Het stufidiner: Anniek en Sophie aten bij Z en M

Het is tijd voor het derde stufidiner. Eten voor maximaal 25 euro bij een nieuw restaurant in Rotterdam. Deze maand: Z en M.

25 Feb 2016 Anniek Moll

blogger Aniek Moll studeert design aan de Technische Universiteit van Delft en sinds begin 2016 ook Filosofie in Leiden. Ze gaat elke maand op een voor haar nieuwe plek eten in Rotterdam. Budget: max 25 euro

Restaurant toevoegen aan favorieten

Z&M

Veerhaven 13, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Centrum Keuken: Frans Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant
  • 25 Feb 2016

Het stufidiner: Anniek en Sophie aten bij Z en M

Het is weer tijd voor het tweede stufidiner, want zodra de studiefinanciering is gestort gaan mijn vriendinnetje Sophie en ik uit eten. De regels zijn simpel: voor 25 euro per persoon eten in Rotterdam én het restaurant moet voor ons beiden een nieuwe plek zijn. Deze maand: Z&M. 

Z&M stond al een tijd op ons verlanglijstje, dus hier vond het derde stufidiner plaats. Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen, dat wij ook met een geheime agenda naar Z&M gingen; de broer van Sophie werkt in de keuken en wij wilden graag een keer zijn creaties proeven.



Als we aan komen, zien we de barbecue buiten al klaar staan met allerlei heerlijkheden erop. Onze jassen worden binnen aangenomen en wij krijgen een plekje op de eerste etage. Bij de vraag wat wij willen drinken begeven wij ons al op glad ijs. Gaan we voor wijn? Het hart zegt ja, echter geeft een snelle blik door de ruimte ons de indruk dat onze portemonnee nee zal zeggen. Ons culinaire instinct wint en volmondig zeggen we ja tegen de huiswijn. Die past best binnen het budget. 

Een eerste kijkje op de menukaart is genoeg om extra blij te zijn met onze keuze voor Z&M: er staan alleen maar lekkere dingen op de kaart. Elke maand verandert het menu en je kan altijd een 4/5/6-gangenmenu bestellen of zelf je gerechten kiezen, wij gaan voor deze laatste optie. 

Ondertussen krijgen we een mandje brood vergezeld door goede olijfolie. Deze is leeg voordat we er erg in hebben en een tweede mandje staat spoedig op tafel. We kijken elkaar nog veelbetekenend aan... Nee, dit mandje gaan we niet óók opeten. Dat doen we uiteraard vervolgens wel!

Het budget een beetje oprekken

We slaan met oog op het stufibudget de voorgerechten over (met pijn in ons hart, want er staan onder anderen coquilles, schorseneren en een pastei van konijn op het menu). Gelukkig zijn de hoofdgerechten ook allemaal even lekker en wat gaan we kiezen: hertenbiefstuk, choucroute van vis of toch de lasagne? Na kort beraad kiezen we voor de hertenbiefstuk met pompoen en kweepeer-sinaasappelsaus. Het vriendinnetje dat deze keer met ons meeging, gaat voor de vega-optie: huisgemaakte choucroute met vis. We zijn benieuwd hoe die combinatie gaat uitpakken. 

Er wordt ons geadviseerd om bij het hert een andere wijn te drinken. Wij weten dat de vrolijke serveerster daarin echt gelijk heeft en we zwichten voor een tweede glas wijn. Dan maar even het budget oprekken…

Al snel komen onze gerechten. De borden zijn mooi opgemaakt en we willen meteen aanvallen. Het hert is lekker mals en goed op smaak, de saus maakt het af. Ook de gebakken boerenkool is er erg lekker bij. De Merlot uit 2008 complementeert het geheel en het is maar goed dat wij naar het advies van de serveerster hebben geluisterd. De zelfgemaakte zuurkool met vis blijkt een top combinatie. Tevreden kijken we elkaar aan, we zijn blij met onze keuze voor Z&M op deze vrijdagavond en nemen snel nog een slokje van onze wijn. 

Dan blijkt dat ook de eigenaresse te horen heeft gekregen dat ‘familie van’ aanwezig is en komt even langs voor een praatje. Later zien we dat dit niet ongewoon is, want in het komende uur gaat ze bij meerdere tafeltjes zitten voor een praatje. Ze blijft graag op de hoogte van wie er naar haar restaurant komen en zorgt dat iedereen een leuke avond heeft.

Het dessert


Als de borden worden weggehaald, wordt ons verteld dat we met dank aan de familieconnectie het dessert van het huis krijgen. We kunnen ons geluk niet op en gaan voor driemaal de donkere en witte chocolademousse met rode vruchten. Het bord is een plaatje en het hart van elke chocoholic zou sneller slaan bij het aanschouwen van dit dessert. Tussen grote chocoladeplakkaten is een laag witte en een laag donkere chocolademousse verstopt. De chocolade is bedekt met kruiden, lavendel en zout. Verassend en lekker. De rode saus is precies zuur genoeg en past perfect bij het zoete van de chocolade. De donkere chocolademousse smaakt bitter zoals echte chocolademousse hoort te zijn, maar heeft wel nog een romige smaak. De winnaar is wat ons betreft de witte chocolademousse: romig en luchtig, overheerlijk. Het liefst nemen we nog een bakje mee naar huis.

Als we niet al laaiend enthousiast waren over het heerlijke eten bij Z&M dan zijn we dat wel door de gastvrijheid. Overigens kan iedereen zonder familieconnectie voor een stufibudget bij Z&M eten, want een hoofdgerecht bij Z&M kost rond de 21 euro, al wordt het dan toch misschien wat krap. We raden je aan om bij Z&M met een wat ruimer budget aan te schuiven, een gang missen is een zonde en Z&M is het geld absoluut waard. Snel gaan dus!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Het stufidiner: Anniek & Sophie aten bij Paul's Posse

Het eerste stufidiner van dit jaar! Studenten Anniek & Sophie aten bij Posse voor €25,-. Coquilles, eend en lam in de meest culinaire loods van Rotterdam.

By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.

Reistip: ‘In Bilbao eet je zelfs bij een simpel café bizar goed’

Onze reistip voor de nazomer is Bilbao, lees alles over pintxos, sterrententen en mooie musea en ga erheen met Buitenlandsche Zaken.