Maher’s buffet voert je langs de smaken van het Midden-Oosten

In de Doelen Studio is chef Maher al Sabbagh neergestreken om iedere vrijdag de meest kleurrijke en smaakvolle gerechten uit te stallen.

10 Okt 2022 Tahira Kik

blogger Tahira werkt in de mediawereld. Door haar passie voor verhalen en liefde voor eten, ontdekt ze graag nieuwe eettentjes waarover ze met net zoveel plezier schrijft.

  • 10 Okt 2022

Maher’s buffet voert je langs de smaken van het Midden-Oosten

In de Doelen Studio is chef Maher al Sabbagh weer neergestreken om iedere vrijdag zijn meest kleurrijke en smaakvolle gerechten uit te stallen. In het kleine zusje van de Doelen tegenover Schouwburgplein, neemt hij ons mee op reis door gerechten te laten proeven met Syrische, Palestijnse en Siciliaanse invloeden. Denk aan baba ganoush, hummus en tabouleh. Met telkens een andere variatie aan gerechten, kun je je iedere week weer laten verrassen. 

Befaamd buffet 


De Doelen is een begrip in Rotterdam, maar ook in de Doelen Studio is elke dag wat te beleven. Links van de hoofdingang van de Doelen, met zicht op Schouwburgplein, worden er verschillende activiteiten georganiseerd van kindermiddagen op woensdag tot jamsessies op maandag. Iedere vrijdag is het de beurt aan Maher, die daar zijn kookkunsten etaleert. Zijn buffet bestaat uit 8 tot 10 gerechten, zowel vis, vlees, als vegetarisch en veganistische opties. Warm en koud wisselen elkaar af, maar ze hebben allemaal één dingen gemeen: het zijn goed uitgevoerde gerechten die draaien om enkel de hoofdingrediënten. 

Petje af voor Maher’s polpette 


Een van de hoogtepunten die we op blijven scheppen is de Polpette al Sugo. Dit zijn hele smeuïge gehaktballetjes in een tomatensaus. Wanneer we vragen welke invloeden hierin terug te zien zijn, antwoord Maher lachend: "mijn eigen invloed". De saus is namelijk niet zomaar een tomatensaus, maar met de tomaten zijn uien, gedroogde pruimen en abrikozen mee gegaard waardoor de zoete smaak van de tomaten versterkt wordt. Door er nog kaneelstokjes en sherry aan toe te voegen, krijgt het gerecht nog weer een extra dimensie. Om die reden ligt er ook brood bij: zo kun je wat extra saus opscheppen om in te dippen en met iedere hap weer een andere smaak te ontdekken. 

Oud-Hollandse afsluiter 


Om de avond goed af te sluiten, staat Maher voor iedereen het toetje klaar te maken dat juist dichter bij huis zijn oorsprong vindt: Oud-Hollandse hangop. Het komt dan wel uit Nederland, maar toch zie je het niet veel meer. Ook wij moeten vragen hoe dit precies bereid wordt. De basis is yoghurt, legt Maher uit, wat op een kaasdoek gegoten wordt zodat het vocht eruit kan lekken. Hierdoor blijft een dikke fluweelzachte yoghurt over. Daaraan wordt nog een beetje vanille en honing toegevoegd, als tegenhanger van de lichtzure smaak van de yoghurt. Dit in combinatie met de verse aardbeien, blauwe bessen, bramen en frambozen maakt het een heerlijk luchtig en fris toetje. 

De samenstelling van het buffet is iedere week anders, waarbij Maher wisselt tussen bekende favorieten en nieuwe aanvullingen. Of je nu de Polpetta al Sugo een keer wilt nemen of juist benieuwd bent naar wat de keuken van het Midden-Oosten nog meer te bieden heeft: je bent hier elke week in ieder geval op het juiste adres. Nadat Maher zijn buffet heeft opgeruimd, is het iedere vrijdag tijd voor Club Key, waarbij Rotterdamse talenten de sleutel van de Studio krijgen om een avond vol vertier te brengen. Maher is populair, dus wil je verzekerd zijn van een plekje, reserveer dan snel via de website van de Doelen Studio. 


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Maher Al Sabbagh kookt met ‘een bloemetje uit elke tuin’

Maher Al Sabbagh is een van onze Smaakmakers van 2018. Restaurant Lux, de Markthal, het IFFR en Verhalenhuis Belvedere zijn slechts een greep uit zijn rijke geschiedenis

Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.