Eén lunch, vier sterrenchefs: culinaire hoogstandjes bij het Bilderberg

Het Bilderberg organiseerde een exclusieve viergangen lunch tijdens de finale van het 43e ABN AMRO tennistoernooi. De Buik was erbij.

18 Feb 2016 Irene van der Linden

blogger Irene van der Linden is neerlandicus en tekstschrijver. Verzamelt kookboeken maar maakt meestal spaghetti. Praat altijd over eten, maar helpt nooit met koken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

The Park

Westersingel 70, Rotterdam Maaltijd: OntbijtLunchDiner Stadsdeel: Centrum Keuken: Internationaal Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Eén lunch, vier sterrenchefs: culinaire hoogstandjes bij het Bilderberg

Wat is er beter dan de finale van het 43ABN AMRO tennistoernooi kijken? De finale kijken met een goed gevulde buik natuurlijk. Daar zorgde het Bilderberg afgelopen zondag voor. In de hospitalitylounge sloegen maar liefst vier topchefs, waaronder uiteraard Erik van Loo van The Park, hun handen ineen voor een lunch vol culinaire hoogstandjes.

We schreven al eerder over hotelbars, maar ook hotelrestaurants zijn aan een opmars bezig. Als hotelgast hoef je niet meer de stad in om op hoog niveau te eten en ook publiek van buiten het hotel weet steeds vaker de weg te vinden naar deze locaties. Steeds meer hotels investeren daarom flink in hun restaurants. Het Bilderberg loopt voorop in deze ontwikkelingen. In de loop der jaren heeft de hotelketen namelijk een indrukwekkend aantal sterrenchefs weten aan te trekken.


Erik van Loo in actie

Grootschalige renovatie

Het Bilderberg is de laatste jaren flink aan het verbouwen geweest. Anderhalf jaar geleden is het Parkhotel onder handen genomen en is het bijbehorende restaurant volledig omgebouwd tot The Park, waar Erik van Loo de brigade aanvoert. Ook de andere hotels en bijbehorende restaurants worden de komende tijd uitgebreid gerenoveerd. Het is de bedoeling dat beleving, service en kwaliteit nog meer centraal komen te staan. Dit gebeurt onder andere door toprestaurants aan de hotels te verbinden.

De lunch in Ahoy is het resultaat van een nachtelijke brainstormsessie, vertelt Tony Mastrantuono, de goedlachse sales director van het Bilderberg. Hun hospitalitylounge is al jaren present op het toernooi, maar dit jaar wilden ze graag iets speciaal doen. Het plan mag er wezen: vier chefs van vier Bilderbergrestaurants die allemaal een gang verzorgen. Gaat dat wel goed, vier van die persoonlijkheden in een geïmproviseerd keukentje? Daar hoef ik me geen zorgen over te maken, verzekert Tony me; iedereen heeft er zin in en de mannen hebben het heel gezellig met elkaar.


Het hele team met Erik de Wit (links) en Tony Mastrantuono (midden)

De lunch

Na een ontvangst met bubbels mogen we aan tafel. Twee sterrenchef Stefan van Sprang en Wessel Ruijmgaart van De Kersentuin trappen af. De Kersentuin is verbonden aan het Garden Hotel in Amsterdam en is net als The Park onlangs geheel gerenoveerd. Van Sprang trakteert ons op een proeverij van tomaat en tongfilet met gerookte citroen en kerrie. De smaken zijn verfijnd en zeer mooi in balans. Dat begint goed.


Van Sprang en Ruijmgaart leggen de laatste hand aan het voorgerecht

Vervolgens Erik van Loo. Hij verrast met een prachtig gerechtje van kreeft ravioli met fijne groenten en tom yam goong bouillon. De zoetzure bouillon vormt een prachtige combinatie met de zachte smaak van de ravioli en samen met de licht zoete witte wijn is het gerecht voor mij het hoogtepunt van de lunch.


Het tussengerecht wordt afgemaakt aan tafel

Door naar het hoofdgerecht. Dit wordt verzorgd door chef Arjan Bisschop van De Heeren van Harinxma. Dit restaurant werd in december 2015 beloond met een Michelinster. Dat proeven we. We krijgen op lage temperatuur gegaarde varkenswang met sinaasappel, ingemaakte bietjes, crème van pastinaak, gebakken eendenlever en eigen jus met marsala. De varkenswang smelt op de tong en ook de royale portie eendenlever is een feestje. ‘Geen Amsterdamse porties hier,’ lacht Bisschop.


Botermalse kalfswang en lekker veel eendenlever

We eindigen met een zeer bijzonder dessert van sterrenrestaurant De Kromme Dissel. Chef Tonny Berentsen serveert ons oesters en flessenpost. Dit bijzondere hapje wordt gevolgd door een parfait van champagne met komkommer en een parel van citroen met Thaise basilicum. Ook vinden we gedroogde oester op het prachtig opgemaakte bord. Zelf ben ik geen liefhebber van al te zoete desserts, dus ik werd erg blij van dit gerecht. Friszoet met een zilte nasmaak dankzij de gedroogde oester. Een hele mooie afsluiter.


Dessert met komkommer én oester

Dat het Bilderberg hoog inzet op zijn restaurants mag duidelijk zijn. Als er in een geïmproviseerde keuken met een paar kookplaatjes al zo’n lunch van formaat geserveerd kan worden, schept dat hoge verwachtingen voor de kwaliteit van de restaurants zelf. In Rotterdam mogen wij ons gelukkig prijzen met The Park, maar de lunch heeft erg nieuwsgierig gemaakt naar de rest. Binnenkort toch weer eens de stad uit…

Foto's door Henk van der Giesen

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.

Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.