‘Fratelli’ staat voor ‘broers’ en ‘Vicini’ staat voor buren: Fratelli is dan ook het broertje van de geliefde nabijgelegen Osteria Vicini. Bij Fratelli kom je in dezelfde Italiaanse sferen als bij Osteria Vicini, maar dan in een geheel andere setting en met een andere kaart.
Net even anders

Osteria Vicini – Vicini in de volksmond - is al jarenlang een begrip in Kralingen. Dit huiskamerrestaurant op de Kortekade is zeven dagen in de week, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, gevuld met locals. De komst van een broertje was dus zeker geen overbodige luxe voor de buurt, maar Fratelli is zeker geen eeneiige tweelingbroer. Fratelli is gevestigd op een prachtige locatie inclusief groot terras (dat binnenkort een transformatie tot Italiaanse tuin moet ondergaan) aan de Oudedijk, waar eerder MagnEET café, K&B Kralingen en wijnbar Remz huisden. Eigenaren Remco Witberg en Aram Janse, allebei geen onbekende voor de vaste gasten van Vicini, vormen samen de kern van Fratelli en steken de goede eigenschappen van Vicini in een nieuw jasje.
Italiaanse Tapas

De kaart werkt volgens een soort tapasconcept. Het idee is dat je per twee personen vier à vijf gerechtjes besteld om fijn samen te delen. Je kan kiezen uit verschillende secties: antipasti, bruschetta, pasta, croccante (pizza) en fritti (gefrituurde gerechten). Ook de grotere gerechten van de kaart, zoals bijvoorbeeld de pasta’s, deel je volgens dit Italiaanse sharing concept. Je kunt je spaghetti dus heerlijk à la Lady en de Vagebond nuttigen samen met je tafelgenoot. Ook kun je ervoor kiezen om je door de chef te laten verrassen met wisselende gerechten. Eigenwijs als we zijn, besluiten wij zelf te kiezen. Echter enthousiast en gepassioneerd als de keuken van Fratelli is, wilden zij ons ook graag wat van de gerechten buiten de kaart om laten proeven. Resultaat: wij zijn het gemiddelde van vijf gerechtjes ‘lichtelijk’ overschreden. Enfin, alles voor het journalistieke onderzoek natuurlijk.
De Eetproef

Een goed Italiaans maal begint natuurlijk met antipasti. Of eigenlijk: een mooi glas wijn en brood met verdomd goeie olijfolie, maar daar zijn we kort na binnenkomst al heel snel van voorzien. De antipasti die wij vervolgens proberen is de romige Buffelmozzarella met tomaat en een frittata. De volgende lekkernij die we testen komt uit de sectie bruschetta: we proberen de klassieke bruschetta met tomatensalsa maar ook hiervan hebben ze een spannendere versie gemaakt met met dungesneden porchetta (varkensbuik), peer en mascarpone. Bijzonder lekker! Er zijn echter nog meer spannende opties: wat dacht je van bruschetta met pompoen, komijn en gorgonzola of eiersalade met truffel? Ook het rijtje fritti mag natuurlijk niet overgeslagen worden. We testen de inktvisringen met citroenmayo, maar ook hier kan je het avontuurlijke pad op gaan met bijvoorbeeld gefrituurde gnocchi in knoflookolie of gefrituurde risottoballen met Parmezaan en doperwt (ook zeker een aanrader!). We proeven een heerlijke tonijnsteak met chimichurri buiten de kaart om. Uit het rijtje pasta’s proberen we de gamberetti e pistacchio, een gerecht dat alleen al lekker klinkt. De spaghetti komt in een smakelijke langoustinesaus en is rijkelijk bezaaid met gepelde gamba’s en geroosterde pistache.
Italiaanse hartelijkheid en gastvrijheid

We leunen zeer tevreden achterover, uitvoerig kletsend over de vooruitgang van onze huidige diëten en nieuwe sportregimes. De zomer is immers in volle gang. We kunnen het echter niet laten om stiekem naar het dolci menu te gluren. De tiramisu lonkt en we besluiten om deze te delen. “Willen jullie anders misschien álle toetjes proberen, zodat jullie weten hoe ze proeven?”, vraagt de hartelijke gastvrouw. “Och dat is zonde want dat kunnen we nooit op!”, protesteren wij nog. Een weckpotje tiramisu komt op tafel, gevolgd door een scroppino én een panna cotta met gepocheerde peer. De glaasjes en potjes worden tot de laatste hap leeg gelepeld en geslurpt. Ach ja, de goede voornemens zijn ook alweer van zo’n lange tijd geleden. Mijn favoriet was de panna cotta: romig en perfect qua smaak, niet te zoet en lekker met de zachte peer. De favoriet van mijn tafelgenootje is de tiramisu. De scroppino (citroensorbet, prosecco, wodka) is top uitgevoerd. Alle calorieën zijn het dubbel en dwars waard.