Hotspot Hutspot, dat is nou echt een plek – of eigenlijk drie plekken in Rotterdam – waar je geweest moet zijn. Dan ga je zeker terug met nieuwe aanhang en die zegt het dan ook weer voort. Op deze hotspots koken en bedienen jongeren die werken aan het oplossen van hun problemen – sociaal isolement, drugsverleden, hangverveling – samen met vrijwilligers. Aan het begin van de week komen meewerkende lokale leveranciers met hun verse waar die ze ter beschikking stellen. Op basis daarvan wordt een driegangenmenu samengesteld voor de week. En je geniet van zo’n menu voor, houd je vast, 8 euro.
Doet goed, smaakt goed, voelt goed

Ik ging eten bij Hotspot Krootwijk en viel met mijn neus in het sakéschuim, want chef Marco Somer van restaurant De Harmonie werkte mee aan een benefietdiner. Als ik jou was, zou ik snel reserveren, want dit menu is deze week op alle locaties. Vooraf een lekker groente-ensemble van geroosterde puntpaprika, avocado in zwarte sesamzaadjes, gerookte mozzarella, gepofte wilde rijst en sakéschuim. Daarna scholrolletje met haringkuit en komkommer en dan een luchtig knolseldersoepje met oesterzwammen (van Rotterzwam), gevolgd door boterzacht gestoofde kalfssukade met chipjes van zoete aardappel. Toe een warm amandeltaartje met bramenijs. Denk je hier je karma op te laden met een goed doel, zit je gewoon schandalig te genieten!
‘Ik kan er zelf niet zo voor koken!’

Ik ga maar eens met de mensen praten, want wat we nu eten lijkt gewoon te mooi om waar te zijn. Een dame die hier met een vriendin zit, blijkt een regelmatige gast. ‘Ik ga best vaak, ook op de andere locaties, het menu is altijd erg lekker en voor 8 euro daar kan ik zelf niet zo voor koken.’ Ze vertelt dat ze elke week op facebook kijkt wat er op de borden komt en dan de ene keer meer noodzaak voelt om te gaan dan de andere. ‘Je kunt ook rustig alleen gaan, het is laagdrempelig en je voelt je plezierig.’ Ondertussen brengt de jonge bediening te drinken, brood, wenst ons smakelijk eten. Aan de passe kijkt een hele rij chef Marco aandachtig op de vingers hoe hij de borden opmaakt.
Leren werken in een team

Afif komt vragen of het gesmaakt heeft. Ik trek een heel vies gezicht en zijn ogen worden groot van schrik. Grapje. Hij vertelt dat Hotspot Hutspot hem sociale contacten en gezelligheid oplevert. Toen hij twee jaar geleden uit Maleisië kwam kende hij niemand. Nu is hij bezig met een grafische opleiding en is inmiddels dol op Rotterdam. Ik neem nog een hapje bramensorbet. Ik ben inmiddels erg dol op dit initiatief. Ik kan me niet voorstellen dat het eten altijd deze verfijnde hoogten bereikt, maar als ik de terugkomende gasten mag geloven is het altijd lekker, goed bereid en vers.
Reserveren – wel even doen, want dan weten ze voor hoeveel gasten ze moeten koken – en wat het weekmenu is, kun je zien op de facebookpagina van Hotspot Hutspot. Er zijn drie locaties: in Crooswijk, Heijplaat en Lombardijen. Menu: 8 euro, open vanaf 17.30 uur.