Een van de vaste waarden op het Deliplein in het hart van Katendrecht is koffiezaak Kopi Soesoe. Al jaar en dag staan zij bekend om hun New York style cheesecake, die zelfs een eigen festival en Instagram-account kreeg.
Toch staat er nog veel meer lekkers op het menu: van goede kwaliteit koffie en zelfgemaakte taarten tot verrassende lunchgerechten. En sinds kort is alles vegetarisch en duurzaam. Wij gingen daarom langs om hiervan te proeven.
Om thuis te komen

Jaren geleden hebben Niels en Cordelie een huiskamer voor vele Katendrechters gecreëerd door Kopi Soesoe te openen. Met binnen knusse zitjes voor de wintermaanden en buiten een groot terras voor de zomer, kun je hier altijd terecht.
Deze gemoedelijkheid is goed te voelen als we neerstrijken op een van de picknicktafels die buiten staan. Veel vaste gasten komen even langs om een koffie te halen en een praatje te maken. Dat is niet gek, want de koffie is uitzonderlijk goed.
Kopi Koffie

Een van de belangrijkste ingrediënten, naast de huiselijke sfeer, is namelijk die koffie. Niels en Cordelie maken gebruik van kwaliteitsbonen, die het liefst zo dicht mogelijk bij huis gebrand worden. Zoals de bonen van lokale branderijen als Manhattan en Schot, maar ook Friedhats uit Amsterdam behoort tot een van de opties.
Op deze zonnige dag bestellen wij een verfrissende klassieke ijskoffie. Naast een dubbele shot espresso, volle melk en heel veel ijsblokjes, zit hier ook dezelfde typerende gecondenseerde melk in die we kennen van hun signature drankje: de kopi soesoe. Dit maakt de ijskoffie net wat zoeter, waardoor het heerlijk wegdrinkt.
Jij beslist: limonade met of zonder prik

Als je geen koffiedrinker bent, staan er nog genoeg andere spannende drankjes op de kaart. Bijvoorbeeld de limonades van Roze Bunker, met smaken als gekke bessen, magnolia of vlierbloesem.
Door de speciale watertap die Kopi Soesoe heeft, kun je zelfs kiezen of je jouw drankje mét of juist zonder koolzuur wilt hebben. Dit scheelt het vervoeren van liters water en maakt dit drankje gelijk een stuk duurzamer.
Volledig vega

Het wordt niet van de daken geschreeuwd dat de menukaart sinds kort volledig uit vegetarische gerechten bestaat. Sterker nog: als je het niet weet, zal het je misschien niet eens opvallen.
Dat is nu juist de bedoeling, vertelt Cordelie ons: “Je kunt nog steeds lekkere lunchgerechten verwachten met bijzondere combinaties, zoals mensen van ons gewend zijn. Maar dan vega en soms vegan.”
Verwacht nog steeds lekkere lunchgerechten, zoals je van ons bent gewend, maar dan vega en soms vegan. Cordelie
Kimchi is favoriet

Chocolate Mud Cake
Aan de goede kwaliteit verandert er dus helemaal niks. De tosti’s worden bijvoorbeeld als vanouds gemaakt met het brood van Jordy’s Bakery die een paar deuren verderop zit.
Een van de favorieten is de kimchi tosti, die een zoetpittige smaak heeft aangevuld met de zoute smaak van oude kaas. Dit alles wordt afgewisseld door de frisse spinazie die gemengd is met room, wat het geheel extra smeuïg maakt.
Braam op de taart

Niet alleen is het menu vegetarisch, maar ook meer seizoensgebonden. Hierdoor wisselen bijvoorbeeld de soorten taarten niet alleen ieder seizoen, maar zelfs iedere dag af. Wij proeven de zomerse bramentaart, die met bramen uit eigen tuin is gemaakt.
Het is een heerlijk luchtig baksel, door de lichtzure smaak van de yoghurt afgewisseld met de zoete smaak van de rijpe bramen. De mousse is luchtig in contrast met de krokante koekjes bodem, waardoor het geheel veel te makkelijk weg eet.
Staat deze taart nu een keer niet in de vitrine, wees niet getreurd. Er zijn nog veel meer andere opties, zoals de chocolade mud pie of carrot cake. Elk seizoen kun je hier dus weer nieuwe gerechten ontdekken.