Smashburgers zijn hot! Le Smash is een succesvolle smashburgerbar uit Amsterdam en komt vanaf juni, onder de dagelijkse leiding van Rotterdammers Tim Visser en Junior Lugte, de show stelen op de Witte de With. De Buik spreekt met de oprichters en hoort meer over het succes van de burgers, de inrichting van het pand op de Witte de With-straat en de zomerse pop-up bij Annabel.
Begonnen in Amsterdam
Bram Smit en Graeme Koopman startten een jaar geleden Le Smash op de Govert Flinckstraat in de Pijp en de zaak is nu al toe aan uitbreiding. “Het was altijd al een plan om meerdere zaken te openen met dit concept, maar dat het zo snel zou gaan had ik niet verwacht”, zegt Bram enthousiast.
Op verzoek
Het adres in de Pijp werd onlangs nog bekroond tot een van de beste burgerzaken van Amsterdam, waarvan de smaak volgens de recensent dicht bij smashburger-prijswinnaar Dumbo uit Parijs kwam.
Bezoekers kwamen uit het hele land naar de hoofdstad en waren ‘lyrisch’ en al snel kreeg Bram te horen dat ook in de Stad aan de Maas naar deze zaak werd verlangd. "Veel mensen vroegen ons wanneer we naar Rotterdam zouden komen, en die vraag bleef maar komen", zei hij. "Ik woon eigenlijk in Den Haag, maar de verzoekjes van gasten, samen met het vinden van de juiste partners in Tim en Junior én ook nog het vrijkomen van dit prachtige pand aan de Witte de Withstraat, maakten Rotterdam een logische vervolgstap.”
Hotter dan hot

Wat helpt bij het succes van Le Smash, is volgens Bram dat de burgers zo lekker simpel zijn. “We hebben twee smashburgers waarvan er ook twee vegetarische varianten zijn. Daarnaast bieden we loaded fries en zelfgemaakte sauzen aan en hebben we een aantal milkshakes en unieke smaken sundae op de kaart staan. Doordat het menu zo compact is, is alles wat we doen van hoge kwaliteit. Ik denk dat dat de sleutel is tot het succes.”
Smashburgerzaken lijken inmiddels als paddenstoelen uit de grond te komen. Nog niet zo lang geleden kondigde Diego Buik aan een smashburgerzaak te openen aan het Schouwburgplein, om de hoek van de Witte de With zit The Goat, en die openden recent een tweede zaak in West, en nu staat de volgende alweer op de planning.
“Op het eerste gezicht lijken de burgers misschien basic, maar de smaak is dat niet”, legt Bram de hit uit. ”Bovendien”, vult hij aan, “zijn burgers gewoon enorm tijdloos.” Ook de prijs speelt volgens hem een rol: “We zouden deze burgers makkelijk voor meer dan 15 euro kunnen verkopen in Amsterdam, maar we hebben ervoor gekozen om de prijs laag te houden, en dat gaan we in Rotterdam niet anders doen.”
Amerika meets Scandinavië

Voor de zaak bemachtigde hij een toffe locatie, namelijk het pand waar eerst Gogo Noodles zat, aan de Witte de Withstraat. “Ons concept past perfect bij de sfeer van de straat," zegt Bram. "Na wat biertjes kun je bij ons genieten van een stevige hap en daarna snel weer verdergaan met het avondje uit. Wie wel tijd heeft om bij ons neer te strijken, kan lekker op het terras plaatsnemen met uitzicht over een van de gezelligste straten van de stad.”
De zaak wordt op dit moment helemaal gestript. “Carbon Studio heeft een heel gaaf ontwerp gemaakt”, zegt hij enthousiast. Tegen alle verwachtingen in is die niet Amerikaans, zoals de Smashburger, maar Scandinavisch. “Ja, de vibe is dus heel strak en rustig. Het wordt dus een simpele hamburger joint, maar je zit er wel lekker luxe bij.”
Nu al proeven? Pop-up
Mocht je nu al zin hebben gekregen in een sappige burger van Le Smash, dan hoef je trouwens helemaal niet te wachten tot de deuren aan de Witte de Withstraat in juni openen. “We gaan alvast een pop-up doen bij Café Annabel. Junior en Tim nemen daar de keuken over”, zegt Bram enthousiast. De hele zomer zul je daar dus, van woensdag tot en met zondag, de burgers van Le Smash kunnen proeven.