Sinds september 2023 is het buurteetcafé Bar Alaska niet meer weg te denken uit Crooswijk. Met (een ruim terras met) uitzicht over de Rotte, een kaart met mediterrane invloeden en een goede dosis gezelligheid kan je dag hier niet meer stuk. De Buik bracht een bezoekje bij het gezellige eetcafé.
Een broodmandje met een bijzonder verhaal

Simpel, maar ook smaakvol en met eigen handen geplukt: achter een van de eerste gerechten van de avond ging direct al een bijzonder verhaal schuil. Doorgaans is een broodmandje met olijfolie niet de highlight van het menu, maar je mag Bar Alaska zeker niet verlaten zonder deze geweldige smaakmaker geproefd te hebben.
Enthousiast dipten wij het verse brood in wat druppels olie en lieten tegelijkertijd onze ogen over het krijtbord gaan: de olijfolie uit Spanje was een voorproefje op de mediterrane smaken die ons nog te wachten stonden.
Van het Spaanse Càlig naar de kade van Crooswijk
Eigenaar Derk-Jan Wooldrik, voor vele Rotterdamse liefhebbers bekend als DJ, laat aan tafel enthousiast de fles ecologische, arbequina olijfolie zien, terwijl hij vertelt over het ontstaan van het eethuis en de mediterrane invloeden. De inspiratie voor het café ligt in de Alaska Bar in Berlijn, waar er – volgens DJ – nog talloze van zijn in Spanje.
‘In de jaren 80 was Alaska in Spanje een razend populaire zangeres’, vervolgt DJ, ‘geliefd in de queer scene en hét symbool voor vrijheid na de onderdrukking van Franco.’ Haar imago sprak hem en de andere initiatiefnemers van het eetcafé aan, waarna ze via de bar in Berlijn bij Spaanse smaakmakers terechtkwamen.
Met name de streek rondom Càlig is een terugkerende bestemming in de keuken van Bar Alaska. Hier komt de pure, smaakvolle olijfolie van ‘El Pobill’ vandaan – die veel wordt gebruikt als verrijking van groente- en visgerechten, salades of als dip bij het verse brood. DJ gaat zelf ook graag naar Càlig. Dit voorjaar hielp hij bij de olijfoogst en het was dit kleine dorp waar hij op open houtvuur zijn befaamde paella leerde maken.
In de jaren 80 was Alaska in Spanje een razend populaire zangeres: ze was hét symbool voor vrijheid na de onderdrukking van Franco. Derk-Jan Wooldrik
Het dorpsplein aan de Crooswijksebocht

In Bar Alaska ligt de focus dus op de mediterrane keuken, maar je kunt er ook smaken uit andere Europese hoeken vinden. Chef-kok Justin Bohl maakte voor ons een gevarieerde combinatie aan tapasachtige hapjes klaar, die in een doorlopende stroom op tafel werden gezet. Zo was er gedurende de hele avond genoeg te kiezen en te combineren.
Het brood en de olijfolie werden gecombineerd met gegrilde pimientos de padrón, knapperige garnalen in knoflookolie en artisjokken gevuld met geitenkaas, met on the side ingemaakte rode ui en rode kool voor een zoetzure twist.
Leuk detail: Justin begon zijn culinaire carrière bij Café Marseille als leerlingkok van DJ, haalde afgelopen maand met vlag en wimpel zijn diploma en is sindsdien de drijvende kracht in de keuken van Bar Alaska.
Naast de uiteenlopende hapjes en gerechten staat het buurteetcafé ook bekend om zijn paella-avonden. Bij mooi weer verandert het terras aan de Rotte in een dorsplein, waar zowel Oud- als Nieuw-Crooswijkers komen aanwaaien. De avonden staan voor gegarandeerde gezelligheid, vaak met liveoptredens van (internationale) muzikanten uit de wijk.
Bistro met een funky twist

Niet alleen op het terras, maar ook binnen in het café van Bar Alaska kun je goed vertoeven. De rood-wit geruite servetjes en vintage houten stoelen worden afgewisseld met ludieke prints op een turquoise muur. Achter de bar wordt je aandacht getrokken naar een levensgrote wandtekening met besneeuwde bergtoppen. Het interieur doet denken aan een gezellige bistro, maar wel met een funky twist.
In overeenstemming met dit bistro gevoel, had ook een deel van de gerechten een Frans karakter. Naast de Spaanse smaken, proefden we met genoegen van de Moules-frites (met lekkere dunne, Franse frietjes), malse steak met een originele, kruidige topping van tomaat, rode ui en peterselie en een verfrissende kropsla met klassieke Franse vinaigrette.
Vinaigrette wordt weleens verward met een doorsnee dressing, maar de twee zijn zeker niet hetzelfde. Vinaigrette is een koude Franse saus, op basis van olie en (wijn)azijn – en in tegenstelling tot een dressing niet gebonden, maar juist licht van structuur. Ook de vinaigrette bij Bar Alaska was perfect in zijn eenvoud, waarbij alle ingrediënten precies goed tegen elkaar waren afgewogen.
Eet je Buik rond bij Bar Alaska

Voor wie op zoek is naar een informeel, gezellig eetcafé met echt goede én betaalbare gerechten, is Bar Alaska de juiste plek. DJ, Justin en de rest van het team hebben overduidelijk een hart voor de horeca. Er wordt veel tijd en energie gestoken in speciale smaakmakers (zoals de olijfolie ‘El Pobill’) en iedereen geeft je de hele avond een welkom gevoel.
Bovendien hoef je – ondanks het concept van shared dining – niet bang te zijn voor kleine porties. De gerechten zijn divers, goed met elkaar te combineren, groot van smaak en niet alleen voor de kleine eter. Ook wij aten op deze geslaagde avond onze Buik rond.