De Nieuwe Poort is een social enterprise: een bedrijf met een primair maatschappelijke missie. Veel mensen die hier rondlopen hebben een bijzonder verhaal. De Nieuwe Poort biedt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een opstap. Dit maakt het niet zomaar een restaurant, maar een bijzondere ontmoetingsplek tussen verschillende doelgroepen waar je terecht kunt voor koffie, lunch en diner. Daarnaast zorgen studenten van Codarts voor de muzikale invulling. Aangename pianomuziek zorgt ervoor dat je bij binnenkomst precies voelt wat hier de bedoeling is; onthaasten.
Social kitchen

Bij binnenkomst worden we hartelijk begroet en welkom geheten door de gastheer van vanavond, Zakaria Sefiani. We nemen een kijkje op de kaart die recent vernieuwd is en besluiten ons te laten verrassen door de chef. Chef-kok Mark Valstar praat vol enthousiasme over zijn vak en de sociale functie die zijn keuken heeft. Hij biedt in zijn keuken plaats voor jonge leerlingkoks die het niet altijd even makkelijk hebben gehad en het moeilijk vinden om te integreren in de samenleving. “Kwetsbare mensen helpen doe ik graag.”

We beginnen het vier gangen diner met een heerlijk voorgerecht van gerookte zalm, walnoten en een saus van yoghurt met komkommer. De saus is ontwikkeld door de leerlingkok, vertelt de gastheer ons. “Hij is er erg trots op, want hij heeft de mogelijkheid gekregen om zijn Syrische roots erin te verwerken.” Vervolgens krijgen wij een heerlijke gele paprika soep met kokos als tussengerecht. Verwarmend, net als de mensen die in deze fijne zaak werken. Als hoofdgerecht krijgen we steak onglet geserveerd. Een lekker stuk vlees wat je niet veel meer op de kaart ziet maar heerlijk smaakt. De steak ongelet wordt geserveerd met bospaddestoelen, een truffeljus en een krokantje van pastinaak.

Met al een flinke maaltijd achter de kiezen, maakt onze gastheer ons enthousiast voor het dessert en vertelt over hoe hij bij De Nieuwe Poort een kans kreeg om aan de slag te gaan. “Ik was niet echt een lieverdje.” Na zes jaar detentie kwam bij via stichting Exodus, een stichting die ex-gedetineerden weer terug in de maatschappij begeleidt. Zakaria is in de keuken begonnen, maar door zijn vlotte babbel werd al snel duidelijk dat het gastheerschap hem beter lag. “Zonder papieren en ondanks mijn verleden heb ik bij De Nieuwe Poort de kans gekregen om weer aan de slag te gaan in de maatschappij, hier ben ik heel dankbaar voor, ik voel me echt op mijn plek”, ligt hij toe. Na twee jaar hier werkzaam te zijn voelt hij zich niet alleen enorm op zijn plek, maar heeft hij ook een paar favoriete gerechten waaronder het dessert wat wij krijgen: een roodfruit bavaroise met daarop gin-tonic sorbet. Liefhebbers van dit drankje moeten deze echt even gaan proberen!
Bijzondere ontmoetingen
Een bezoek aan De Nieuwe Poort is een bijzondere ervaring met ongekende gastvrijheid. Naast uitstekende bediening en lekker eten ontmoet je hier mensen die je waarschijnlijk niet dagelijks tegen komt. Als je de tijd neemt om even een praatje te maken, krijg je de meest bijzondere en uiteenlopende verhalen te horen. Zeker de moeite waard.
Het is een huiskamer waar je inspiratie kunt opdoen door middel van muziek, maar ook literatuur. Het is mooi om te zien dat iedereen die hier werkzaam is een bijdrage wil leveren aan de maatschappij. Het geeft een warm gevoel dat dit met dergelijke horecaconcepten wordt gerealiseerd en op die manier iedereen zijn steentje kan bijdragen aan een evenwichtige maatschappij, onder het genot van een heerlijk diner.