In Kralingen vind je de bekende ‘Sneckbar’ waar je terecht kunt voor je snack, frietje en een gin-tonic. Eigenaar Joel Valentijn heeft sinds kort het concept wat aangepast en biedt naast een frietje voor afhaal ook een brasseriewaardige hap aan op de Oudedijk. De zaak is omgedoopt tot ‘De Kralingsche Bal’ en de specialiteiten zijn, jawel, verschillende soorten ballen.
Woordspelling en ballen

De Kralingsche Bal klinkt bekakt, maar is dat alles behalve. Met een knipoog naar Kralingen willen chef Emiel Pleijsier en eigenaar Joel Valentijn iedereen welkom heten is hun no-nonses zaak midden op de Oudedijk. Het interieur van de Sneckbar heeft een kleine facelift gekregen tot een warme omgeving met comfortabele bistro stoelen en een rauw randje zoals we Sneckbar kennen. De woordspeling komt terug op de menukaart waarop gerechten als ‘ballen op niveau’ en ‘eenzame bal’ onderdeel zijn van de menukaart.
Hoewel de heren veel met een flinke dosis humor en zelfspot benaderen, wordt het eten aller serieust opgepakt. Chef Emiel Pleijsier is geen onbekende in de horeca. Voorheen was hij werkzaam in de keukens van onder meer De Harmonie, ‘t Boerengat en Westerpaviljoen in Rotterdam en Werelds aan de Kade in Oud-Beijerland. Een man met ervaring, en dat proef je. Natuurlijk kun je bij De Kralingsche Bal terecht voor de klassieke gehaktbal, met jus en een heerlijk frietje of brood, maar chef Emiel heeft het daar niet bij gelaten. Op de menukaart pronken eigen gedraaide zalmballen die ook in bitterbal vorm te krijgen zijn. De klassieker uit de Italiaanse keuken - vegetarische risottoballen – zijn ook een vast onderdeel van de kaart.
Ballen 2.0

Omdat we niet zo goed weten wat we moeten kiezen, en stiekem eigenlijk alles willen proeven, gaan we voor ‘ballen op niveau’: een plateau met daarop een proeverij van alle ballen. We nemen plaats op het zonnige terras en worden verrast door een rijk plateau. Alle ballen worden geserveerd met een heerlijke, eigen gemaakte saus en bijgerecht. Emiel experimenteert graag met verschillende soorten mayonaise en zo krijgen we naast felgekleurde roze bietenmayonaise ook een spicy chili mayonaise welke perfect matcht met de smeuïge risottoballen. Wie wel eens in Italië is geweest heeft ongetwijfeld wel eens zo’n risottobal als snack op, en de smeuïgheid van deze bal doet daar zeker niet aan onder. De klassieke Kralingsche Bal is de enige die geserveerd wordt met friet. De vers gemaakte zalmbal gaat gepaard met aardappelsalade, de risottobal met een warme brioche en daarnaast kan je kiezen voor een gehaktbal met gekarameliseerde witlof of spinazie en truffeljus. De ballen worden in eigen keuken gedraaid en gekruid. Deze combinaties zijn volgens ons dus eigenlijk ‘ballen 2.0’. We sluiten af met een ‘klein’ dessert. Er wordt een zeer royale verse sabajon geklopt welke een van de luchtigste is die we ooit geproefd hebben.
Meer dan ballen

Hoewel Sneckbar doet denken aan alleen frituur, zijn we zeer positief verrast bij De Kralingsche Bal. Een goede daghap in een no nonses omgeving. Geen ‘ballen’ fan? Geen zorgen! De goddelijke ‘loaded fries’ met toppings als huisgemaakte truffel mayo en gesmolten cheddar zijn ook bij De Kralingsche Bal te krijgen. Perfect als bijgerecht bij de heerlijke kipburger. Of ga je voor de klassieke frikandel? De Kralingsche Bal is dagelijks geopend en je kan er terecht voor lunch en diner.