Op de Korte Lijnbaan is een nieuw Chinees restaurant geopend: Zhangliang Malatang. Snel je eigen verse ingrediënten kiezen en deze met een van de vijf bouillons laten bereiden in de keuken en dan heb je binnen een paar minuten je eigen (grote) kom hete soep, precies zoals jij hem wil.
Hotpot en malatang

De malatang is een variant op de (in de Randstad) al wat bekendere hotpot. Een malatang maak je niet zelf, maar die wordt voor je gekookt. Wat wel hetzelfde is, dat je je eigen ingrediënten kiest en welke bouillon je wilt hebben.
En tien minuten later - afhankelijk van de drukte - heb je een enorme kom warme soep. Net als bij hot pot kun je daar dan nog je eigen smaakmakers aan toevoegen: sojasaus, chiliolie, pepertjes, knoflook en diverse kruiden en specerijen.
Zhangliang Malatang op de Korte Lijnbaan

Op de Korte Lijnbaan in Rotterdam is sinds kort Zhangliang Malatang geopend. Deze keten uit China is in 2008 opgericht en heeft inmiddels meer dan 6.000 (!) vestigingen, vooral in thuisland China, maar ook elders in Azië, in de VS en Canada.
De eerste Europese vestigingen waren te vinden in Londen en nu heeft de keten dus ook de oversteek gemaakt naar Mainland Europe.
Veel oranje en extra ruimte beneden

Bij binnenkomst lijkt het restaurant niet heel groot, maar schijn bedriegt: er is nog een kelder vol zitplaatsen. Wat verder opvalt is de strakke inrichting met een moderne vibe en veel oranje, iets wat Nederlanders sowieso aan zal spreken, maar dat is toeval.
Keuze te over uit de ruime koelvitrines

Bij binnenkomst pak je een grote kom en een tang: in de twee koelvitrines daarnaast vind je een enorm aanbod aan ingrediënten voor je eigen malatang. Veel van de ingrediënten zul je ook kennen van de hotpot kaart, zoals de grote garnalen, vlees- en visballetjes, rolletjes vlees en diverse andere vlees- en visopties, ook is er een ruime keuze groente.
Natuurlijk zijn er ook vullingen op basis van tofu en kun je kiezen uit verschillende soorten noodles, van instant ramen style tot dikke udon noodles.
Het voordeel van de malatang vind ik hier dat je zelf de balans kunt kiezen tussen je ingrediënten en niet vastzit aan een vaste portiegrootte. Soms wil je immers wel een grote garnaal, maar niet meteen vier, bijvoorbeeld.
Eerst wegen, dan vooraf betalen

Als je je kom gevuld hebt met alles waar je zin in hebt, reken je af bij de kassa (minimale portiegrootte 400 gram), waar je nog de keuze krijgt in welke bouillon je je lekkers gekookt wilt hebben. Je kunt kiezen voor een standaard (bone broth) bouillon, Tom Yam, tomaat, paddenstoelen en spicy hot pot.
Je krijgt een buzzer mee en dan kun je een plekje zoeken. Gaat de buzzer af, dan is je malatang klaar en haal je je dampende kom soep op, en doe je er eventueel nog wat extra smaakmakers bij: die kun je ook in een apart bakje meenemen.
Wolkenoorpaddenstoelen

Wij hadden onder meer tofu, octopus, wolkenoorpaddestoelen, vleesballetjes, een gebakken ei, diverse groente en een medium type noodles in de standaard bouillon. De bouillon is vol van smaak en heeft een klein beetje tintelende pit aan het eind. Prima geschikt voor mensen die wel van een beetje pittig houden maar niet te (en vind je hem niet pittig genoeg, er is ook chili-olie en er zijn ook pepertjes).
Zhangliang Malatang is een interessante aanvulling op het huidige aanbod aan ‘fast food’ en gezien de drukte verwachten we dat er snel andere malatang-restaurants zullen openen in Nederland.