Lot & Daan: je nieuwe gezonde thuishaven

Lot en Daan openen stilletjes hun lunchroom aan het Gelderseplein, waar je aan de drukke stad kunt ontsnappen en lekker en gezond kan eten, zonder je schuldig te voelen.

2 Okt 2017 Claire Tuns

blogger Claire was hoofdredacteur bij de Buik van 2018 tot 2021.

Restaurant toevoegen aan favorieten

LOT&DAAN

Oost Wijnstraat 24, Rotterdam Maaltijd: OntbijtLunchDiner Stadsdeel: Centrum Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Lot & Daan: je nieuwe gezonde thuishaven

Afgelopen maand is er stilletjes een nieuwe zaak neergestreken op het Gelderseplein: Lot & Daan. Een lunchroom waar je even aan de drukke stad kunt ontsnappen en lekker kunt eten zonder je schuldig te voelen.

Wie?

Lot & Daan is opgericht door, je raadt het al, Lot en Daan. Dat deden ze samen met conceptontwikkelingsbureau Immensus. Lot werkte al bij Immensus en heeft een echte horeca-achtergrond en een eigen foodtruck: Rolling-Roots. Daan heeft het roer 360 graden omgegooid: “Ik heb vroeger wel tien jaar bij een Domino’s Pizza gewerkt en ben daar doorgegroeid tot manager, maar een pizza beleggen kan iedereen leren. Afgelopen jaren heb ik in de zorg gewerkt. Toch heb ik er heel bewust voor gekozen om zelf iets te gaan ondernemen. Ik ben altijd bezig geweest met gezond eten en hou van lekker koken, dus food was een makkelijke keuze. Het is wel een risico om met kleine kinderen thuis je vaste salaris in te leveren”, vertelt Daan. Dat hij deze stap heeft genomen, daar heeft hij nog geen seconde spijt van gehad. Trots kijkt hij om zich heen in de zaak die het duo heeft neergezet. 

Wat?


Lot & Daan is een gezonde lunchroom, maar je kunt hier ook de hele dag terecht voor ontbijt of een ‘early easy-dinner’. Lot en Daan hebben zelf het concept bedacht en de kaart moet dan ook weerspiegelen wie zij zijn. Het eten is net iets anders dan je gewend bent. “Het is belangrijk dat iedereen moet kunnen komen eten. Daarom hebben wij van alles op de kaart. Je kunt vegetarische en veganistische gerechten bestellen, maar ook onze eigen Lot & Daan versie van een broodje rosbief. Wij laten je vrij in hoe gezond je het wil maken. Onze bitterballen zijn falafelballen, maar je kunt ook gewoon een lekkere gin-tonic of een Kaapse Brouwers biertje bestellen tijdens een vroege vrijdagavondborrel”, zegt Daan enthousiast. 

Waar?


De gezonde zaak bevindt zich op het Gelderseplein, op het rijtje bij Noah en Restaurant Mooii. Het pand stond hiervoor een flinke tijd leeg. Als je binnenkomt loop je direct tegen een grote muurschildering op van een vrouw met klimop als haar. Daan: “Wij zijn hier denk ik de eerste mee. Het is geïnspireerd op street art. Die kunstenaars zien een boom of struik en creëren dat tot kunst. Wij hebben het andersom gedaan.” Het is een groot, licht pand met pasteltinten en de rustige muziek op de achtergrond maakt het een ideale plek om bijvoorbeeld te flexwerken. Er is genoeg keus in zitplekken: op een van de banken, op de schommels, aan een klein tafeltje of aan de grote leestafel, die vol ligt met foodmagazines. Daan: “De inrichting is vooral door Lot gedaan. De meeste spullen hebben wij gewoon van het internet en Marktplaats gehaald.” Dat zou je niet zeggen, want de zaak oogt echt als een geheel. Dat je hier midden in de stad zit vergeet je even in de rust en met al het groen om je heen. Zo staan er overal vrolijke cactussen en staat bij de ingang van de zaak een boom die aangeeft waar de wc’s zijn: ‘pee behind the tree’. 

Wat eten we?


De kaart bestaat uit diverse ontbijtgerechtjes, broodjes, soep, salade, warme maaltijden, slowjuices en smoothies. Alle gerechten zijn gezond en zo veel mogelijk biologisch. Daan vertelt ons dat als er grote groepen binnenkomen, zij de gasten verrassen door iets lekkers samen te stellen. Wij laten ons ook verrassen; we beginnen met een pittige linzensoep, gevolgd door falafelballetjes en een flammküchen. Een flammküchen waarbij je je achteraf niet schuldig hoeft te voelen!

Toekomst

Lot en Daan zijn momenteel nog de laatste puntjes op de i aan het zetten. Toch is er nu al de ambitie om ooit een tweede zaak te openen. En er is meer nieuws op het Gelderseplein. Er komt nog een nieuwe zaak van het conceptontwikkelingsbureau Immensus: een Indiaas restaurant geïnspireerd op 1001 nacht. Binnenkort lees je hier meer over.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Eduard Pantekoek 6 Okt 2017, 10:53

We zijn door crowdfunding op de hoogte gebracht van de plannen van Lot & Daan en dat sprak ons aan. Bij de officiële opening konden we niet aanwezig zijn, maar we hebben toch een lunch gebruikt bij deze nieuwe aanwinst voor Rotterdam en dat is ons goed bevallen. Ook het gesprek wat we met Daan hebben gehad, was zeer belovend. Ook al wonen we niet in Rotterdam, dit zal zeker 1 van onze nieuwe spots worden in het Rotterdamse. Veel succes Lot & Daan(ook een beetje eigen belang..... haha). Tot gauw.

Lees ook deze verhalen
Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.