wij gaan voor rijsttafel Dewi Sri. Vooral de babi kecap, sate ayam en ayam goreng bumbu kuning (een lange omschrijving voor krokant gebakken drumstick) vallen in de smaak. Dit feestmaal wordt (goed) afgesloten met een nagerecht. In mijn geval met pisang goreng én cendol. Jummie!
Aanrader?

Ik besef dat dineren bij Dewi Sri voor de gemiddelde student aan de dure kant kan zijn. Toch zou ik aanraden om één keer dat feestje te laten gaan of om twee keer fastfood te laten voor wat het is. Echt. Het is de moeite waard.