Diep achterin in de Hofbogen ruikt het naar de straten van New Delhi. Chef DJ (Derk Jan) Wooldrik kookt hier z’n gekruide droom bij elkaar in zijn nieuwe zaak Tandoor 104. Goed om te weten vooraf: Tandoor 104 is welbevonden door de ‘Currydienst van Waren’.

Currydienst van Waren

Een groepje gesluierde vrouwen staat tegen sluitingstijd op de stoep van Tandoor 104 in de Insulindestraat. Vermoedelijk Pakistaanse moeders die wel raad weten met een goede curry. Ze komen proeven van de daggerechten van DJ. ‘De Currydienst van Waren’, grapt de chef. Aan de blikken van de dames te zien heeft hij zijn vaardigheden op orde. Het is een tafereel dat DJ graag ziet; nieuwsgierige buurtbewoners die binnenvallen en met elkaar en andere gasten in gesprek gaan. Ongedwongen.
Social dining

Als gast bij Tandoor 104 ontkom je er haast niet aan om je sociale competenties fijn te slijpen. Je eet hier met z’n allen aan picknicktafels voor de deur, of binnen aan de enige tafel die de zaak rijk is.
Een onderhoudend praatje met je buren is snel gemaakt. Je kunt je mond natuurlijk ook alleen openen om de uitstekende gerechten van DJ naar binnen te steken. Op de tafel verschijnt een trits aan Indiase traktaties, de meeste overigens veganistisch. Van gefermenteerde rijstpannenkoeken en vlijmscherpe chutneys tot romige kokosdesserts en kip uit de tandooroven.
Tandooroven

De kip badderde een dag in de yoghurt met oosterse specerijen voordat ze de oven in verdween. Alleen die kip is al een goede reden om te reserveren bij Tandoor 104. Rotterdam kent amper plekken met tandoorovens. De temperatuur kan worden opgestookt tot ver boven de 300 graden Celsius. De hitte geeft het vlees een geblakerd bbq-randje en houdt het vanbinnen lekker sappig. Zie de tandoor als de houtoven van de Indiase keuken. DJ tikte het pronkstuk uit zijn keuken op de kop via een Pakistaanse pastor uit de buurt. De chef kan zijn grijns niet onderdrukken wanneer hij erover spreekt.
Specerijenbrommer

DJ is duidelijk op zijn plek in het minirestaurant. Hij leeft hier naar eigen zeggen z’n droom en krijgt daarbij hulp van zijn eega die de bediening met verve volbrengt. De chef is een van de eigengereidste koks uit de stad die de dingen graag op zijn manier doet. De logistiek van de specerijen, bijvoorbeeld. Vanuit Rotterdam ploft hij er op z’n beduimelde brommer voor naar Den Haag. Het zijn van die verhalen die het eten bij Tandoor 104 charmant maken.

We vinden het daardoor haast bezwaarlijk om dit heerlijk maffe ‘zaakie’ aan de grote klok te hangen. Maar ja, we willen je natuurlijk geen goed eten onthouden. Dus haastje-repje naar de Insulindestraat. Kijk niet op de kaart en laat DJ zijn ding doen. De zegen van de ‘Currydienst van Waren’ heeft hij al. En nu zeker ook die van ons.