Enkele jaren geleden schoten ze als paddenstoelen uit de grond: Italiaanse restaurants in Rotterdam. Van de 'blije' fast Italian, met of zonder buzzer, tot de echte Napolitaanse pizza’s of laagdrempelige en gezellige osteria met family style gerechten; er is in Rotterdam inmiddels een Italiaan voor ieders wensen.
Zo ook sinds 2020 Italiaans restaurant Nerello aan de Oostzeedijk in Kralingen.
Toegankelijke kwaliteit
Eigenaar Roberto Barbagallo werkte in Italië in het hogere segment horeca en verhuisde op zijn 25ste naar Den Haag. Vanaf 2013 woont hij in Rotterdam. Hij miste in Rotterdam nog een Italiaans restaurant zoals zijn Nerello. "Ik wilde geen trattoria of pizzeria openen, maar een echt goed Italiaans restaurant. Daar waar op hoog niveau gekookt wordt, maar een zaak die wel toegankelijk is."
Voortreffelijke truffel in Rotterdam

Bij het binnenstappen in het grote restaurant komt de geur van truffel je tegemoet. De zaak is van de sterke lucht doordrongen en wakkert direct de eetlust aan. Ieder restaurant zou eigenlijk een soort truffelverstuiver moeten hebben, het bevordert namelijk direct de eetlust. Roberto: “Wij houden van truffel en gebruiken het dus ook veel, zoals in de voorgerechten en de tagliatelle.”
Het restaurant is op woensdagavond om zeven uur helemaal afgeladen, een goed teken. Nadat we op de vide hebben plaatsgenomen in de comfortabele stoelen, stabiliseert een opmerkzame Roberto ons wiebelende tafeltje en heet hij ons welkom. De gastheer is alert, attent en op een prettige manier amicaal met heerlijke Italiaanse tongval.
Volgens Italiaanse traditie

De kaart is op zijn Italiaans ingedeeld met antipasti, primi, secondi en dolci, en we besluiten alles te delen zodat we zoveel mogelijk kunnen proeven. Bij de eerste gang worden de verlangens gelijk gestild en krijgen we platgeslagen Black Angus met citroen, lenteui, Parmezaan en natuurlijk als grote aanwezige: truffel.
Met slechts vijf ingrediënten ogenschijnlijk simpel, maar van hoge kwaliteit en bijzonder smakelijk. De grove zoutkorrels bovenop maken het af. Ook ongecompliceerd lekker: de nog bijna spartelende verse tonijntartaar met mango en subtiele wasabidressing.
Prachtige pasta's

De kar met een enorme Parmezaanse kaas verraadt dat het daarna tijd is voor de pasta’s. De bereiding van de tagliatelle in een enorm kaaswiel blijft spectaculair. Met een flinke scheut sterke drank wordt het oppervlak van de kaas geflambeerd en de pasta met boter en salie in de kaas gegoten. Voor het serveren pakt de camariere er een flinke truffel en een bonk Parmezaan bij, die hij nog over het bord met pasta schaaft.
Op tafel ook een romige casarecco met pesto van pistache en Percorino. De pasta is overladen met een machtige hoeveelheid saus; een gelukzaligmakend bord vol. Toch is de klassieker met Parmezaan en truffel de onbetwiste winnaar vanavond. Om in de woorden van mijn tafelgenoot te spreken: "Ik zou die knul mee naar willen huis nemen zodat hij dit elke dag voor me kan maken." Helaas moeten we het doen met de portie van vanavond en delen met flinke tegenzin de allerlaatste hap.
Op-en-top gastvrij

Terwijl bij ons de hoofdgerechten van dorade met fluwele aardappelcrème en malse entrecote met rode druivensaus worden geserveerd, wordt naast ons door een goedlachse Roberto scroppino vers aan tafel geklopt. Even later gebeurt bij een groep van twaalf dames hetzelfde. Wederom indrukwekkend en het bewijs dat Nerello maar één doel heeft: het haar gasten naar hun zin maken op elke mogelijke manier.
Ondanks het feit dat we de buiken al goed rond hebben gegeten, kunnen we geen nee zeggen tegen Roberto als hij voorstelt zoet af te sluiten: een cannoli met zoete ricottacrème en gedroogde vruchtjes, en op het bord ernaast een gul stuk notentaart met vanilleroom. Na deze verwennerij hebben we helaas geen plekje meer over voor de huisgemaakte scroppino, dus we komen met plezier nog een keer terug bij Nerello. En daarvoor hoef je slechts op de heerlijke truffellucht af te gaan.