Cowabunga: Surfer vibes naar de Witte de Withstraat

Cowabunga! is de kreet van surfers, maar nu ook van enthousiaste eters in de Witte De Withstraat! Deze heerlijke en kleurrijke zaak neemt je mee naar het beste van Indonesië.

8 Nov 2019 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Cowabunga: Surfer vibes naar de Witte de Withstraat

“Cowabunga!” Schreeuwt een surfer zo rond de jaren 70 bij het zien van een te gekke golf in de Grote Oceaan. Andere surfers op het water moeten hem raar aan hebben gekeken, toen hij dit riep, maar al snel werd de kreet super populair onder watersporters. En bij watersporten hoort ook heel goed eten. En dat kunnen we vanaf eind november bij Cowabunga aan de Witte de Withstraat.


Stephen Loe, bekend van Dewi Sri aan de Westerkade in het Scheepvaartkwartier en aan de Grindweg in Hillegersberg, gaat de zaak openen. “Dewi Sri doe ik met veel plezier, maar de laatste jaren heb ik een ander concept in mijn hoofd dat niets te maken heeft met deze zaak. Mijn vader is dit in 1980 begonnen dus ik wil er geen grote veranderingen in aanbrengen. Daarom heb ik de uitstap gemaakt naar een derde zaak, aan de Witte de Withstraat.” De naam had Stephen al snel besloten. Hij is zelf surfer en gek op allerlei watersporten. “Bovendien is het een toffe, spontane naam voor een eetgelegenheid die gaat over feel good food. Bij watersport hoort ook lekker eten en dat kun je bij Cowabunga.”

Spin-off


De zaak gaat een soort spin-off zijn van wat Dewi Sri is, maar absoluut niet hetzelfde. “Men denkt bij Indonesisch al heel snel aan bijvoorbeeld een rijsttafel, maar dat willen we hier niet gaan doen. De zaak gaat wel Aziatisch zijn, maar we willen op meerdere keukens focussen”, vertelt Stephen enthousiast. Wel kunnen we goede schotels verwachten, afkomstig uit verschillende landen. Denk aan Thaise gebakken rijst - de Kao Phat - tegenover de Indonesische - Nasi Goreng. Ook verschillende curries, zoals een groene en een rode, die al bij Dewi Sri te proeven zijn, worden meegenomen naar de Witte de Withstraat. “Een toffe special is de makreel in bananenblad. Dit laten we eerst stomen met geelwortel, turmeric (kurkuma) en kemirienoten en daarna leggen we hem nog even op de gril. Ook verschillende soepen, zoals een Javaanse kippensoep en de Thaise Tom Yam Kung. Tot slot introduceren we ook Vietnamese gerechten, zoals de summer-rolls en satés”, aldus Stephen. De nadruk ligt dus vooral op de Indonesische, Vietnamese en Thaise keuken. “We wilden de gesmoorde smaken (bijvoorbeeld rund, kokos en Kunyit) van de Indonesische keuken aan laten sluiten op de verse frisse smaken van Vietnam en de pittigere, geurige Thaise smaken”, vindt Stephen. Tot slot serveert Cowabunga Vietnamese fingerfood dat nog niet in Nederland verkrijgbaar is. Dit is een pandan tempura, dus een gefrituurde garnaal met een goede crunch van gepofte groene rijst en een tamarind dip. Leuk feitje: dit gerechtje is ondanks het frituren niet vettig volgens Stephen. 

Spekkoek cocktail?


Ook over de dranken heeft hij trouwens goed nagedacht. “We hebben uiteraard wel open wijnen voor de liefhebber, maar de focus zal op bier liggen. Zo hebben we bijvoorbeeld een aantal lichte bieren op de tap en wat vollere Belgische bieren op de fles”. Maar ook voor bijzondere cocktails kun je terecht bij Cowabunga. Zo maken ze een creatie die ze ‘Paris from Java’ noemen. Daarvoor gebruiken ze de Bandoeng 22, een pandan likeur. “Een bijzondere cocktail met een Indonesisch vleugje”, noemt Stephen dit. Daarnaast serveren ze ‘Ticket to Bali’, een cocktail op basis van spekkoek.

Feel good food


Stephen vindt het belangrijk dat Cowabunga feel good food gaat serveren. Dit houdt in dat je lekker en veel kunt eten, maar zonder je schuldig te voelen. Er wordt per gerecht rekening gehouden met de juiste hoeveelheden proteïne en koolhydraten. “Het is dus gezond, maar we gaan je wel verwennen. Het wordt hoe dan ook een feestje”, lacht Stephen vrolijk. “Dit zijn echt gerechten die populair zijn op plekken waar veel watersporten zijn. De gerechten zijn heel smaakvol en zie je veel bij bijvoorbeeld strandtentjes in tropische omgevingen. Daarom hebben wij zelf die omgeving hier ook ‘nagebouwd’. Ons interieur is heel kleurrijk en tropisch.” Cowabunga brengt ook de watersportsferen terug in de zaak. Stephen’s vrouw, die naar zijn zeggen erg creatief is, heeft een van de wanden in de zaak met kleurrijke flip-flops behangen, wat de echte surfersvibe binnenbrengt. 

Cowabunga!


Vorige week donderdag is de zaak al stilletjes geopend. “De zaak is nog niet helemaal af, maar toen we de folie van de deuren haalden, kwamen er vanzelf mensen binnendruppelen. Afgelopen zaterdag zaten we opeens vol. Maar we bedachten dat dit een goede manier is om feedback te krijgen van gasten en hier al op bij te sturen, zodat we met de echte opening een toffe zaak kunnen neerzetten die helemaal klopt”, vertelt Stephen. De feedback op Cowabunga is al heel positief. Het is een zaak waar je snel een hapje kunt eten, maar ook lang kunt tafelen met cocktails na of vergaderingen kunt houden. In het weekend is de zaak ook voor de lunch geopend.

Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot de officiële opening van 21 november.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.

De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.