Bij Xoco aan de Scheepstimmermanslaan in het Scheepvaartkwartier eet je écht Mexicaans fastfood zonder schuldgevoel. We spraken met Sietse Hellinga, eigenaar van Xoco, tussen de grill, burrito's en taco's.
Bij Xoco aan de Scheepstimmermanslaan in het Scheepvaartkwartier eet je écht Mexicaans fastfood zonder schuldgevoel. We spraken met Sietse Hellinga, eigenaar van Xoco, tussen de grill, burrito's en taco's.
Hoewel Sietse geen echte affiniteit had met Mexico, begon hij toch een Mexicaans guilt-free fastfood restaurant op de Scheepstimmermanslaan. Hoe hij op dat idee kwam?
Enkele jaren geleden woonde hij in Chicago, waar zijn partner een internationaal accountant was. Hier kwamen ze in aanraking met taco’s en burritos. Al snel waren ze verknocht aan de Mexicaanse keuken en zaten ze bijna vijf keer per week Mexicaans te dineren of te lunchen. En hoewel het in de Verenigde Staten al jaren een hype is die McDonalds ondertussen overmeestert, zijn we in Nederland nog niet bekend met het concept. Gelukkig brengt Sietse daar verandering in, volwassen en pretentieloos fastfood: Xoco.
Bij Xoco wordt er guilt-free fastfood geserveerd, je hoeft je dus niet schuldig te voelen na een burrito of taco. Er worden geen potjes gebruikt, er wordt niets weggegooid en alles wordt met de hand gemaakt. De nadruk ligt hierbij op vers eten en transparantie. Zo wilt Sietse geen taco’s met gehakt, aangezien hij dan geen controle heeft over hetgeen wat er in gaat. Zelf heeft hij na veel testen de beste slager uitgekozen, om zo de kwaliteit van het vlees te kunnen garanderen. Hetzelfde gaat op voor de groenten. Zo gaat hij meerdere keren per week groenten op de markt hfalen. Hier kan hij zorgeloos zelf alles uitkiezen, kan de prijs van de taco’s laag gehouden worden en doet hij er met regelmaat goede ideeën op. Daarnaast wordt er bij Xoco zo min mogelijk gebruik gemaakt van zout. Sietse laat liever de pepers en de marinades spreken. Alles om jou geen schuldgevoel te geven.
Bij de Taqueria heb je genoeg keuze. Je stelt je eigen taco’s en burritos samen. Je kiest uit het vlees, bijvoorbeeld de Barbacoa runderstoof met pepers uit Mexico of de Carnitas, langzaam gegaard varkensvlees in limoen. Ook is er een vegetarische mogelijkheid. Daarna kijk je welke toppings je wilt, kies bijvoorbeeld uit rijst, bonen, mais, ui of guacamole. Combineer dit alles met een huisgemaakte tortilla en je hebt een gouden combinatie. En om de maaltijd helemaal af te maken kun je kiezen uit een van de frisse, Mexicaanse frisdranken of de goedkoopste Corona’s van de stad.
En wanneer de zon doorbreekt, is het bij Xoco helemaal feest. Want dan verschijnt er in die gezellige straat, waar ook Roffa Streetfood en The Meatclub zitten, een karretje met tequila, margharita's, corona’s en natuurlijk taco’s.
De zaak, die eigenlijk in december al open zou gaan, maar pas in februari officieel de deuren opende, heeft de goede toeloop van klanten niet alleen te danken aan de verse en kwalitatieve producten. Het is met name het enthousiasme en de inzet van Sietse. Met volledige inzet werkt hij van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat om zijn Taqueria een succes te laten worden. En ze zijn ook nog eens zeven dagen per week geopend. Gelukkig wordt het harde werk beloond. Zo heeft Xoco al veel terugkerende gasten en kan Sietse erg genieten van alle positieve reacties die hij krijgt.
Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.
De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.
In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.
Geniet van de volgende voordelen: