Waar in Rotterdam de sushizaken als paddenstoelen uit de grond schieten, blijft dat net buiten de stadsgrenzen in Alblasserdam een beetje achter. Bij Le Barrage kregen ze dan ook steeds vaker de vraag naar kwalitatief goede sushi en dus startten zij een zoektocht naar een sushispecialist. Deze vonden zij in Jason Lau van Kyatcha en sinds een aantal weken is de samenwerking officieel.
Het team
Voordat chef-kok Marcel Hayes en souschef Maikel Terlouw het keukenteam van Le Barrage vormden, hebben zij in diverse – niet de minste – (sterren)zaken gestaan. Hayes heeft jarenlang onder de vleugels van den Blijker gewerkt bij zowel Rosso als Las Palmas en kookte een Michelinster bij de Burgemeester* (in Linschoten). Terlouw heeft het vak geleerd bij de Rotterdamse sterrenzaken de Zwethheul* en restaurant Parkheuvel*. Genoeg ervaring dus voor een heleboel mooie gerechten, maar de expertise voor echt goede sushi ontbrak. Onder het motto van “als we iets doen, doen we het goed” zijn ze bij Le Barrage op zoek gegaan naar een specialist op het gebied van sushi.
Jason Lau van Kyatcha

Deze zoektocht bracht ze bij chef-kok en eigenaar Jason Lau van Kyatcha. Na het succes van de stand in de Foodhallen, opende Jason afgelopen jaar een tweede vestiging van Kyatcha aan het Groenendaal vlakbij Blaak. De ervaring die wij hebben met Jason zijn sushi deed ons geen twee keer twijfelen toen werd gevraagd of we langskwamen bij Le Barrage om de sushi te proeven. En dus stapten wij in de auto (twintig minuutjes vanaf Rotterdam centrum) richting Alblasserwaard.
Le Barrage

Le Barrage zit gevestigd in een stijlvol pand aan de Alblas. Met de gunstige ligging van het terras en de bootjes die hier aan- en afmeren kunnen wij ons voorstellen dat het hier in de zomer echt goed toeven is (het restaurant heeft zelfs een culinaire vaarservice), maar dat we in dit jaargetijde binnen moeten plaatsnemen is zeker ook geen straf. Het geheel is mooi aangekleed met een moderne kroonluchter en de voormalige kluis (de Rabobank zat eerst in dit pand) omgetoverd tot wijnkelder als absolute eye catchers. Het restaurant bestaat uit meerdere verdiepingen, waarbij voornamelijk de benedenruimte wordt gebruikt om te lunchen en dineren. De begane grond wordt gebruikt bij echt topdrukte en boven is er nog een cigar lounge en een flinke private dining room. Dat het restaurant geliefd is in deze omgeving, wordt bewezen door de drukte.
Sushi bij Le Barrage

Naast het normale menu, is er nu dus een sushi menu met vijf verschillende rollen en een specialiteit van de maand. Ook is er een sushimix, waardoor je er meerdere kunt proeven en geloof ons: dat wil je! Verwacht hier geen lullige stukjes, maar mooi opgemaakte sushi die stuk voor stuk er niet alleen goed uitzien maar ook echt goed smaken. Een favoriet vinden we dan ook lastig om te benoemen, maar als we echt moeten kiezen sla dan zeker de ‘garnalen tempura’ met avocadosalsa, krabstick, komkommer, sesam, rode peper, gefrituurde ui en kimchi mayonaise en de ‘rundertruffel’ met avocado, tempura asperges, rucola, Japanse mayonaise, gefrituurde uien en truffeltapenade niet over. Maar eigenlijk moet je ook de pittige maguro, zalm oshi en veggie avocado niet overslaan, ze zijn namelijk allemaal echt goed op smaak. De rainbowrol is een van de specialiteiten van de maand en is gevuld met komkommer en echte wasabi (nee, niet uit zo’n tube) en afgetopt met zwaardvis, zalm, tonijn of hamachi.
Ook het benoemen waard is de sashimi, en dan vooral de hamachi. De vis is boterzacht, smelt mooi op je tong en is er een die je niet dagelijks voorbij ziet komen. Bij de gerechten wordt een gin-tonic aangeraden en vooral degene met tonic en grapefruit valt in de smaak.