Twee jaar na de opening krijgt Masa’s menu een opfrisbeurt. De eigenzinnige Mexicaanse zaak aan de ‘s Gravendijkwal kiest voor een serie vaste menu’s en een kleine (bar)kaart met à la carte gerechten voor bij de borrel, die altijd op basis van Mexicaanse spirits is.
Maar er verandert meer: er komt een late night cocktailkaart en je kunt hun gewaardeerde taco’s nu bestellen om te laten bezorgen. Belangrijk om te weten: dit alles tegen heel faire prijzen.
Van à la carte naar vast menu bij Masa

Toen restaurant Masa twee jaar terug haar deuren opende in Rotterdam, was het nog even zoeken naar de juiste vorm. “We twijfelden toen tussen à la carte en een vast menu”, zegt mede-eigenaar Patricio Vomend.
“Tijdens de proefavond probeerden we beide, maar dat was pure chaos. Sindsdien kozen we voor à la carte en dat bleef zo, bijna twee jaar lang.”
Toch merkten de eigenaren dat die formule niet voor iedereen werkte. “Sommige gasten stelden zelf een menu samen dat niet goed uitkwam qua opbouw. Ze begonnen bijvoorbeeld met een krachtig gerecht en voelden daarna minder voor de rest. Of ze kozen te weinig en gingen met honger naar huis”, deelt Patricio.
“We willen met deze verandering ervoor zorgen dat iedereen Masa op de juiste manier ervaart.”
Juiste beleving door keuzes in aantal gangen

Masa is geen doorsnee restaurant, dat is direct te zien bij binnenkomst. Zoals aan het uitgesproken interieur, eigentijdse Mexicaanse muziek en een energieke sfeer. En die eigenzinnige beleving willen ze bewaken, ook via het menu.
Daarom werd het concept onlangs herzien: de uitgebreide à la carte is afgeslankt naar vier à vijf gerechten, bedoeld om licht te eten met een drankje. Om te genieten aan de bar bijvoorbeeld.
Voor wie wél voor het volledige diner gaat, zijn er nu drie vaste menuopties: vijf, zeven of negen gangen.
Inzetten op de smaken die je wil proeven

“Het idee is dat je kiest hoeveel smaken je wil proeven. Of je nou voor vijf of negen gangen gaat: je verlaat de zaak altijd met een goed gevulde buik, en alles komt in de juiste volgorde. Je hoeft niet bang te zijn dat negen veel te veel is of vijf te weinig”, vertelt Patricio.
De prijzen blijven daarbij relatief toegankelijk, zeker voor het niveau van de gerechten. “We zijn uiteraard geen budgetrestaurant, maar willen wel bereikbaar blijven.”
“Mensen moeten hier kunnen genieten van goed eten en een bijzondere avond, zonder dat het te exclusief voelt”, aldus de mede-eigenaar.
Cocktails met karakter

De Mexicaanse invloed proef je volgens Patricio niet alleen in het eten. “We zijn geen wijnbar, maar een mezcalería. Natuurlijk hebben we natuurwijn, maar onze cocktails – altijd op basis van Mexicaanse spirits – zijn waar we om bekendstaan."
Die cocktailkaart wordt nu verder uitgebreid: vanaf medio juli komt er een late night cocktailmenu op vrijdag- en zaterdagavonden, vanaf 22:00 uur. Klassiekers met een Masa-twist, geprijsd tussen de €9 en €11.
“Een beetje nightlife, voor wie wil blijven hangen.”
Backdoor Taqueria: taco's voor thuis

Alsof dat nog niet genoeg is, lanceert Masa eind juli nóg een concept: Backdoor Taqueria. Een bezorgservice via Thuisbezorgd, met een compact menu van vijf gerechten: twee taco’s, twee shared dishes en een dessert.
“In Mexico haal je op elke straathoek een taco. Wij dachten: waarom brengen we dat gevoel niet naar Rotterdam?”
De naam zegt het al: het eten komt letterlijk via de achterdeur van de keuken. “We willen alleen gerechten aanbieden die écht goed aankomen bij bezorging. Verwacht geen volledig Masa-diner thuis, maar wel échte streetfood zoals je die op een straathoek in Oaxaca zou krijgen.”
Wisselend taco-menu voor bezorging

De bedoeling is om het menu regelmatig te wisselen, met steeds nieuwe taco’s. “Perfect voor een brakke zondag of een casual date night. Dit is onze manier om een beetje Masa bij mensen thuis te brengen.”
De lancering van het bezorgconcept is op 29 juli.
Foto's: Connor Houtman