DJ Wooldrik en Kristian de Leeuw brengen de Tandoor naar het Tiendplein

Op de 1e Middellandstraat kun je bij het restaurant van chef Derk Jan Wooldrik en Kristian de Leeuw, Tandoor 16, terecht voor de Indiase keuken. In de toegankelijke zaak staat de tandoor, de ronde houtoven waar de gerechten uitkomen, centraal.

14 Mrt 2019 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Restaurant toevoegen aan favorieten

Tandoor 16

1e Middellandstraat 16B, Rotterdam Maaltijd: BorrelenDinerLate night Stadsdeel: West Keuken: Indiaas Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

DJ Wooldrik en Kristian de Leeuw brengen de Tandoor naar het Tiendplein

Sinds begin maart is Tandoor16 open. Hier wordt Indiaas gekookt door chef Derk Jan (DJ) Wooldrik en zijn brigade. Het is een toegankelijke zaak, midden in het Oude Westen, in een geheel opgeknapt hoekpand. Wij gingen eten en praten met DJ.

Derk Jan Wooldrik 


Derk Jan is een van de meest befaamde chefs van Rotterdam. Hij was smaakmaker op de Buik in 2016 en zette onder meer de keukens van BIRD en Kino op. Voor die tijd kookte hij letterlijk over de hele wereld: hij was kok op de grote vaart. Na Kino volgde Derk Jan, wel ouder, maar niet per se wijzer, zijn droom en opende zijn eigen kookstudio voor het publiek. De studio zat in een boog onder de Hofbogen, midden in Noord. De boog kreeg de naam Tandoor 104, naar het nummer van de boog en naar de wens van DJ om Indiaas te gaan koken. Vooral de Tandoor (een ronde houtoven) die hij van een Pakistaanse dominee had overgenomen, kreeg de hoofdrol. Het eten was er geweldig, de sfeer in het kleine pandje was goed, de Rotterdammers wisten hem gauw te vinden. De Rotterdamse overheid vond hem ook alras en stelde vast dat de vergunning niet klopte. Tandoor 104 ging dicht en Derk Jan pakte gedesillusioneerd zijn biezen naar Zeeland. Hier kookte hij ruim anderhalf jaar voor een groot badhotel, onzichtbaar voor zijn Rotterdamse publiek. 

Kristian de Leeuw  


Van links naar rechts: bedrijfsleider Charles (de andere bedrijfsleider Frederique staat niet op de foto), Derk Jan en Kristian met zijn zoon. Foto: Kim de Hoop in opdracht van Woonstad Rotterdam

Ondertussen kreeg Kristian de Leeuw de kans om een schitterend, maar oud pand aan het Tiendplein te exploiteren. De woningcorporatie zag wat in het plan van Kristian, die we in Rotterdam vooral kennen van de club Bar. Bar zat eerder op de West-Kruiskade, dus Kristian is geen vreemde van het Oude Westen. Vorig jaar organiseerde hij nog een vegan festival in Wijkpark Oude Westen. Het plan van de Leeuw was simpel: een renaissance van Tandoor 104. Hij overtuigde DJ om terug te komen naar Rotterdam en om - samen met zijn vriendin Marieke - de tandoor op te zetten aan de 1e Middellandstraat 16b.  

Nummer 16 


Foto: Kim de Hoop in opdracht van Woonstad Rotterdam

Onderdeel van de afspraak met de woningcorporatie was dat het pand een flinke make-over zou krijgen en dat is gebeurd. De dames van Rotative Research (Alexandra Sonnemans en Caterina Viguera) namen het pand onder handen. Het werd vooral teruggebracht in de oude staat en afgemaakt met aardse kleuren. De meniekleur zie je in de meerdere tinten terug en deze mengt feilloos met het zandkleurige geel. Vooral de vide met de lange, golvende reling en de enorme vensters geven het pand smoel. De zon is er lang en bij de opening begin maart was direct al iedereen op het terras te vinden. Aan de muur komen foto’s van DJ’s trips naar India. De eerste hangt er al, direct bij binnenkomst links: het is de kruidenmenger die speciaal voor DJ en zijn vriendin Marieke de Indiase kruiden mengt. 

Het eten 


Want het eten is Indiaas. Deels worden de kruiden uit India gehaald, deels uit het Verenigd Koninkrijk, waar de Indiase eetcultuur vele malen groter is dan bij ons. Chicken Tikka Masala is daar zelfs “a true British national dish”. De kaart is nog overzichtelijk en de kruiden zijn nog schappelijk in hun heetheid. De naan komt uit de eigen tandoor, er zijn veel vegetarische en veganistische opties en uiteraard is er de zachtrode tandoori chicken. De gerechten op het menu van Tandoor16 schieten kriskras over het sub-continent van Goa ceviche tot Calcutta octopus tot dal uit Ahmedabad. De kaart is nu nog beperkt en zal meegroeien met het café zelf. De keukenbrigade is net zo internationaal als de buurt met mensen uit - natuurlijk - India, maar ook Thailand, Suriname, Mauritius en Nederland.

Het drinken 


Uiteraard kan de inwendige mens ook met een slok in plaats van met een hap verzorgd worden. Bier verkopen is iets wat Kristiaan graag doet. De cocktails hebben een duidelijke Indiase inbreng, waarbij de signature cocktail TD16 met betelblad (familie van de peper) het meest aansprekend is. Ook is er een prima wijnkaart en is er zelfs een eigen Tandoor16 bier: een UIA (Unusual Indian Ale), in samenwerking met De Bebaarde Brouwer. 

Indiase keuken 


Typisch Indiase gerechten zijn nog bij lange na niet zo bekend als gerechten uit bijvoorbeeld Japan of China. De keuken van Tandoor16 gaat daarbij helpen, maar werkt ook verwarrend. Het Indiaas café heeft als bijnaam “The Unusual Indian” en dat betekent dat er vaak een eigen draai aan het gerecht zit. Iets wat logisch is, want we zitten hier niet in India. De linzen uit dal komen uit de buurt, van een Marokkaanse groenteman verderop, vier verschillende linzen met kruiden die weer volgens recept uit India komen.  


Met de opkomst van India als wereldmacht en met meer dan een miljard inwoners van India, alleen al in India zelf, groeit het belang van de Indiase keuken wereldwijd. Deze ongewone Indiase zaak met de typische Rotterdamse brigade gaat veel mensen kennis laten maken met de uitgebreide, volle, warme en complexe smaken van India. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Koffie en wijn ontmoeten elkaar bij het vernieuwde Côte du Cool

Wijnbar Côte du Cool gaat voortaan ook open voor lunch en koffie. Verwacht luxe broodjes en salades, met de ontspannen sfeer van Côte die je gewend bent.

Sama Sama: Indische en Molukse gerechten zonder opsmuk

Perry de Man heeft samen met elf chefs het kookboek Sama Sama uitgebracht. Het boek bevat recepten, maar ook de verhalen die daarachter zitten.

Van brouwerij tot bruisende hotspot: het Heineken Gebouw in Rotterdam-Noord

Tegenwoordig heeft het Heineken Gebouw in Rotterdam een nieuwe invulling gekregen. De Buik deelt wat er in én rondom het Heineken Gebouw te ontdekken is.