De Markthal is een koepel vol met lekkernijen en een keur aan eettentjes. Je gaat hierheen voor een snelle hap, je dagelijkse boodschappen, of om te genieten van een van de restaurantjes aan de buitenzijde van de Markthal. Het werd het laatste. Tijd voor een avond op z’n Baskisch.
BasQ
BasQ Kitchen is geïnspireerd op de Baskische keuken, naar zeggen één van de beste keukens ter wereld. De Baskische keuken draait om de ingrediënten: alles smaakt puur en zoals het bedoeld is. Verwacht hier geen uitgesproken creaties bomvol kruiden en smaakmakers, maar mooie gerechten met pure ingrediënten en traditionele Baskische smaakmakers zoals paprika, ui en knoflook.

Bij binnenkomst zijn we verrast, de inrichting is industrieel en simpel, maar toch heel stijlvol. De grote open keuken en de geur van echte jus, getrokken van beenderen (staat twee dagen op), doet ons watertanden. We worden verwelkomd en mogen plaatsnemen in het midden van de zaak. De service is goed, het personeel is jong en weet veel over Baskenland en pintxos. Wist je trouwens dat pintxos en tapas hetzelfde is en dat het verschil alleen in de presentatie zit?
Het menu

Het menu van is groot maar duidelijk. Bij BasQ Kitchen heb je de keuze uit tablas (selecties van ham en Baskische kazen), koude pintxos, warme pintxos en desserts. Deze gerechtjes zijn ideaal om te delen met gezelschap, zodat je meerdere gerechten kunt uitproberen. De keuze is reuze en zoals van tevoren afgesproken, laten we ons verrassen door de chef. De executive chef bij BasQ is overigens Alvaro Martinez. Hij heeft gewerkt bij een aantal toprestaurants in Spanje en staat nu aan het hoofd van een restaurant in de Baskische provincie Bizkaja. Alvaro is verantwoordelijk voor de samenstelling van de gerechten op de kaart en zorgt voor een balans tussen traditionele en rijke Baskische gerechten.
De keuze van de chef

Nog koud van buiten beginnen we aan alle verwennerij van de chef. Eerst garnalenkroketten, de specialiteit van BasQ Kitchen en ook een van de specialiteiten van Baskenland. De garnalenkroketten smaken heerlijk; ze zijn niet vet en smaken echt naar garnaal. Klein weetje vanuit BasQ Kitchen: op 16 januari is het nationale Garnalenkroketdag in Baskenland.
Verder worden we getrakteerd op carrilleras, runderwang met aardappelschuim en een goede jus. Ook sarteneko staat op het menu, een eigen versie van een typisch Baskisch gerecht met een 63-graden-ei, paprika, croutons, aardappels en een schuim van spek. En de laminas de bacalao is zeker het vermelden waard. Deze bestaat uit laagjes kabeljauw en gekonfijte aardappel met een pil-pilsaus op basis van prei.
Kennis van wijn

BasQ Kitchen heeft een uitgebreide wijnkaart en personeel met erg veel wijnkennis. Ik ben geen echte drinker, maar mijn gezelschap kijkt verlekkerd naar de wijnkaart en bestelt de hele avond op aanraden van het personeel. Hij begint met een Palestra en eindigt met een Castillo Pilas Bonas, allemaal ontvangen onder luid gejuich. Onze ober heeft erg veel verstand van en heeft zelfs de stille wens om ooit sommelier te worden.
Gigantische cheesecake

Dan komt het dessert: de grootste en meest imponerende cheesecake die we ooit hebben gezien. Deze cheesecake in een glas bestaat uit koekjesijs, amandelcrumble, crème van Idiazabal, Parmezaan en geitenkaas en wordt afgetopt met een frambozenschuim. Zeker niet goed voor de lijn, maar absoluut het proeven waard. Veder krijgen we een brownie met citroen-botersaus en vanilleijs, een gerecht waar een beetje vrouw sowieso wild van wordt.
Bib Gourmand
BasQ Kitchen werd dit jaar voor de tweede keer op rij bekroond met een Bib Gourmand prijs. Deze toekenning wordt jaarlijks gegeven aan restaurants met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en een volledig menu voor maximaal €37,00. Hiermee is BasQ Kitchen één van de zes restaurants in Rotterdam met deze onderscheiding.