Dushi "Bon Dia" haalt de Cariben naar de Wijnhaven

Dushi “Bon Dia” is een fijne aanvulling in het rijtje zaken dat aan de Wijnhaven ligt. De kaart is Caribisch, al beloven ze ook af en toe wat lekkers van de rest van de wereld te serveren.

11 Sep 2016 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Dushi "Bon Dia" haalt de Cariben naar de Wijnhaven

Het gaat rap met de Wijnhaven en vooral in het pand 100hoog. Bijna de hele plint is nu gevuld met horeca. De nieuwste aanwinst is Dushi “Bon Dia”, de Caribische lunchroom van Sandra. Als je geluk hebt staat haar zoon Jermaine in de zaak en dan spat de energie er vanaf.

Bekende Rotterdammer

Sommige mensen geven Rotterdam kleur. Iedereen doet dat natuurlijk, maar sommigen meer dan anderen. Jermaine Berkhoudt is zo iemand, een Bekende Rotterdammer zogezegd. Deze muzikale vocalist, rapper, zanger en MC is bijna niet meer weg te denken uit de stad. Hij is front man en verbindende factor tussen de dj’s bij Chips, misschien het leukste feestje van Rotterdam. Jermaine is ook zanger van Funky Organizers, de band die net zo veelzijdig en uitbundig is als Rotterdam zelf. En de lijst gaat maar door: floormanager bij HipHopHuis, spoken word artist, artiest en ondernemer bij VanIeder1. Levenswijsheid en levenslust, het spat er bij hem vanaf.

Sandra, de moeder van Jermaine

Toen recent Dushi “Bon Dia” haar deuren opende in de Wijnhaven, was dat een uitgelezen kans om ook eens over Jermaine Berkhoudt te schrijven op De Buik. Alhoewel we eerlijk moeten zijn, de eer gaat vooral naar zijn moeder, Sandra. Zij runt deze Caribbean lunchroom en is verantwoordelijk voor al het lekkers dat er geserveerd wordt. Sandra is een horeca-zijinstromer en werkte tot zeer recent in de wereld van watts en kilojoules, kortom ‘in de energie’. Als Jermaine niet te druk is met al zijn andere activiteiten staat hij in de zaak en helpt hij zijn moeder. De zaak barst sowieso al van de energie (Jermaine heeft het niet van een vreemde).

Caribisch eten

De kaart is apart opgezet: er is een klein aantal gerechtjes dat elke dag te bestellen is. Daarnaast is er een wisselend dagmenu dat gedurende twee weken elke dag anders is. Ook zijn er daarnáást nog gerechten die niet op de kaart staan of alleen die dag beschikbaar zijn. Het slimst is eigenlijk om gewoon om een lunchbag te bestellen, waarbij je van een aantal dingen kan proeven. De vaste gerechtjes zijn vooral pasteitjes (pastechi), salades, soepen en Johnny Cake natuurlijk. De wisselende gerechten (wat de pot schaft) zijn even lekker als divers: van macaroni tot maïssoep van bakbanaan tot shrimp and rice.

Wij probeerden de maïssoep met oker, aangevuld met een mooie koolsalade, kip (natuurlijk) en black beans and rice. Het was een meer dan rijke lunch en smaakte typisch Caribisch. De soep is een aanrader (maar is er alleen op woensdag). De huisgemaakte icetea had een mooie margaritha-rand met suiker en was derhalve ook mierzoet, zoals drankjes wel vaker zijn in Midden-Amerika.

Eilandgevoel in de Wijnhaven

Het rijtje waar Dushi “Bon Dia” zit is onderdeel van 100hoog. Ongeveer de hele plint van dat gebouw in de Wijnhaven is nu horeca, met Alan & Pim’s, Encore en Hangar85. Dushi “Bon Dia” is groot gehuisvest en opgebouwd rondom de centrale bar/keuken. Zo heeft Sandra zicht op alle klanten, achter haar een enorme poster met flamingo’s in een blauwe baai. Met het mooie weer van de afgelopen weken, waande je bijna op Aruba, waar de roots van Jermaine en zijn moeder liggen. De stoep is er ruim dus een groot terras met uitzicht over de Wijnhaven maakt het eilandgevoel bijna compleet.

Voor de nieuwsgierigen (de meeste Rotterdammers weten dit wel): de naam komt uit het Papiamento. Dushi betekent lekker (of lekker ding) en Bon Dia betekent fijne dag..

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.