Diego Buik gaat nieuw avontuur aan met Smash Burgers op het Schouwburgplein

We kletsen met burgerkoning Diego Buik van Diego's, die een nieuw avontuur aangaat met Smash Burgers op het Schouwburgplein.

26 Apr 2024 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Smash

Schouwburgplein 101, Rotterdam Maaltijd: DinerLunchBorrelen Stadsdeel: Centrum Keuken: Amerikaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Diego Buik gaat nieuw avontuur aan met Smash Burgers op het Schouwburgplein

Smashburgers zijn hot. Ook in Rotterdam. Rotterdamse burgerkoning Diego Buik, bekend van Diego’s op de Kop van Zuid, had een concept al een tijdje klaar liggen en dat komt er nu ook daadwerkelijk aan en nog wel midden in de stad ook. Hij is begin deze week een crowdfunding gestart om zijn plannen waar te maken, en dat loopt zo lekker dat hij al best een tipje van de sluier durft te geven.

​Ruimte is toereikend voor alle plannen


Op de vraag wat hij nou allemaal van plan is, reageert de Rotterdammer lachend: “Hebbie even?” Want het pand in de Pathé op het Schouwburgplein dat hij heeft bemachtigd voor de nieuw zaak, biedt genoeg ruimte voor al Diego’s ideeën. “We zochten eigenlijk naar iets kleiners dan Diego’s, maar het pand aan het Schouwburgplein is uiteindelijk meer dan twee keer zo groot!

​'Niet de eerste, maar wel de beste'


Het idee voor Smash was er al sinds 2021, vertelt Diego. In de zomer van 2022 was het concept, zoals ze dat nu ook gaan draaien, af en deed Diego al wat cateringopdrachten en zelfs een kleine pop-up in Diego’s om mensen te laten kennismaken met Smash.

“Daarna zijn we gaan zoeken naar een pand, maar een burn-out gooide roet in het eten”, zegt Diego. Na anderhalf jaar herstellen en vervolgens flink zoeken naar een locatie om zijn dromen weer op te starten, kan hij nu ‘eindelijk aan de bak.’ Ondertussen hebben smashburgers wel aan populariteit gewonnen in de wereld, maar Diego bekijkt het positief: “We zijn helaas niet meer de eerste; maar dan worden we gewoon de beste smashburger!”

​Wat is de smashburger precies?


​Voor wie dat gesmash nog maar vreemd in de oren klinkt, legt hij uit wat een smashburger precies is: “Eigenlijk is het de basis van een goede hamburger: je smasht een bolletje vlees op de bakplaat, waardoor ie krokant is aan de buitenkant en juicy aan de binnenkant. Het broodje is van aardappelzetmeel gemaakt, zodat het meer vocht opneemt. 

De jaren 80-stijl past er goed bij: het is clean en simpel, want naast het gesmashed vlees, krokant broodje zit er alleen saus en kaas op – weinig poespas dus verder”, vertelt hij. Maar als we de burgerkenner mogen geloven, mis je de andere ingrediënten niet. “Het is basis van elke hamburger, met weinig poespas verder, maar met super goede kwaliteit producten mis je die ook niet.”

​American Diner in Rotterdam


Naast de vleesopties gaat Diego ook plant-based burgers aanbieden, voor dezelfde prijs als de vleesvariant. En er komt een samenwerking rondom het bier: “We gaan natuurlijk, net als bij Diego’s, weer een heerlijk eigen biertje maken met Brouwerij Noordt”, zegt hij enthousiast.

En ook de locatie biedt veel mogelijkheden: “Met een knipoog naar de Amerikaanse diners kun je bij ons bestellen aan de counter, maar neem je vervolgens wel plaats in lekkere stoelen. Ook komt er een terras en een kleine arcade, waar je bijvoorbeeld tickets voor de Pathé kunt winnen”, vertelt Diego.

Community creëren


Maar omdat er veel meer ruimte is om te vullen, viel het plan van Diego een stukje duurder uit dan hij van tevoren had verwacht. “Ik hoorde positieve verhalen over crowdfunding en was daar wel benieuwd naar.” Binnen één dag was al 44% van het doel bereikt. “Ik verwacht dus dat het wel gaat lukken, maar fingers crossed.

Crowdfunding heeft volgens Diego nog een bijkomend voordeel: het creëren van een hechte gemeenschap. "We willen niet alleen financiële steun, maar ook de betrokkenheid van de omgeving." Ik ben zelf een echte Rotterdammer en die rauwheid en simpelheid van de stad willen we wel echt terugzien in de zaak. In het centrum hopen we dus echt een ontmoetingsplaats te worden”, zegt Diego. "We willen een gemeenschap creëren waar jong en oud zich thuis voelen."

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.