Met hun voorliefde voor koken en wijn heeft het duo Chris en Martijn afgelopen jaren verschillende zaken in Rotterdam geopend die deze voorliefdes omarmden. Van een pop-up store op de Aert van Nesstraat tot hun wijnhandel aan de Oppert, LenselinQ heeft altijd zijn plekje in Rotterdam gehad. Het meest recente concept is niets minder dan een wijnhandel mét wijnlokaal aan het Haagseveer. Begin mei is de wijnzaak geopend en sinds juli is het zelfs een heus wijnlokaal.
Het concept

Het initiatief om ook spijzen te gaan serveren in de zaak, kwam eigenlijk vanuit zowel de gasten als de eigenaren zelf. Koken is altijd de rode draad in het leven van Chris geweest en het heeft dan ook zowel tijdens haar opleiding aan de kunstacademie als ten tijde van haar eigen cateringbedrijf een belangrijke rol gespeeld. De specialiteit van Martijn is wijn, wijn en nog eens wijn. Met een achtergrond als sommelier en een passie voor het proces van het importeren en proeven van wijn, zijn Chris en Martijn een gouden duo in de zaak.

Het concept is als volgt: Met een dagelijks wisselende kaart spelen de eigenaren met hapjes en wijnen op elkaar in. Dat wil zeggen, Chris bedenkt hapjes om de wijnen heen die Martijn in de zaak heeft liggen en Martijn bedenkt welke wijnen passen bij de producten die op dat moment in het seizoen zijn. Producten komen van lokale producenten en Chris is dan ook elk weekend op de Oogstmarkt te vinden voor bijvoorbeeld brood van Das Brot en vleeswaren van Wild Vleesch.
Wijnen met een verhaal
We beginnen met een viognier van de Domaine Arsac uit de Ardèche in Frankrijk. Niet de hele bloemige en houtgerijpte viognier zoals we ‘m kennen, maar gerijpt op staal en daardoor superfris. Martijn vertelt hierbij een van de eerste persoonlijke verhalen, waarna nog velen volgen. Domaine Arsac is een familiebedrijf wat al enkele generaties in handen is van dezelfde familie en nu wordt gerund door zonen Sebastian en Dimitri. De wijngaarden liggen in de heuvels van de Ardèche en hebben hierdoor te maken met een spannend klimaat: overdag warm en ’s nachts erg koud, wat een mooi effect heeft op de wijn.

De tweede wijn is een riesling van Jakob Jung. Een moderne wijnboer waarbij het familiebedrijf van generatie op generatie over gaat, elke kleinzoon krijgt dan ook de naam van opa Jakob Jung. Het resultaat mag er zijn, een heerlijke wijn die fris en hoog in z’n zuren is.
Persoonlijke touch
De persoonlijke touch is iets wat we gedurende de hele middag terugzien. Martijn en Chris hechten veel waarde aan een goede band met de wijnboeren. Ze gaan regelmatig langs bij de verschillende wijnhuizen en hebben nauw contact met de wijnboeren over de oogst en hun toekomstplannen. Ze hebben er dan ook voor gekozen om alleen wijnen uit Europa te verkopen en serveren, zo blijft persoonlijk contact gewaarborgd. Het gevoel wat je bij wijnlokaal LenselinQ krijgt is alsof je op bezoek bent bij de wijnboer. Dit is ook iets wat Chris en Martijn willen uitdragen, of je nu een wijnkenner bent of niet.
De derde wijn is een vermentino uit Toscane. Met de ondergrond waarbij de druiven groeien aan de rand van de vulkaan Sassoforte, produceert wijnhuis Valdonica verschillende wijnen. Het resultaat van deze magische ondergrond? Een bloemige en mineralige Vermentino met een flinke dosis karakter.
Martijn noemt dit gebied ook wel ‘’de maagdelijke wijngaard’’, een jonge en organische wijngaard zonder pesticiden of chemische meststoffen. Ook hier hangt een persoonlijk verhaal aan vast: voordat dit wijnhuis opgezet is, heeft er jarenlang bodemonderzoek plaatsgevonden wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat er op verschillende plaatsen wijngaarden zijn aangelegd die perfect zijn voor wijnen zoals de vermentino en sangiovese.
Wijn-spijs

Bij deze wijnen worden diverse hapjes geserveerd die goed passen bij de frisse witte wijnen die we gedronken hebben. We krijgen onder andere een zelfgemaakte hummus met dukkah en snoepgroenten en een bruschetta met coppa di Parma en augurkjes. Ook krijgen we een bruschetta met Oudwijker kaas, een Nederlandse kaas die op Italiaanse wijze gemaakt is, geserveerd met pompoenjam, pitjes en gember. De hapjes zijn super smaakvol en elk gerechtje heeft een verrassend component die je op het eerste oog niet zou verwachten (zoals de gember en dukkah). Ook dit is het geval bij de bruschetta van roggebrood met pancetta, biet en groene peperjam. De groene peperjam geeft pit aan de biet en past goed bij het zoute van de pancetta. Op het mooie bordje voor ons ligt ook een bruschetta met oude kaas en een jam van moerbeien en zure kersen. Zelf zouden we niet snel de combinatie maken met kers, maar we kunnen niet anders stellen dat ook deze combinatie een schot in de roos is. Tot slot eten we een brioche met peperonata, ricotta en peterseliepesto. Ook bij dit gerechtje is de peterseliepesto een heerlijke toevoeging aan het geheel en past goed bij de frisse vermentino en riesling die we erbij drinken.
Schuif aan bij Martijn en Chris, laat je meeslepen in de mooie verhalen en proef intussen de heerlijke wijnen en hapjes van de dag.