Nieuwe chef tovert buurtcafé Tines om tot culinaire hotspot

Brasserie Tines is een gezellig buurtcafé, maar sinds chef Thijs Mutter aan de gasknoppen draait, beleef je de ene culinaire verrassing na de ander.

6 Feb 2024 Britte Kramer

blogger Britte Kramer mag dan Rotterdams zijn; ze lult liever dan dat ze poetst. En dan vooral op papier. Deze freelance journalist schrijft graag over lekkere gerechten en alles daaromheen.

Nieuwe chef tovert buurtcafé Tines om tot culinaire hotspot

Op het eerste gezicht is Brasserie Tines gewoon een gezellig buurtcafé. Of nou ja: dat ís het ook, maar dan wel een met verdomd goeie happen. Voorheen top voor een simpel sateetje, maar sinds chef Thijs Mutter aan de gasknoppen draait, beleef je de ene culinaire verrassing na de ander.

​Altijd piekfijn op het terras aan de Bergselaan


Tines zit op een riante hoek aan de Bergselaan in Rotterdam-Noord. Knusse lampjes voor de ramen, met een groot terras.

Binnen zorgen het personeel en interieur - planten, spiegelwand, grote ramen - voor een warme, ontspannen sfeer. Als buurtbewoners kwamen we er regelmatig voor een goeie, simpele hap of biertje op het terras. Daar zit je namelijk altijd piekfijn: in de zon of schaduw, met een briesje of uit de wind.

​Chef Thijs Mutter


Nu heeft chef Marcel een stapje opzij gedaan om ruimte te geven aan jong(er) talent. Zelf staat-ie ernaast, gretig van zijn nieuwe chef Thijs Mutter te leren en te genieten.

Thijs draait al een flink tijdje mee in de Rotterdamse cui-scene. Hij komt regelrecht bij Marseille vandaan, en was daarvoor de vaste chef van Bitter. Een verrassende move dus, die goed nieuwsgierig maakt.

​Originele dips en giga-oesters bij Tines


Terwijl we beginnen met wat brood met dips, buigen we ons over de kaart. Het is onmogelijk kiezen tussen de veelbelovende gerechtjes, dus laten we dat - op advies van eigenaar en gastheer Mathijn - over aan de chef. Bij het brood krijgen we zeezoutboter, muhammara en een emulsie van tuinbonen. Vinden we leuk. En lekker vooral.

Dan komen de oesters met mignonette uit de keuken, precies zoals we ze graag zien: groot, vlezig en perfect schoon.

​Glunderende gastheer


Mathijn - die standaard glundert en iedere gast als vriend behandelt - adviseert ons de wijn van de maand. Deze viognier is lekker fris en bloemig. De perfecte date voor onze gerechten.

Na deze pre-party begint het feest pas echt. We verwelkomen sardines en bloemkool. Eerlijk? Hadden we zelf waarschijnlijk niet uitgezocht, maar zo blijkt maar weer dat je je soms moet laten verrassen.

De sardientjes met avocado hadden we niet willen missen: zo zacht, warm, smaakvol en smeuïg dat geduldig fileren een uitdaging is. De bloemkool kreeg een korstje van peccorino en extra pit door de komijn en gerookte amandelen.

​Coquilles zoals je ze zelden proeft


Dan de coquilles. Ons favoriete gerecht, dus al op vele plekken geproefd, maar zelden zoals hier. De supervolle, romige crème van knolselderij en de akkerzwam en bacon als toevoegingen zijn geniaal. ‘t Is net een locomotief aan smaken die door je mond trekt, bij elke hap opnieuw.

Heel misschien hebben we stiekem zelfs een vingertje over het bord gehaald voor het van tafel geplukt werd… Mathijn kijkt er niet van op: bij dit gerecht laat vrijwel niemand een kruimel achter.

​Knap bereide prei


De coquilles delen het podium met een groentegerecht: gepofte prei met uien, yoghurt en blauwe kaas. Bij hap 1 denkt de kaasliefhebber in ons: het mag wel wat scheutiger met die gorgonzola. Maar bij hap 2 snappen we de magie van deze tot nu toe onbekende smaaksensatie.

Dat groenten allesbehalve saai zijn, dat weten we inmiddels wel. Maar vind maar eens een brasserie waar ze er zo knap mee koken!

​Boterzachte sukade uit de mibrasa


Als Mathijn vertelt over de special van deze avond, springen er discolampjes aan in zijn ogen. Vroeger thuis was sukade nooit favoriet, waardoor we het vervolgens weinig aten, maar die grijns op Mathijns gezicht weet ons - gelukkig - te overtuigen.

De sukade is 72 uur sous-vide gegaard en vervolgens gegrild in de mibrasa (een houtskooloven). Botertjezacht. Boerenkool en bacon zijn verstopt in een bitterbal; jus de veau en ingelegde rode kool maken dit Hollandse feest compleet. Kookte moeders vroeger zo, dan pasten we allang geen deur meer door.

​Sabayon met stoofpeertjes en speculaas


Eigenlijk willen we meer, meer, meer, maar dit laatste gerecht tikt waarschuwend tegen het dakje van de maag. Vooruit, alleen een toetje nog. Het dessert van de dag: sabayon met stoofpeertjes en speculaas.

We besluiten ‘m te delen en dat is maar goed ook, want het is een enorme unit. Erg goed ook. Al is de hoofdrol in onze dromen al geclaimd door z’n hartige voorgangers.

Conclusie: wat een topmove, deze dappere zet van Brasserie Tines. Al zal het vechten worden om plek op het terras, dit voorjaar.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De kerstlijst van 2025 met tips voor restaurants, restobars, ouderwetse gezelligheid en kerst thuis vieren

Onze grote kerstlijs is van een update voorzien, helemaal kersvers voor 2025: een mooie mix van wat de Rotterdamse restaurants te bieden hebben.

De herfst proeven bij Bertmans aan het Schouwburgplein

Het nieuwe menu van Bertmans biedt veel herfstige smaken om te delen: okonomiyaki, filet mignonballetjes en rode biet met knolselderijcréme en bramen.

Rif010 laat zien dat het surfgevoel geen oceaan nodig heeft

Voor een goede wave hoef je niet ver te reizen. Rif010 biedt naast lekker eten ook surflessen aan, waardoor jij je als een vis in het water voelt.