Mediterrane finesse bij Ayla

Bij Ayla waan je je in Midden-Oosterse sferen met een gegarandeerd persoonlijke touch.

27 Jan 2018 Naomi Possel

blogger Naomi is masterstudente Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit. Als echte Brabantse is de Bourgondische levensstijl haar met de paplepel ingegoten. Eten, drinken en borrelen is haar geëscaleerde hobby die zij het liefst met zo veel mogelijk mensen deelt.

  • 27 Jan 2018

Mediterrane finesse bij Ayla

Met een vermelding in de Bib Gourmand-gids staat het mediterrane restaurant Ayla nu definitief op de Nederlandse horeca-agenda. Bij Ayla waan je je in Midden-Oosterse sferen met een gegarandeerd persoonlijke touch. Ayla tilt het shared-dining concept naar een nieuw level met gerechten als oesters met passievrucht en ribbetjes van de grill. Bestel hierbij een whisky geïnfuseerd met geitenboter, een Libanese rosé of een van de originele cocktails. Er is keuze genoeg.

Bij binnenkomst worden we warm ontvangen door een van de gastvrouwen. Het is een vrijdagavond en het restaurant zit ramvol, dus ze verwijst ons naar de bar voor een drankje. Reserveren is hier niet mogelijk maar dat maakt de sfeer ontspannen en bijna vakantie-achtig. De barman neemt (ondanks de drukte) de tijd om ons in te lichten over de ruime keuze aan aperitieven. Uiteindelijk kiezen we op zijn aanraden voor de gin-tonic met rozenwater en munt. 

De sfeer


Zoals ook het eten op de kaart, weerspiegelt het interieur van Ayla verschillende culturen. Het doet mij persoonlijk denken aan New York, dankzij 'underground' karakter en graffitibeschilderingen. Ook zie je er karakteristieken van het Midden-Oosten en Spanje in terug. Het leuke hieraan is dat het interieur ook de menukaart goed complementeert: een smeltkroes van allerlei culturen. Dit maakt elk gerecht tot een klein kunstwerk met elk een bijzonder verhaal van herkomst. Op de achtergrond klinkt er loungemuziek die het relaxte karakter van het restaurant nogmaals onderstreept. 

Het eten 


Aan de bar hebben we ons al wat gerechten laten aanraden en zodra we aan tafel gaan wordt het ene geweldige gerecht na het andere op tafel gezet. Voor ons hebben we langzaam gegaarde ribbetjes, kabeljauw met een z'atar pompoenpuree, radicchio en pompoenpitten, inktvis op verschillende wijzen bereid, Ibericoham kroketjes, oesters met passievrucht en tot slot bloemkool. Echter, deze bloemkool heeft niks te maken met de manier waarop wij 'm in de meeste huishoudens; gegrild, geblancheerd, in de vorm van kroketjes en gefrituurd. Een werkelijke smaaksensatie. Bij deze gerechten laten we ons de Libanese rosé aanraden, een frisse wijn die mooi past bij de frisse oesters, rokerige bloemkool en het ziltige van de inktvis. Al met al, alle ingrediënten voor een topavond bij Ayla. Een fijne bijkomstigheid is overigens dat alle gerechten binnen tien minuten bereid worden en voor je neus staan, ideaal dus ook als snelle hap voorafgaand aan bijvoorbeeld een bioscoopbezoek.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Stoofboot: stoofvlees, friet en een biertje op de Rotte

Bar Alaska en Rivercity slaan de handen ineen voor de Stoofboot. Een rondvaart over de Rotte met stoofvlees, dekentjes, goed gezelschap en een biertje.

Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.

The Oyster Club waar fancy dining en het nachtleven elkaar treffen

Voor een volledige avondje uit, zit je bij the Oyster Club aan het Rodezand op de juiste plek. Begin met sushi en een cocktail en eindig op de dansvloer.