La Trastienda betekent letterlijk: 'de achterwinkel' in het Spaans. Maar laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Deze plek, die ligt aan de levendige winkelstraat Peppelweg in Schiebroek, is veel meer dan dat. Naast dat je hier typisch Spaanse producten kan kopen dient La Trastienda als bar-restaurant. Of beter gezegd, een proeflokaal van Spaanse specialiteiten. De Buik ging schoof aan tafel om dit te proeven.
Costa del sol: een Spaanse eet-bar

La Trastienda is een Spaanse bar die je op je zonnige vakantie naar de Costa del Sol zou tegenkomen. Maar dan in Nederland. Het is een gezellige plek waar je je vrienden ontmoet of een praatje maakt met de buren.
Bij La Trastienda hebben ze een fijn terras voor de deur en, eenmaal binnen, een huiselijke Spaanse sfeer. Je kan hier langs voor koffie, lunch en om heerlijk te borrelen. Op vrijdag en zaterdag blijven ze tot later open, zodat je hier ook heerlijk kan aanschuiven voor een smakelijk diner. Daarnaast kan je de verschillende gerechten en tapas ook afhalen voor thuis, op kantoor of ergens anders.
De eigen zaak van Francisca López Gómez

De oprichter en eigenaar van La Trastienda is Francisca López Gómez. en lange tijd was het openen van een eigen zaak voor Francisca een toekomstdroom. In augustus van dit jaar is deze droom werkelijkheid geworden en kan ze met trots zeggen dat Trastienda een zaak is die haar persoonlijkheid 100% weerspiegelt.
Samen met chef Antonio Carballo bereidt ze iedere dag alle gerechten vers. Haar producten worden voornamelijk geïmporteerd vanuit Spanje.
Aan tafel: op het menu van La Trastienda

Spaanse specialiteiten dus. Tapa’s als patatas bravas, tortilla de patatas en gamba’s a la plancha. Omdat alles er té lekker uitzag en wij niks wilden overslaan wij van de Buik voor un poco de todo. Een proefplankje samengesteld door de chef waarop je allerlei lekkernijen te proeven krijgt.
We kregen gefrituurde inktvis met aioli, pan con tomate (brood met tomaat en extra vierge olijfolie), verschillende vleeswaren, manchego en nog wat andere fijne happen.
Wat wij bijzonder konden waarderen, was de calamaris. Vaak krijg je deze geserveerd als ringen in een dikke korst van deeg en is het stukje inktvis van binnen verwaarloosbaar. Gelukkig is dat bij La Trastienda niet het geval. De stukken inktvis waren gefrituurd in een dun en lekker zoutig laagje paneermeel. Waardoor de zilte vissmaak niet verloren ging. Ze werden nog smaakvoller door ze een kleine douche van limoen te geven, die erbij werd geserveerd.
Het paradepaardje van de Spaanse eetcultuur: paella

Iconisch in de Spaanse keuken is paella. Natuurlijk konden wij niet naar huis voordat we deze hadden geproefd. Paella wordt gekenmerkt door zijn heerlijke intense smaak en de smeuïge textuur van de rijst, die doordrenkt is met de aroma’s van de ingrediënten en specerijen.
In dit geval was de paella goed gevuld met gamba’s, inktvis en schelpjes. De rijst had daarbij de smaken, van onder andere de paprikapoeder en saffraan, opgenomen. Het geheel was heerlijk en gebalanceerd. We kregen de paella geserveerd, gegarneerd met tijm en citroen als frisse tegenhanger vanuit een mooie paella pan.
Met de laatste hap van de paella werd niet alleen een maaltijd afgesloten, maar ook een smaakvolle ervaring die ons tijdelijk meenam voor een gastronomische reis in deze Spaanse achterwinkel.