Eetcafé Thailand is al jaren een begrip in Rotterdam-Zuid en omgeving. Het op het oog simpele restaurant dat midden in Lombardijen ligt, vormt een toevluchtsoord voor liefhebbers van de Thaise keuken. Aangezien ik net zelf uit Thailand terug ben, breng ik dit populaire restaurant maar al te graag een bezoekje.
Voorkom teleurstelling: Eetcafé Thailand is nog tot en met eerste kerstdag geopend en dan weer vanaf 10 februari 2024.
Altijd vol bij Eetcafé Thailand

Wat meteen opvalt bij binnenkomst, is dat vrijwel alle tafels van het restaurant vol staan met 'gereserveerd bordjes'. Dat de complete zaak vol zit, is geen uitzondering, vertelt eigenaar Rob de Calafon ons. Samen met zijn Thaise vrouw runt hij Eetcafé Thailand. “Het is net alsof je op één grote verjaardag bent: iedereen kent elkaar", zegt Rob.
En dat klopt. Langzamerhand druppelen de gasten binnen en ze groeten Rob allemaal als een goede vriend. Ook wij worden hartelijk behandeld en krijgen meteen een schaaltje kroepoek met pindasaus op tafel.
Het beste van de kaart

De rest van de avond verrast het personeel van Restaurant Thailand ons met het beste van de kaart. Om te beginnen dé specialiteit van het huis: de rauwe garnalen. Helemaal rauw zijn ze overigens niet, het is een ceviche, geserveerd op amuselepels.
Nooit eerder at ik een ceviche van garnalen, maar het blijkt een goede combinatie te zijn. De garnalen hebben een lekkere bite en omdat ze zijn opengesneden (geheime tip van het huis), worden ze helemaal omhuld door de zure, pittige dressing van limoensap, knoflook en peper. Het kleine schaaltje met Thaise mosselen die we erbij hebben gekregen gaat er ook goed in.
Als tussengerecht krijgen we een grote stomende pan met een van de bekendste Thaise gerechten op tafel: tom ka kai. De soep is romig, met een goede balans tussen zoet en zuur en is gevuld met verse koriander en malse kipfilet.
Een tafel vol

Het hoogtepunt van de avond is de zeebaars, op aanraden van Rob. Het blijkt een enorme schaal met vis te zijn, perfect om te delen met een gezelschap. De verse zeebaars is in stukken gesneden, gefrituurd en wordt rijkelijk bedekt met zoetzure chilisaus geserveerd.
En dat is niet het enige dat er op tafel komt. We krijgen ook een milde massaman curry met rundvlees, een pittige groene kipcurry en - als tegenhanger van het pittige eten - krijgen we ook een frisse mango salade met appel en pinda's. Rijst, nasi, en dunne mie maken het feest compleet.
Iets milder dan in Thailand

Wanneer ik aan Rob vraag of er bij Restaurant Thailand nog concessies worden gedaan om het Thaise eten aan de ‘westerse smaakpapillen’ af te stemmen, antwoordt hij dat alles authentiek is. Wel zijn de meeste gerechten iets milder dan in Thailand.
Zijn jouw smaakpapillen wel afgetraind op het Thaise pittigheidsniveau? Dan is dat ook geen probleem. Alles wordt vers gemaakt en is dus aanpasbaar op de gewenste pittigheid.
Terwijl ik geniet van de laatste hap, merk ik dat mijn heimwee naar Thailand een beetje is verlicht. Voor iedereen die verlangt naar de Thaise keuken en gastvrijheid, is dit de plek om te zijn.