Bij Spazio zie je ze letterlijk vliegen. Dan hebben we het niet alleen over de pizzabodems die er vers klaargemaakt worden, maar ook over het feit dat dit restaurant zich aan de voet van de Rotterdam The Hague Airport landingsbaan bevindt. Maar, zoals mede-eigenaar Alexander Popa ons uitlegt, je komt hier niet naartoe om vliegtuigen te spotten. Je komt hier in de eerste plaats om te genieten van een heerlijke mix van Italiaans-Amerikaans eten en drinken in een sfeervolle huiskamer.
Sfeer buiten de stad

Foto: Het zwarte staal wordt afgewisseld met gekleurde meubels voor een warme en speelse sfeer
Om Spazio te bezoeken begeven wij ons naar de noordkant van de stad, ver weg van de drukke straten en mensenmassa's, waar we terecht komen op een rustige en uitgestrekte locatie. Er is hier space of spazio in overvloed zowel in het restaurant, als buiten op het terras met uitzicht op de opstijgende en landende vliegtuigen. De inrichting is erg modern door een industriële look met veel zwart staal, die een warme sfeer krijgt door groene en roze fluwelen meubels. Voor de menukaart, die door Alexander Popa en chef Kosta Manetas is samengesteld, vormt Italië de basis. De eenvoud, mooie producten en pure smaken krijgen een twist door Amerikaanse invloeden te betrekken. Denk hierbij aan een tomatensaus met een vleugje barbecuesaus of een Italiaanse pasta met typisch Amerikaanse meatballs. Ook andere Italiaanse regels worden omgebogen of zelfs overtreden, door bijvoorbeeld de klassieke Napolitaanse traditie te verlaten voor een wat dikkere pizzabodem.
Dynamisch op alle vlakken

Foto: Op de kaart vind je ook de Italiaans-Amerikaanse klassieker spaghetti and meatballs
De inspiratie van deze Italiaanse en Amerikaanse combinatie stamt uit de jaren 20, toen veel Italianen naar de VS emigreerden en er zo een samensmelting van culturen én smaken plaatsvond. Op deze manier ontstond er een geheel nieuw en dynamisch aanbod eten, wat ook terug te vinden is bij Spazio. Naast de Italiaans-Amerikaanse gerechten op de kaart, kun je hier ook een hamburger of gegrilde kip met friet bestellen. De dynamiek is ook terug te vinden in de keuken, waar mensen van verschillende culturen en nationaliteiten werken, en sijpelt door in het menu en de omgang met elkaar en de gasten. Hier mag iedereen genieten van simpel en smaakvol eten.
Uitgebalanceerde mix

Foto: Start je maaltijd met enkele antipasti om te delen en kies aansluitend een huisgemaakte pasta
De Little Italy Butchers plank doet denken aan de echte Italiaanse aperitivo, met verschillende charcuterie, zoals mortadella en prosciutto. Met een verzameling vleeswaren van goede kwaliteit zit je altijd goed. De ‘So prawno’ - een knipoog naar de The Sopranos - die we erbij bestellen is een surf & turf gerecht in een nieuw jasje: de grote tijgergarnalen zijn op smaak gebracht door ‘nduja, een smeerbare, pititge Italiaanse worst. Als hoofdgerecht staat een Italiaanse pasta op het menu, die inderdaad net even anders is dan men zou verwachten. Een gewone spaghetti bolognese wordt hier niet geserveerd, maar in plaats daarvan is er een spaghetti met gehaktballen, wat zeker geen verkeerd idee is. De afsluiter van dit diner is de topper van het dessertmenu volgens Alexander, de 'Can’t call it French'. Dit is een wentelteefje van suikerbrood wat een heerlijke zoete afsluiter is.
Bij Spazio kun je met het gezin inclusief bambini of met een grote groep mensen terecht om lekker, no-nonsense en betaalbaar te eten. Zoals de eigenaar ook uitdraagt, wil dit restaurant de ruime en gezellige huiskamer zijn waar iedereen zich thuis mag voelen. Ontspannen en ongedwongen, dat is wat je hier zoekt en wat je hier vindt.