Egyptische trots bij Habibi

Habibi serveert gerechten zoals Egyptenaren die thuis eten, volks en authentiek. Het echtpaar Aly en Randa runt samen deze eenvoudige, hartelijke zaak.

30 Apr 2020 Annemieke Jansen

blogger Annemieke is vijf jaar geleden overgelopen van Amsterdam naar Rotterdam en wil alle culinaire hotspots in Rotterdam kennen!

Restaurant toevoegen aan favorieten

Habibi

`s-Gravendijkwal 142B, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: West Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Egyptische trots bij Habibi

Habibi is een familierestaurant gerund door het echtpaar Aly Mourad en Randa Eltery. Het restaurant is in oktober 2019 verhuisd van het Rijnhoutplein naar de `s-Gravendijkwal, naast het Franse restaurant Look. De familie hoopt op de nieuwe plek meer aanloop te hebben, ook omdat er plannen zijn voor een hotel en nog een restaurant aan dit stuk weg. En iedereen die het restaurant weet te vinden, hopen ze te winnen voor de Egyptische keuken.

​Egyptische keuken


En waar bestaat die Egyptische keuken dan uit? Nou, die is eigenlijk minder exotisch dan je misschien zou denken; de smaken zijn mediterraan. Zo doet één van onze hoofdgerechten regelrecht Italiaans aan: artisjok gevuld met een tomaten-gehaktsaus, en gekruid met oregano. De linzensoep vooraf is romig als een pompoensoep. Allebei heerlijk comfort food. De overige voorgerechten, falafel en foul (tuinbonendip) zijn dan weer meer Midden-Oosters, waarbij de Egyptische falafel niet van kikkererwten is gemaakt, maar van tuinbonen! Randa legt ons uit dat de naam falafel daar ook vandaan komt: fala betekent veel en foul betekent bonen. Falafoul of falafel is dus van veel bonen gemaakt. Volgens Aly is het recept voor falafel al duizenden jaren oud! En de foul is echt streetfood: in Egypte wordt dit de hele dag door gegeten, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, “als een soort patat”.

​Carriere switch


Aly en Randa zijn niet altijd restaurateurs geweest, verre van dat. Aly was in Egypte advocaat en Randa sociologe en maatschappelijk werkster. Aly kwam eerst naar Nederland, en omdat hij de taal nog niet sprak begon hij in de keukens van restaurants te werken. Uiteindelijk werd dat zijn nieuwe carrière! Toen Randa ook naar Nederland kwam, werkte ze eerst als vrijwilliger om de taal te leren, maar uiteindelijk begonnen ze samen in 2008 het restaurant Habibi, met gerechten zoals Egyptenaren die thuis eten. ‘Volks en authentiek’ zegt Randa trots. En dat is ook de sfeer in het restaurant: eenvoudig en hartelijk. Bij deze volkse gerechten wordt altijd rijst geserveerd, en wel op Egyptische wijze, wat betekent dat er vermicelli door de rijst zit, iets wat wij niet eerder waren tegengekomen. Verder komen kruiden als peterselie, koriander, munt, dille en komijn veel voor, zoals in het andere hoofdgerecht dat wij aten: lamsstoof in tomatensaus met okra’s en koriander. Heerlijk ouderwets draadjesvlees.

​Egyptische gemeenschap in Rotterdam


Volgens Aly en Randa zijn zij het enige restaurant in Nederland dat deze authentieke gerechten serveert. Andere Egyptische restaurants zijn veelal shoarma zaken en grillrooms. Krijgen ze dan ook veel Egyptenaren over de vloer? Nou, de Egyptische gemeenschap in Nederland is niet zo groot, geeft Randa aan. Zo’n 26.000 in Nederland, en zo’n 600 in Rotterdam. Er komen soms wel Egyptische studenten van de Erasmus universiteit of de Rotterdamse hogeschool langs, maar de meeste bezoekers van Habibi zijn ‘gewoon’ bewoners uit de wijk. Dat is wat Aly en Randa betreft ook prima; ze willen dat iedereen de Egyptische keuken leert kennen. Vandaar ook de mogelijkheid om een kookworkshop te volgen bij Habibi, op de zondagmiddag. Deze kookworkshops vinden plaats in de open keuken midden in het restaurant. In deze keuken zien wij Aly en Randa druk bezig de hele avond, soms geeft het wat geluidsoverlast maar je kunt wel zien hoe alles gemaakt wordt.

​Afsluiting

Na voor- en hoofdgerecht zijn we voldaan en hebben geen plek meer voor het toetje van de dag. We sluiten onze maaltijd daarom af met koffie met kardamom en thee met kruidnagel. Iets te heftig naar onze smaak, maar leuk om te proberen. Nadat wij bij Habibi gegeten hebben, moesten alle restaurants dicht vanwege het Coronavirus. Zolang dat duurt kun je je eten laten bezorgen of afhalen bij Habibi. Aly en Randa hebben lang moeten klussen voor ze open konden op de nieuwe locatie, we hopen natuurlijk dat ze het daar redden. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van tap tot tafel: de culinaire verrassing van Kaapse Maria

Kaapse Maria aan de Mauritsweg heeft meer in de mars dan alleen de 24 taps met bier en ciders: verrassende gerechten en een gastvrije sfeer voor iedereen.

Van taco’s tot paloma’s: Botanero brengt kleur in de stad

Bij Botanero komt het beste van Rotterdam en Mexico samen. De Paloma steelt daar de show, maar de menukaart staat er harmonieus naast.

Nieuwe Mexicaanse eetplek Comedor opent in het Groot Handelsgebouw

Comedor komt voort uit de Mexicaanse cantina's. Dat gevoel moet gaan ademen door het eten en drinken, maar ook door de muziek en de kunst. Opent binnenkort