Andere deur open

Soms kun je te vroeg zijn. Voor een groot vegetarisch restaurant was de tijd nog niet rijp. Vegitalian - op de hoek van de Schiedamse Vest en de Witte de Withstraat - werkte niet helemaal. Niet in dat formaat, het formaat van 150 couverts binnen en 180 zitplaatsen op het terras, niet op die dynamische plek.
Maar waar de ene deur dichtgaat, gaat een andere open. En wel, op vrijdag 20 juni.
Bar Picar voor de actuele eetwensen

De moderne eter verkiest namelijk flexibiliteit boven traditie en denkt veel minder in lunch- en dinerhokjes, ontdekten horecaondernemers Sippien Baarsma en Joep van den Besselaar. Met Bar Picar komen ze tegemoet aan die actuele wensen.
Dagelijks kun je vanaf 15.00 uur binnenlopen voor een glas wijn in de middag- of avondzon, voor een borrel met vrienden of collega’s die al dan niet uitmondt in een kort of lang diner, voor een etentje met man- of vrouwlief, voor een afzakkertje na afloop van een theater- of bioscoopbezoek.
Easy going, zonder dat je er weg wordt gekeken omdat je een plek bezet houdt voor de big spenders of voor hen die uitgebreid willen tafelen.
Mediterrane eet- en drinkbar

De neiging Vegitalian en Bar Picar met elkaar te vergelijken, die moeten we onderdrukken. Want Bar Picar is geen spin-off van Vegitalian.
“We zijn vanaf nul gaan denken. We zitten in een straat met een borrelvibe. Wat past in zo’n straat? We kwamen uit bij mediterrane eet- en drinkbar”, vertelt mede-eigenaar Sippien Baarsma over de ommezwaai die ze samen met compagnon Joep van den Besselaar maakte van vegetarische pasta’s en pizza’s naar deelbare gerechten waarbij de Spaanse touch de grootste zal zijn en de verhouding vis, vlees en vegetarisch volkomen gelijkwaardig.
Daarmee is de naam uitgelegd: Picar betekent vrij vertaald in het Spaans een hapje, een gerechtje om in te prikken of om te delen.
Waar we dan aan moeten denken? Joep: “Een ceviche van zeebaars of een ceviche van vegan vis, op de huid gebakken zeebaars, gamba’s piri piri, gegrilde groene asperges, allerlei croquetta’s, albóndigas zowel met als zonder vlees, oesters, heel veel oesters, charcuterie, kazen.”
“Geloof ons, de keuken onder leiding van Illjie Vroomen spreekt de taal van de moderne eter: divers, gedurfd en ongecompliceerd.”
Trots op de pizza's en schappelijke prijzen

De hardlopers van Vegitalian worden niet overgenomen? Sippien: “Jawel, een paar. Op de pizza’s van Vegitalian zijn we heel trots, die vind je als pizzette met andere toppings terug in Bar Picar. En de melanzane alla parmigiana, die hebben we bij Vegitalian zover doorontwikkeld dat die ijzersterk is.”
Joep: “Vooral de prijs-kwaliteit in Bar Picar is heel goed: 7,50 euro voor een portie superlekkere albóndigas, dat is heel schappelijk toch?”
Met Bar Picar borduren zij voort op concepten die in Utrecht een ongekend succes zijn: Ruby Rose en Paloma. Beide concepten, nog groter dan Bar Picar, zijn mede door Sippien uitgedacht.
Goede wijnen, ongedwongen sfeer en tapasachtige gerechtjes

“Er zijn veel raakvlakken tussen Ruby Rose, Paloma en Bar Picar. Goede wijnen, ongedwongen sfeer, tapasachtige gerechtjes. Bar Picar krijgt wel een eigen Rotterdamse identiteit. Ruby Rose en Paloma zijn over the top-zaken, zo extravagant wordt Bar Picar niet. Bar Picar is wat meer straight forward, no-nonsense, hoe je het noemen wilt.”
Joep wil niet al te veel verklappen maar ‘denk bijvoorbeeld aan behang in een aubergine-achtige kleur’. Dit kleurenpalet roept mediterrane gezelligheid op. Rondom de bar komen hoge tafels met krukken, achterin banken met lage tafels.
Voor het speelse effect, maar vooral voor een ontspannen sfeer vergelijkbaar met die aan de Spaanse costa’s en rond Griekse dorpspleintjes. “Hoge tafels breken barrières: ze maken het makkelijker om in gesprek te raken, nieuwe mensen te ontmoeten.”
Openingsfeest

Voor het openingsfeest op 20 juni is geen uitnodiging nodig. Vol is alleen wel vol. Welkomstcocktail en de hapjes zijn die avond van het huis. Het is trouwens de enige dag dat Bar Picar niet om 15.00 uur open gaat, het openingsfeest start om 17.00 uur.
In de eerste week, van 21 juni tot en met 26 juni, hoeft slechts 50 procent van de gerechten afgerekend te worden. “Met deze korting willen we de trouwe gasten van Vegitalian die twijfelen of Bar Picar wel wat voor hen is en het publiek dat Vegitalian het afgelopen jaar voorbij liep laten inzien dat we er voor iedereen zijn.”
“Weet wel dat de reserveringen voor die week heel hard gaan. Wat voor het openingsfeest geldt, geldt ook voor de openingsweek: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.”